Тежък удар за Путин: Загуби един от генералите си в Украйна

Андрей Суховецки е бил убит от снайперист
Обновена: 7 мар 2022 19:37 | 7 мар 2022 19:31, Нели Христова
310
Тежък удар за Путин: Загуби един от генералите си в Украйна
Снимка: Getty

Високопоставен руски генерал беше убит по време на сражения в Украйна, което според експертите ще бъде тежък удар за руския лидер Владимир Путин.

Андрей Суховецки беше командващият генерал на руската 7-ма въздушно-десантна дивизия и заместник-командир на 41-ва общовойскова армия и далеч най-висшата руска фигура, загинала в конфликта досега.

Военен източник каза, че генерал-майор Суховецки е бил убит от снайперист.

Путин потвърди, че генерал е бил убит в реч, която информира руския народ за хода на конфликта, осем дни след смъртоносната инвазия.

Смъртта на генерал-майор Суховецки, която беше потвърдена от местна офицерска организация в Краснодарския край в Южна Русия, ще се разглежда като още един знак, че военните усилия на Путин няма да успеят.

Той беше уважаван парашутист, практикуващ в мисии във "враждебната територия" и според съобщенията е бил награден за ролята си в анексирането на Крим.

Сергей Чипилев, заместник на групата на руските ветерани на Бойното братство, написа в социалните мрежи: "С голяма болка научихме трагичната новина за смъртта на нашия приятел генерал-майор Андрей Суховецки на територията на Украйна по време на специалната операция. Изразяваме най-дълбоките си съболезнования на семейството му."

Руският вестник "Правда", който също съобщи за смъртта му, пише, че Суховецки е завършил Рязанската висша въздушно-десантна командна школа през 1995 г., като е започнал като командир на взвод, преди да се издигне до началник-щаб на гвардейското десантно десантно подразделение.

Христо Грозев, изпълнителен директор на уебсайта за разследваща журналистика Bellingcat, написа в Twitter, че потвърждението за смъртта му ще бъде "голям демотиватор" за руската армия.

Русия твърди, че 498 от нейните войници са убити в Украйна, а други 1597 са ранени.

Британските власти обаче казват, че действителният брой на убитите и ранените почти сигурно ще бъде значително по-голям и ще продължи да нараства.

Службата на ООН по правата на човека съобщи, че най-малко 227 цивилни са били убити и 525 ранени в Украйна от началото на инвазията преди седмица. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че над 2000 цивилни са загинали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До NATOте рашките не убиват а чистят укрите от фашистите фашистите убиват народда си и своите воиници които се предавт на руската армия
201
7
 
25
 
! Отговори
бляд преди 2 години
До Анонимен ... Абе , тоя генерал да не е "загинал" от препиване ??? Като му гледам подпухналата физиомутра , явно е карал по бутилка на ден водка ...???
200
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпрос Наистина ли се чудиш защо е това "забавяне"?
199
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците посрещат и руските генерали с хляб и сол, но с повечко сол. Да заповядат и другите. Вече има отстреляни и командир на дивизия и командир на бригада. За тях руснаците ще научат лятото. Евентуално.
198
7
 
35
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Тоя алкохолик го свитнаха на 28 Феврури. Девет дена осем часа ли тая новина пътува до Днес.бг? И между другото досега украинците елиминираха три генералски плъха.
197
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде и другите след него.Всички ще тежат на съвестта на джуджето монголско.
196
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха така! Генералът е получил "награда" от Господ за анексирането на Крим. Дай Боже такава награда за всеки окупатор и не забравяй и техния началник. Амин.
195
14
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Руската армия е за подигравка. Лъжеха че е силна,а с помощ на Чечения и Белорусия,пак не могат.
194
12
 
49
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
От 10 дни ни информират как руските части са 30 км от Киев, а те продължават да напредват натам, като мястото на разбитите и унищожени подразделения се заемат от други мераклии да се преселят във вечните лобни путинови полета ... подрастващите юноши в руската армия вече са на привършване и сега идва ред на генералите. Непобедимата путинова армия зацикли по украинските пътища като танк Армада на парада на хвърчилата в "День победы", а източна Украйна се превърна в гробище на руския военен скрап
193
38
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е...,поне 50 окраински плъха е пратил при бандера.Не е живял напразно.
192
19
 
52
 
! Отговори
NATO преди 2 години
бой по окупаторите!!!нали за 3 дни щяха да са превзели Украйна бе ?! ха ха, гащници!
191
17
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин да си отива при неговия си генерал в ада.
190
40
 
10
 
! Отговори
Тежък удар преди 2 години
Войната свършила.Русия победила.Останало да се очертаят границите.Путин взел една писалкаПочнал да чертае около картата на Украйна, като взел и от Полша, Молдова,Румъния.Другарю Путин-ами защо Полша, Молдова,Румъния.Това е щото даваха платцдарм за военната техника с която се стреляше по нас.А... и друго забравих и отбелязал в България - медията Днес.БГ!Тях пък ще направим-авангард на медиите ни.Защото и сега според тях руската армия е победена и заточена
189
9
 
43
 
! Отговори
Stinger преди 2 години
какво прави там Неканен в чужда държава?!!!!
188
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братоубиственна война , печели само подстрекателя !
187
7
 
28
 
! Отговори
JAVELIN преди 2 години
good job!
186
14
 
15
 
! Отговори
чърчил курцог марлбо преди 2 години
искам да попитам колко американски генерали загинали във ирак сирия или авганистаннн??
185
35
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно не познавате руснаците и само се плюнчите ! Цели семейства от донбас се бият един до друг докато бандеровците изкарват пълнолетните си децат през граница къде с връзки къде с подкуп най много са в молдова
184
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убит е на 28 фефруари, урки! Пише го в Укипедия на всички езици! А дори там да има грешка, новината е отпреди 4 дни по всички световни медии. Как може да сте толкова про3ти
183
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Путин продължава да се инати и да не се предава ще му влиза все по-дълбоко и по-дълбоко в миризливия руски ***.