Настроенията в Русия за войната: Шок, ужас и недоумение

Едни страдат за Украйна, други са убедени, че инвазията е правилен ход
26 фев 2022 10:26, Нели Христова
226
Настроенията в Русия за войната: Шок, ужас и недоумение
Снимка: БГНЕС

Шок, ужас и недоумение - три думи, които биха могли да опишат настроението на мнозина в столицата Москва и южния град Ростов часове след като Русия нападна Украйна. Но има разделение относно това дали действията на президента Путин трябва да бъдат осъдени или аплодирани, откриват репортери на BBC.

Когато двама млади добре облечени мъже спират да разговарят с BBC, единият от тях изглежда доста спокоен относно инвазията в Украйна.

"Да, чухме нещо, но не сме имали шанс да разберем какво се случва", казва той. Но скоро той е прекъснат от приятеля си, който ругае.

"Шокирани сме", казва той. "Никога не сме виждали война през живота си и сега започваме такава."

Мъж в ярко синьо яко изглежда нещастен.

Още по темата

"Не е ясно какво става и е много страшно", казва той. "Но освен страх има и чувство на ужас и чувство на срам от това, което правят нашите власти. В моя кръг от приятели това е много често срещано чувство. Никога не съм гласувал за тези, които са на власт сега и направих каквото можах, това, което човек в Русия в момента може да направи, за да повлияе на политическия живот – отидох на протестите. Но не мисля, че сега ще има протести. Всички са твърде уплашени", казва той.

Една жена не е сигурна какво да мисли за новините, въпреки че като цяло е против войната. "Това са политиците, които се опитват да подредят нещата между себе си и обикновените хора, които страдат. Това няма да е от полза за семейството ми", споделя тя.

Някои от противниците на инвазията се събраха на площад Пушкин в центъра на Москва, за да протестират. Анастасия Голубева от BBC смята, че първоначално са се събрали повече от 200 души, преди полицията да инструктира хората да продължат напред.

Всеки, който започне да крещи "Не на войната!" е бил задържан.

Един млад мъж казва пред BBC: "Плача цял ден. Хората в Украйна умират. Децата умират. Мъжете, които се бият, умират. И тогава какво? Ние, младите руски мъже, 19-20-годишни, ще бъдем ли извикани да се бием?"

Попитан дали той и приятелите му се страхуват да присъстват на протеста, той отговаря: "Не. Това не е плашещо. Това, което се случва в Украйна и нейните граници, е плашещо. Това, което имаме тук сега, е нищо."

Встрани от протеста, мъж в бледосиньо и тъмносиньо палто казва, че подкрепя и Украйна и Русия, но не подкрепя руския президент Путин. Подобно публично изявление рядко се чува в Русия в наши дни.

"Това се случва, за да се задоволят геополитическите амбиции на нашия лидер", казва той.

Но трима по-възрастни хора - двама мъже на средна възраст и една възрастна жена - подкрепят инвазията. Мъж с бейзболна шапка говори за "защита на руснаците" в Украйна. Той обвинява самите украинци и казва, че "само те са виновни, че са се озовали в тази ситуация".

"Те винаги са били проблематични през цялата история", казва той.

Жена в розово палто и шапка също споменава руснаците в Украйна.

"Там живеят руснаци", казва тя, а от BBC я питат какво ще стане с украинците, които живеят там. "Украинците са предимно терористи", заявява тя, добавяйки, че получава тази информация от държавната телевизия и YouTube.

"Това е заявка за мир", казва друг възрастен мъж. "След това всичко ще бъде наред."

В Ростов, регион в южната част на Русия, който приема евакуирани от контролираните от сепаратистите райони в Украйна, настроението е още по-страховито, отколкото в Москва.

Една жена в яркочервено палто не е сигурна какво да мисли за събитията.

"Притеснени сме за случващото се, защото е толкова близо до нас. Но също така не сме напълно сигурни какво се е случило. Ние наистина не вярваме на новините, които виждаме по телевизията", казва тя.

Млада жена със сива вълнена шапка изглежда мрачна. "Много е страшно. Кара ни да се тревожим за децата си."

Възрастен сивокос мъж с ярки тъмни очи не може да скрие тъгата си: "Някога спечелихме огромна война и сега сме във война помежду си?" , пита риторично той.

По-сигурна, че избраният начин на действие е правилен, е млада жена с плетена шапка и палто с пух. "Това е справедливо", казва тя. "Това, което се случва сега. Това, което е отнето, сега ни се връща."

