Русия използвала робски труд за гигантските строежи на путинизма

Властите твърдят, че за "трудоустрояването" на затворниците има основание
28 май 2021 21:42, Петя Славова
334
Русия използвала робски труд за гигантските строежи на путинизма
Снимка: БГНЕС

Точно както по съветско време, днешна Русия иска да използва "доброволния труд" на затворниците за гигантските строежи на путинизма. Това ще ги превърне в роби и ще възроди ГУЛАГ, смята Иван Преображенский.

Руските власти възнамеряват да подменят трудовите мигранти от Централна Азия със… затворници. Това предложение за пръв път в пряк текст направи Федералната служба по изпълнение на наказанията. И начаса се оказа, че сред ръководството на Русия няма противници на идеята. Подкрепа за нея оповестиха Министерството на правосъдието, Следственият комитет и дори Валерий Фадеев, председател на Съвета за правата на човека. За този Съвет трябва само да уточним, че не е обществен, а е към президента Владимир Путин.

Властите твърдят, че за "трудоустрояването" на затворниците има както пазарно, така и юридическо основание. Но дали да им вярваме?

Робски труд за гигантските проекти на путинизма

Всъщност новата идея изобщо не е нова: затворниците в Русия открай време полагат труд. Федералната служба по изпълнение на наказанията е един от най-едрите работодатели в страната, а нейният "персонал" нито може на своя глава да прекрати трудовия договор, нито да поиска повишение на заплатата. За учредяване на собствен синдикат пък и дума не може да става.

Оборотът от труда на затворниците възлиза на милиарди, установява разследване на "Новая газета" и "Трансперънси Интернешънъл". В системата процъфтява и корупцията. Бившият шеф на Федералната служба Александър Раймер дори сам попадна зад решетките заради измами. А днес тъкмо тази комерсиализирана, обрасла с десетки фирми и податлива на корупция служба иска да се захване с "насочването" на затворниците към "доброволен труд".

Шефът на Министерството на правосъдието Константин Чуйченко, който е състудент на бившия премиер Дмитрий Медведев, казва съвсем откровено, че новият проект се бил родил в резултат от големия интерес на властите към "крупни инвестиционни проекти, при които числеността на лицата, изтърпяващи наказания под формата на изправителен труд, ще съставлява хиляда и повече човека". С други думи: точно както по съветско време, тук става дума за използването на затворници в гигантските строежи на комунизма. И по-точно - на путинизма.

Обещават на хората работа по специалността и достойно заплащане. Но в очертаващата се схема те всъщност ще бъдат просто ресурс, който Федералната служба ще разпределя между държавните и комерсиалните поръчки. Точно както навремето Петър Първи разреши крепостните селяни да се закрепостяват не само към земята, но и към фабриките. Тоест, в това отношение Русия има доста по-стар и по-богат опит от съветския ГУЛАГ. Макар че ГУЛАГ е нещо безпрецедентно в световен мащаб, като се имат предвид размерите на принудителната трудова експлоатация на затворниците, пише "Дойче Веле".

Самият Съветски съюз, особено по времето на Сталин, определено не изглеждаше като рая на земята, но в ГУЛАГ беше много, много по-страшно от живота на средностатистическия гражданин. Не говоря само за това, че шансовете да излезеш жив от лагера, дори когато си с относително кратка присъда, не бяха окуражаващо високи. Имало е периоди, в които там е умирал всеки пети затворник.

Няма никакъв смисъл да спорим с циничната аргументация, че "строежът на столетието" през XXI век трябвало да се изгражда отново с трудовата сила на затворниците. Авторите на подобни статии очевидно не са чели разтърсващите описания на Александър Солженицин и Варлам Шаламов - на тях явно им стигат книгите, които описват Сталин като ефективен мениджър. Нека обаче само за миг да си представим завод на Tesla, където работят хиляди затворници. И рекламния слоган: "Ръчното сглобяване - по-благонадеждно от Rolls-Royce!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
19
 
! Отговори
Дж.Роб.Бидон преди 2 години
Русия исползвала робски труд на ЗАТВОРНИЦИТЕ... За разлика отГермания,Англия,Италия,Испания, исползва робски труд на "СВОБОДНИ" хората от Румъния,България,Полша,Латвия, Литва : болногледачи ке нефочистачи ягодаберачи мениджири от кланицата (ХА ХА)
37
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живков беше държавник като Симеон Велики,а Костов и СДС бяха мафия.Те и сега са си.А при Путин и Русия нищо ново.Още от Петър Велики си е така и така ще бъде.
36
2
 
