Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин

По думите й Прага е поела по пътя нар азрушаването на отношенията с Русия
22 апр 2021 19:05, Нели Христова
223
Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин
Снимка: БГНЕС

Русия даде да се разбере, че ще отговори бързо, след като по-рано днес Чехия й даде срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"В момента Прага пое по пътя на разрушаването на (двустранните) отношения. (Нашият) отговор няма да закъснее", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя припомни "червените линии", за които спомена вчера руският президент Владимир Путин в годишното си послание към парламента. Русия няма да позволи на никого да ги наруши, отбеляза Захарова, предаде БТА.

Чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка междувременно бе извикан в руското Министерство на външните работи, съобщи още ТАСС.

На излизане Пивонка каза пред журналисти, че му е бил предаден официалният руски отговор на чешкото решение за експулсиране на дипломати. Той обаче не даде подробности.

Чешкият посланик заяви, че засега остава в Москва. Уреждането на двустранните отношения ще бъде дълъг процес, прогнозира той.

Чехия не иска ескалация на отношенията с Русия, увери днес премиерът Андрей Бабиш. Той изрази надежда Русия да признае непропорционалността на своята реакция при експулсирането на дипломати.

Вчера новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до днес да позволи на 20-имата служители на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души - 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници - 27 дипломати и 67 технически служители.

Руският посланик в Прага Александър Змеевски пристигна в чешкото Министерство на външните работи за среща с неговото ръководство.

Чешките власти междувременно засилиха охраната на руското посолство в Прага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
4
 
4
 
! Отговори
До 168 преди 3 години
168Да изгоним сидеров от България.
157
4
 
2
 
! Отговори
до Само питам преди 3 години
само да ти кажате нали бяха само деама терористите взрувили складовете, за Петка и Чапай дето и скрипаля мориха. Сега изведнъж 18 станаха, цял взвод терористи :)
156
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И у нас има прекалено много yшанки. Време е да изгоним повечето.
155
0
 
3
 
! Отговори
до Паритет преди 3 години
я да уточним, чехия изгони 18 дипломата заради действия несъвместими с добрата дипломация или защото реши да гони паритет в администрацията на писолствата.
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гонете ***!
153
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и да ми цъкаш минуси, голата истина за тези главорези от Айдар е всеизвестна.
152
5
 
5
 
! Отговори
Паритет преди 3 години
Е нали Лавров и Захарова говореха за симетрични отговори, къде е проблема тогава и какви червени линии е нарушила Чехия, като иска паритет на дипломатите в двете страни ?
151
6
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Има ли по-нагли мерзавци в света от руснаците? Извършват терористичен акт на територията на Чехия а след това я обвиняват, че гонела руските диверсанти от посолството. И да какво са им на рашките цели 135 човека дипломатически корпус в Прага ако не да шпионаж в Централна Европа?
150
2
 
2
 
! Отговори
до 160 преди 3 години
заглавието на Дойче велеТъмни истини за доброволческите батальони в Украйнанапишете го и прочетете едно западно мнение не на Кремъл.
149
1
 
5
 
! Отговори
до 160 преди 3 години
то оръжието не е било за украинската армия , а за батальоните от главорези наемници националисти , които САЩ създадоха и пратиха уж да помагат на армията им. Ще цитирам Дойче велеАко не бяха доброволческите батальони, преди година Украйна едва ли щеше да е в състояние да отблъсне сепаратистите. Днес обаче тези структури са на практика неконтролируеми, а мнозина твърдят, че приличали на мафия. Батальон Айдар напишете и вижте. Дойче веле все още не е Путинова медия.
148
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е сега на канарчета ще ни правят, видиш ли свършили в Украина АК, ПК и РПГ и боеприпаса за тях че с нашия тарикат Гебрев си купили от Чехия. Имате ли представа че украинската армия наследи така наречения Киевски военен окръг който имаше ресурс да настъпи през България до Анадола. Знаете ли колко оръжие и боеприпас точно от горните са им останали в складовете.
147
1
 
5
 
! Отговори
до хаха преди 3 години
не бе, Петка и Чапай били
146
4
 
4
 
! Отговори
хаха преди 3 години
разбрахме, Крикор и Гарабед от червената армия разкатаха играта на западните разведки.
145
0
 
8
 
! Отговори
Бързи са:)) преди 3 години
Вчера Путин спомена червените линииДнес вече влизат в употреба
144
2
 
4
 
! Отговори
до 154 преди 3 години
имали сме полкове боеспособни пратили сме, сега една рота не могат да съберст. Дане говорим пълно окомплектован механизиран балальон.
143
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 151Добре бе папагал, разбрахме за танка на парада.
142
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нещо чезкътъ бира мноо зе да мяза на конско-магарищарска уриненапикоч.Пак ли Вася и Пьонтър ще са виновниНе стига ако е верно че двете разведки са дъннали складовете в чехия, с което спасиха 100 хиляди украинци от смърт ами са били те изгубили денгите и щяли да искат компенсации от Московците.Я майна Украина да поиска от Пръгъ компенсации за страховете с които са щяли да врът и пържат с чешките им бомбета. Я бе Зелю, бе Зелюнски бе я им тропни на Карлия мост една пехотна
141
7
 
9
 
! Отговори
До 131 Солдат преди 3 години
То една чистак нова Армата нали прегре на Парада на Красная площад.Теглиха я на буксир после с джогани.
140
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия чехи голямо разследване, 7 години и хоп за късмет двамата от Солсбъри били. Добре че Новичок са нямали тогава. То руското ГРУ няма пари и само с тези двамата вършее в цяла Европа цяло десетилетие.
139
2
 
10
 
! Отговори
до 148 преди 3 години
абе човек за кви калашници ми говориш. Погледни последните 15 години кой е най големия износител на оръжие в света. САЩ в пъти са пред руснаците в износа. Да не говорим че от въпросните Калашници дела на руско произведените и продадени е съизмерим с нашите от Казанлък. Нашите които Сащ купуваха препродаваха и препродаваха в Близкия изток и Африка на какеа ли не изммет.