Русия осъди думи на Байдън, че я очаква „катастрофа“

Тя щяла да се случи, ако Русия нападне Украйна
20 яну 2022 13:26, Екип на Dnes.bg
114
Русия осъди думи на Байдън, че я очаква „катастрофа“
Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл осъди думите на президента на САЩ Джо Байдън, че Русия я очаква "катастрофа", ако нападне Украйна, и подчерта, че това дестабилизира и без това напрегнатата ситуация.

На пресконференция по повод първата година от встъпването си в длъжност Байдън предупреди Русия, че ще плати висока цена за пълномащабно нахлуване в Украйна, но внесе объркване, като предположи, че едно "незначително" нахлуване би предизвикало много по-малък отпор.

Още по темата

„Подобни изявления рискуват да улеснят дестабилизирането на ситуацията, защото могат да вдъхнат фалшиви надежди на някои горещи глави в Украйна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В същото време Песков не изключи възможността за нови разговори по въпросите на сигурността между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън.

След като десетки хиляди руски войници са се струпали на украинската граница, се засилват опасенията, че в Европа може да избухне голям конфликт, предаде БГНЕС, като цитира АФП.

Москва настоява, че няма намерение да нахлува в Украйна, но в същото време постави редица искания за сигурност, включително забрана за присъединяване на Украйна към НАТО, в замяна на деескалация.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне в петък в Женева с руския външен министър Сергей Лавров за нов кръг от преговори по сигурността.

Блинкен заяви в сряда, че няма да предостави официално с писмени отговори на исканията на Русия, а вместо това се надява да проучи областите на сътрудничество.

Песков заяви в четвъртък, че Русия все още очаква да получи "писмен" отговор "през следващите дни".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа Териториалните води са 12мили. Много си изостанал. Линийка и молив - 18ти век. Ама щом си толкова надъхан, измери разстоянието между Русия и САЩ и кажи дали е повече или по-малко от нашето.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То Америка е в катастрофа цените с 15% се вдигнаха Германия едва ли ще наложи санкций на Русия както искат те защото си забива нож в крака заради газа
28
1
 
11
 
! Отговори
Цената на Украйна преди 2 години
Защо на запад си мислят че 40-70 милярда са 'неприемвлива' цена за Русия? Като гледам плащат и дигат залога!
27
0
 
3
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До Анонимен Дай дефиниция за изпреварващ удар. Ако не можеш значи си просто кире.
26
2
 
13
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Бай Издън се грижи за интересите на синчето си в Украйна.Само не разбирам украинците какво искат?Дори да ги приемат в НАТО,това какво ги топли?При един сериозен конфликт ще станат на кайма.Межди *** и наковалнята винаги стои нещо смачкано.
25
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите лъжат, че България ще пострада при конфликт между НАТО и Русия. България е добре защитена от НАТО и вместо да слушаме русофилските заплахи можем да нападнем Русия и да спечелим, вместо да се предаваме.
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия изпълни успешно мисията си в Казахстан и руските военни части се изтеглят. Предателите в станаха известни. Президентът Токаев започна прочистване на елитите. Русия показа на света как ще завърши всеки опит за цветна революция в постсъветското пространство. Впрочем в Казахстан са 40% от световните запаси от уран. В Украйна няма нищо. Без Украйна Русия може, без Казахстан - не.
23
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А имате ли пари за война ,че е скъпичко.
22
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и НАТО трябва да действат изпреварващо и да нанесат превантивен удар срещу Русия, да предприемат такива стъпки, че да не допуснат въстановяване на руската империя, заяви Кърт Волкер, бивш посланик на САЩ в НАТО. На всички е ясно, че Путин иска да възстанови съветската Империя.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съюзът между Русия и Китай е по силен иконономичесло и военно от запада. Русия и Китай са новите световни лидери. За първи път от 18 век насам западът губи световната си доминация.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Москва военна операция в Уракйна с цел гарантиране на сигурността на Руската федерация не крие никакви рискове нито във военен, нито в политически, нито в икономически план.
19
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И според мен, ако Русия започне война с Украйна това ще бъде края на Путин и Русия !!После се започва разграбването на Русия от евреите и ще стане още по лошо за милите руснаци
18
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През декември 2022 г. ще бъде отбелязана 100-годишнината от основаването на Съветския съюз на територията на бившата Руска империя. Путин изглежда е решен да отпразнува тази годишнина, след като е създал нова руска империя. За да запази свободата и сигурността в Европа - и да запази надеждата, че нациите, които понастоящем не са в НАТО, също могат да се радват на свобода и сигурност - организацията НАТО трябва да бъде готова да се върне към невиждано от десетилетие ниво на военно присъствие и бдителност. Сега трябва да омвестираме в нови военни технологии.
17
1
 
13
 
! Отговори
Кфкгихохих преди 2 години
Хаха, ами да направят едно малко нахлуване! Да вкарат само главата дето се казва! Така и удоволствието е по-голямо!
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Русия нападне Украйна, САЩ ще почерпят защото Американския интерес е точно такъв.Полша също ще черпи.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките руснаци, като почнат да падат космически мощните коли на Мъск от небето ... мани мани.
14
16
 
2
 
! Отговори
РУСИЯ -СУПЕР-СИЛА! преди 2 години
Ако ват.ниците наистина са уверени във военното си превъзходство над Америка , това е сигурна индикация ,че нищо не знаят са космическата мощ на Пентагона и следователно изчезването на Примитивна Рус от картата на света предстои много скоро.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасения или зле прикрити наглосаксонски мераци за една "локална" войничка. Дълга расте, отнийде се не види зануляване.
12
21
 
5
 
! Отговори
Me преди 2 години
Това е много добър ход от страна на САЩ. Знаят, че Путин не може добре да си контролира емоциите и ще го ядосат. Ще влезне в Украйна и там Руската федерация ще загине. Няма да я има повече.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И под "катастрофа" дядо Лошо Опипване има пред вид, че ще им остави обурудване за $83 млрд. както остави на Талибаните ли?