Европарламентът иска санкции срещу Русия заради Навални

ЕП поиска незабавно започване на международно разследване
17 сеп 2020 16:18, Елка Василева
70
Европарламентът иска санкции срещу Русия заради Навални
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция, в която категорично осъди опита за убийство на видния руски опозиционен политик и активист в борбата срещу корупцията Алексей Навални с нервнопаралитично вещество.

В текста се отбелязва, че използваната отрова, принадлежаща на вещества от групата „Новичок“, може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. Това силно предполага, че руските органи са били в основата на нападението. Ако все пак някой друг бъде намерен за отговорен, това също би представлявало явно нарушение на международните правни ангажименти от страна на Русия, гласи текстът.

Още по темата

Евродепутатите подчертават, че опитът за убийство на Навални е част от системни усилия за заглушаване на дисидентските гласове в Русия, по-специално с цел оказване на влияние на местните и регионалните избори в Русия, които се проведоха в периода 11-13 септември.

В резолюцията се отправя искане за незабавно започване на международно разследване по случая Навални и предполагаемото нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия, като същевременно се настоява руските власти да сътрудничат изцяло на такова разследване и да се потърси отговорност от лицата, които стоят зад престъплението срещу Алексей Навални.

Резолюцията също така призовава държавите членки на ЕС да заемат активна позиция по въпроса, като например бързо въведат амбициозни ограничителни мерки на ЕС по отношение на Русия и укрепят вече съществуващите санкции. В текста се призовава за въвеждане на механизми за налагане на санкции, които да позволят изземането и замразяването на европейските активи на корумпирани лица, в съответствие със заключенията на фондацията на Алексей Навални за борба с корупцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални трябва да се страхува от западните му господари. Те могат да го жертват, за да спечелят санкции за Русия.Навални е по-ценен за Запада умрял.
38
2
 
14
 
! Отговори
Хайли лайкли Санкции преди 3 години
А някой да се е съмнявал че целта на 'отравянето' е била друга?
37
2
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ЕС и нато врагове на човечеството!
36
2
 
12
 
! Отговори
Класика преди 3 години
"Ночвичок" сатана навичок на запада за схема за налагане на санкции срещу неудобни конкуренти...
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двоен аршин. За убийството на кашоги нищо, а за измисленото отравяне на безопасната игла навални, санкции.
34
1
 
17
 
! Отговори
Е то ясно! преди 3 години
Цялата бутафорна сценка се разиграва за санкциите!:)Комичното е че ЕС е като клоун дето си реже клона на който седи.
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо да осъдят виновните за фалшивите епруветки и заблуждаващата информация за химическо оръжие в Ирак.Навални е същата "Фалшива епруветка".
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският съюз се е превърнал в асболютна гнусотия....
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-зле скалъпено обвинение за отравяне и по-пресилени опити за санкции не бях виждал.Дори да не било извършено от Русия, пак трябвало да й наложат санкции ахахахахМисля, че е време нещастниците от ЕНП да бъдат свалени от власт защото са неадекватни, дори вредни за Европа.
30
1
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Булката много весела!Май обича да слага рога на лопатара!Брей всичките опозиционери в диктатура,един от глад не е умрял,че и на социални помощи гледам не я кара!Самозабравил се е кой пръв му е подал ръка в живота и Вова не прощава на предатели
29
3
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Холивудска класа-в лъжите...
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Новичок е бил с някакво отложено действие ли ????/Не би ли трябвало, след като е пил отровената вода в хотела , още тогава да му стане поне малко зле
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Да, в СИВ имаше разпределение на ресорите, за които всяка страна трябваше да отговаря.Ние имахме отлично развити доходоносни отрасли. България достигна 26-то място по БВП/per capita! Правехме джобни калкулатори ние, американците и японците! На всяко бюро в Univ. of London имаше български калкулатор!Каростроене, корабостроене, електроника, електрически уреди, телфери,хранителна промишленост!ЗАЩО СЕ ПРАВИТЕ, ЧЕ НЕ ПОМНИТЕ?
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
работа на ЦРУ ..ама само не знам как сами биха се разследвали ..а сетих се за разчлененият журналист в Саудитското посолство..нещо некой да тазследва или санкции ...да сте чули ..или наще убийци са си наши и тех не ги разследваме
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
уж Новичокът е едно от най-смъртоносните БОВ , а потенциалните жертви не само не умират , но нямат и никакви здравословни проблеми и си живеят живота Как се намират хора , които се хващат на подобни инсинуации
24
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19"Силна икономика и армия и неутралитет" а обяснява колко добре сме вбили в СИВ, където икономимката ни беше инструктирана какво ще произвежда, а неутралитет имахме толкова, че Тодор Живков ни предложи на СССР да им станем 16та република.Тва дечурлигата, че ставате от година на година по-неграмотни е ясно, но вече взехте баш двойкарите да давате акъли.
23
4
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
както за скрипал така и за навални няма никакви доказателства напротивможе да е отровен от покровителите в Лондон които дават парите и акциите всичкое заради сев поток2 да се спре това вади очите на сащ да им купуваме ам втечненгаз и смешни ваксини
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това силно предполага, че руските органи са били в основата на нападението. Ако все пак някой друг бъде намерен за отговорен, това също би представлявало явно нарушение на международните правни ангажименти от страна на Русия, гласи текстът."Ахахахах егати логиката, тоест дори чужда служба да извърши покушение на руска територия, санкциите са за Русия. Ако някой бъде застрелян с калашник да речем в САЩ, пак Русия трябва да е виновна по пътя на тази странна логика.
21
5
 
21
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 3 години
Още няма доказателства за това, че Навални е бил отровен. Меркел упорито крие епикризата с подписите на лекуващите лекари в Шарите. Въпреки това, корумпираните декадентни бюрократи от т.н. "ЕС" си точат зъбите за санкции! Ако Русия нямаше сибна алмия, веднага щяха да я нападнат и ограбят.
20
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това беше схемата от самото начало, за който не се е сетил де ...Ако помислите малко реално и си напънете сивите вещества кажете каква е връзката между някъв отровен и санкции за икономически проект .. по принцип няма и не трчбва да има но ФАЩ напъват да продават ТЕ газ на Европа .. всичкия цирк е точно затова.