16
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 2 години
Тук се пише много малко, че големите компании в САЩ имат договори с частните затвори. Именно заради това съдиите в САЩ вкарват чернокожите много, ама много лесно в затвора. Точно трудът на затворниците в САЩ се ползва здраво от много големи щатски компании.
35
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13"Северозападна България е обезлюдена." Тошо е от тоя край, и целенасочено развиваше ялова "индустрия" (на дотации, със средства от бюджета) във Враца, Ловеч, Михайловград и Видин, затова и местните ги е налегнала люта носталгия по соц-а. През 60-те години Тошо се разбра с Чаушеску да поеме част от неговите индийци и ги засели в Разградско и в Северозапада, а покрай индиец, без поминък и НЕИЗМЕННО гласуване за БКП живот НЯМА.Какво могат да искат тия от Северозапада?
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ООН ....и САЩ, с 2 500 000 в затворите ..
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целите САЩ са построени от бели затворници и черни роби.
32
1
 
21
 
! Отговори
Истина преди 2 години
това не е робство, тези които са нарушили закона трябва да си плащат за това и не трябва целия народ да ги храни, затова задължително трябва да работят докато са в затвора! Дано и в България скоро да го приемат това!
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ беше затворническа колония на Британия. САЩ, Австралия са ГУЛАГ-ът на Запада. Сибирът на Запада.
30
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия разполага с хиляди само с едно име. Отглеждани в специални домове. Родени без брак и на грижата на Държавата. След като пораснат институцията ги предлага за работа в райони от затворен тип. Нямат документи , не са и затворници. Там работят докато са живи.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали се извинихте на Руанда за геноцида? През 1994 година Франция пак направила геноцид, а Светът не научил, гледайки световното по футбол САЩ'94..................Робски труд има в Британия, Германия, САЩ. Китай, Виетнам, Корея са колонии на Запада, Япония.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога повече!Пуснете филма за Батман. Там поне има актьорска игра.
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука ми говорят колко ниски били шансовете да излезеш жив от ГУЛАГ. Ми едно време бях хванал, бях чел - около 20% смъртност годишно им е пика, като повечето години в едва 5%, а след 1960-те е рядко надминава 1-2%. Де факто за да пукнеш в ГУЛАГ след 1953-та трябва много да лазиш по нервите на надзирателите. Нещо като Нахални да си - тогава вече е кофти за тебе.
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обещават на затворниците работа по специалността и достойно заплащане. Преди няколко дни ФСИН публикува данни за затворническите заплати - най-високите стигат до 224 000 рубли. За какъв робски труд се говори в тази злобна, завистлива статия?
25
8
 
5
 
! Отговори
Как живеят преди 2 години
Как живее средното руско младо семейство: "i_am_puma" , "I_am_cheetah" имат два канала в ютюб.
24
24
 
0
 
! Отговори
ООН преди 2 години
Затворник има права. При Роб понятието е , че няма лични документи няма фамилно и второ име няма собственост няма собствени средства за пройзводство.Офицялно РФ разполага около 450 000 - 500 000Роби.Китай държи 1 место с 1 250 000Индия на второ с около 1 000 000Бразилия на трето около 800 000
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 2600 българки са направили аборт по време на извънредното положение.
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - .... Нямат обратен ефект. За 30 години демокрация и западно партньорство народа в България така го опростачиха, че вече хората не мислят, приемат всичко за чиста монета, особено ако има нещо скандално, врагове като Русия, ако насажда страх и на всичко което идва от запад вярват.
21
3
 
21
 
! Отговори
Copocoид преди 2 години
Един от тези роби бе чернокожият строител Джордж Флойд. След като избяга от робството си в демократичните САЩ, лично Путин изпрати Баширов и Петров да го убият. Баширов се преоблече като американски полицай и лично уби Флойд, а Петров предната вечер пъхна фалшива 20 Доларова банкнота в джоба на Флойд.
20
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затворниците в Русия полагали труд!!! Ах, какъв ужас!!! Значи, според вас, освен, че са извършили престъпление срещу държавата, тя трябва да ги храни безплатно? Освен това, трудът им се заплаща. И затворът, доколкото знам, не е курорт. Не твърдяхте ли точно вие, че турско робство не е имало? И изведнъж - робски труд в Русия. Егати миризливия материал!
19
3
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Ми беги там да раждаж.