Барак Обама: Русия вече не е свръхсила

Тя нямала достатъчно съюзници и военни бази в чужбина
17 ное 2020 13:50, Елка Василева
368
Барак Обама: Русия вече не е свръхсила
Снимка: архив, БГНЕС

Барак Обама пише в новата си книга, че Русия вече не е свръхсила заради недостатъчния брой съюзници и военни бази в чужбина, предаде ТАСС.

В излязлата си днес книга "Обетована земя" 44-ият президент на САЩ отбелязва, че въпреки големия си ядрен потенциал, който отстъпва само на американския, на Русия не й достига "широката мрежа от алианси и бази", която позволява на САЩ да упражнява военната си мощ по света.

Освен това руската икономика продължава да отстъпва на икономиките на Италия, Канада и Бразилия и на практика "изцяло зависи от износа на петрол, газ, минерали и оръжия", смята Обама.

Той цитира данни от проучвания, които сочат високото равнище на корупция, социалното неравенство и ниската продължителност на живота сред мъжете в Русия.

Според 44-ия президент на САЩ Русия блокира американските предложения в Съвета за сигурност към ООН и "активизира усилията си да пречи на държавите от бившия съветски блок да излязат от сферата на нейното влияние".

В мемоарната си книга Обама посочва, че през 2009 г. е смятал тогавашния руски президент Дмитрий Медведев за "олицетворение на новата Русия - млад, стегнат и облечен в модни костюми в европейски стил". Освен това Медведев явно е разбирал английски език, въпреки че е общувал с помощта на преводач, пише Обама.

Той изтъква "неочакваното и безпрецедентно" предложение на Медведев да разреши на Пентагона да използва руското въздушно пространство за транспортиране на войници и техника до Афганистан като алтернатива на скъпите и ненадеждни маршрути през Пакистан. Обама казва, че е бил изненадан и от признанието на Медведев, че ядрената и ракетната програма на Иран се развива по-бързо от очакванията, предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
3
 
4
 
! Отговори
Д. преди 3 години
253 - ХА ХА ХА... А ще пазаруват с Рипли нали?
222
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Тая книжка на Обонго ще се разпространява само в гетата, само там може да му повярват.
221
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пък откъде изпълзя.
220
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е американският Росен Плевнелиев.
219
0
 
6
 
! Отговори
Е преди 3 години
И аз не харесвам пияните ***, ама не искам американците да ги пробват, не искам 3-та световна война. Наполеон и Хитлер вече пробваха като бяха по-развити и хай тек на теория. Последния загуби с помощта и на САЩ. САЩ пък може да изгорят заради помощ от Китай примерно. Абе не си е работа тва мерене на ...
218
2
 
2
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
поразклатения си рейтинг и да продължи да управлява Русия в интерес на САЩ!
217
7
 
2
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Много по-добре е да те подценяват, отколкото да те надценяват, особено пък при условие, ченищо не печелиш от надценяването!Иначе то отдавна е ясно, че Русия не е свръхсила! Само че от САЩ не искат да развенчават мита, понеже трябва да продават въоръжение на бившите соц страни, сред които и България. Затова им послужи и театъра с Крим! С Крим САЩ "улучиха с един куршум два заека". Първо- това им даде основание да поддържат мита за заплахата от Русия, второ- помогнаха на Путин да стабилизира...
216
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Накарай врага да те подцени и победата ще е твоя."Сун Дзъ.Интересно -какво би станало ако Русия обяви,че вече не приема долари срещу своите ресурси, а само евро, йени, швейцарски франкове или юани?
215
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банален е. Тия неща отдавна други ги казаха и той сега току преписва.
214
10
 
9
 
! Отговори
преди 3 години
Каква свръхсила,какви 5лева?Мечтата на всеки руснак е да има имот в чужбина и при първа възможност да се изсели от безаналогово пропадналата ,,свръхсила" .Ако примерно Зимбабве има ядрен арсенал равен на САЩ е лие свръсила?Свръхсила е само за маймуните по дърветата!
213
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руският е един от международните езици!Защо като се срещнат руски и американски политик трябва да се говори английски?
212
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време русия беше голяма работа, защото окраде всички държави по време на Соца, но сега и се изплъзват една по една и руснака е гладен и жаден. Скоро ще *** от глад, ако не премахнат дребния в кремлин. За военна сила изобщо не може да става на въпрос.
211
4
 
10
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Този много си повярва.
210
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момена има една световна свръхсила -САЩ, и 2 световни сили Китай и Великобритания ,няколко регионални свръхсили -Индия,Франция,Бразилия,Нигерия,Русия,Индонезия.
209
7
 
4
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Хей българин, можеш ли да ми напомниш колко стотинки е рублей today?
208
3
 
4
 
! Отговори
българин бил.... преди 3 години
а пише от пасольството.
207
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слаба Русия, а гащите им наакани от слабата Русия.
206
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не му се налага на Обама да разбере колко е слаба Русия...: )
205
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинНякъв *** в български форум обяснява на бивш Президент на САЩ колко бил далече от политиката.Жаумръ!
204
8
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Тоя берач на банани е далеч от политиката на хората в сянка! -:) Русия си е още по силна от тогава когато слезе от клона бре Че....ко! Сега на почит е "коронката"! Политиката е друга! За това няма "войни"! Личи си че е от реалната политика тоя! Не знае "тактиката" днес! Ама се обажда Неподготвен! -:) Трай си бре!