Жена в малиново розово палто с очила, кацнали върху маската й за лице, също е сигурна, че инвазията е била добра идея. "Ще оцелеем", казва тя. "Имаме голяма страна, богата на ресурси. Никой няма да може да ни постави на колене със санкции."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До некой Те това не разбират :) Слава Росии, ама великата Росии всеки с пари си праща децата да живеят и учат в "гадният" Запад. Защо ли? Велика Росии не е достатъчна? Или може би, само може би - като по време на комунизма само гнома и неговите хора се радват на богат живот. Ама на промити и платени какво да обесняваш. Ред е на теб и нашето поколение да предизвикаме интереса на иневститори, за да извадим дома ни от псевдо комунизма независимо дали им харесва, или не. Ако не - да одят у Росии
161
8
 
26
 
! Отговори
некой преди 2 години
Тук русофилите са доста много, защото не знаяткакво е да си изгубиш свободатана такива роби е достатъчно да им подхвърлиш евтина газ, за да разполагаш с гьзовете им..не че Бай дън е много в час, ама *** съвсем е изперкал.Като завзеха / върнаха Крим та прокопсаха.Възпяват в песни и стихове и филми екзотични градовеама драпат да ходят из Европа и да си пращат децата да учат в чужбинаНали сте големи русофили, обувайте си гащите и отивайте в руската армия да ви видим колко ви стискадраскачи
160
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е няма по-достоверна статия! "Една жена каза.."
159
15
 
27
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Голям майтап,голяма радост,че лябимото рузко джудже си разиграва коня и пали конфликти,а българските ши,беци хихикат и протягат ръце да се топлят?!А после,що сме последни и що сме бедни!Щото сте долни ка,тили,мързели,крадци и любители на анархията!Не сте и русофили,щото руснаците се срамуват от туй което става!!
158
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента гледам украинска тв - според кметове на населени места и от офиса на президента Зеленски - украинската армия е победила руските нашественици. Руските войници масово хвърлят пушки и изоставят техниката и бягат...ПОБЕДА!!!!
157
11
 
14
 
! Отговори
Я глей....ко стана преди 2 години
Ние сме във война", коментира Джими Картър. САЩ е във война през всички 242 години от своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на света", поради склонността да се опитва да принуди другите да "възприемат американските ни принципи". "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото можете да си представите. И все на ЧУЖДА ТЕРИТИРИЯ !А бившият президент Тръмп заяви в радио предаване, че когато е научил, че Путин признава нез
156
25
 
15
 
! Отговори
Мдааа... ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
Жената на Бай дън го събужда по сред нощ: търси те Путин ... казва тя!!! По кой телефон... пита той!!!! На вратата... казва тя!!!!
155
6
 
24
 
! Отговори
toti преди 2 години
Време е да се събудите и ако младите искате да сте свободни покажете че не сте зад тези методи и начини за решаване на отношенията между цивилизовани хора в 21 Век!!!Някога ще се срамувате от себе си и децата няма да ви простят !!!
154
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украински войничета са арестувани, този, не са руски. Мазна пропагандица антируска течетука, кат' навсякъде по медиите с финансиране от козяк
153
16
 
15
 
! Отговори
haha преди 2 години
Русия е станала най-голямата държава св света в серия от защитни войни. Или поне така твърди пропагандната им машин от Руската империя та до днес.
152
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка не иска друга силна и независима държава, каквато е Русия в момента. За това е тоя цирк, кой да господства. И Путин каза днес , че питал Клинтън 2000г. какво ще стане ако Русия се присъедини към НАТО? Онзи отговорил с мълчание. Какво значи това ? Америка създава марионетни правилтества в слабите държави и поражда конфликти по света, така се храни. Така е било и така ще бъде. Само дето сега конфликтът е в задния ни двор.
151
15
 
20
 
! Отговори
ами преди 2 години
Ужас Сега гледах пленени руски войничета 20 годишни ЗА диктатора няма значение, че сме 21 век важното е да си начеша крастата
150
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Русия не вземе Украйна сгеа после ще трябва дасе бие с Украйна+НАТО за южна Русия. Русия нямат избор и нямат време. В противен случай скоро ще се разпадне или загуби.
149
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам .Какво стана с коронавируса ?
148
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВНИМАНИЕ ! Сега очаквам статия за цените на имотите в България и с колко ще поскъпват !
147
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ставай ставай страна огромная! Долу ФАЩ и съюзниците и!
146
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дивашка нация са и това си е, затова Гитлер ги е подпукал
145
0
 
1
 
! Отговори
Мен са ме учили: преди 2 години
Наблюдавай природата, тя е най-големият учител и много пъти си задавам въпроси за поведението на някой живи, диви и свободни същества. Поведението на пор или невестулка в кокошкарник. Поведението на мерлините срещу белите акули. Те не могат да я изядат , тя не им е конкуренция в хранителната верига и въпреки всичко нерационално и виждат сметката за да си знае целия вид мястото!
144
9
 
16
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Българските пyтинoпитeци - най-верните пyтинoпитeци.
143
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако евротолерастите не ударят Путлера докато не е набрал инерция все още после няма да могат да го спрат дори и да се *** ще минава през тях като валяк.