Половината руснаци искат да изградят нова империя

След началото на войната в Украйна рейтингът на Путин скочил
Обновена: 14 мар 2022 10:15 | 14 мар 2022 10:15, Камелия Цветанова
211
Половината руснаци искат да изградят нова империя
Снимка: БГНЕС

Проблемът в Русия не е само в ръководството, но и в това, че поне 50% от хората продължават да поддържат становището, че Русия трябва да изгради нова империя. Това коментира политологът Маргарита Асенова, експерт във фондация „Джеймстаун” пред Нова телевизия.

Още по темата

За много голяма част от останалите 50% идеята не била чужда.

„Около 70% скочи рейтингът на Путин, веднага след като нападна Украйна. Това означава, че обществото все още е настроено в подкрепа на Путин и неговите империалистични амбиции”, коментира Асенова.  

Според нея промяната на тези нагласи няма да стане бързо.

„Може да сме свидетели не само на провалена държава, каквато Русия вече е, но и на държава, която започва да се фрагментира”, коментира политологът. „Русия е огромна федерация, която се състои от много различни единици, които ще почнат да търсят своето самоуправление. Една нормална децентрализация може да се случи при демократично управление. Но при това тоталитарно управление този процес може да доведе до отделяна на части от руската федерация”, коментира Маргарита Асенова.

Относно подкрепата на Китай за Русия, тя обясни, че Пекин има своите дългосрочни цели, на които държи, и те нямат общо с изолиран от международното общество партньор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меглена каза че санкциите щели да продължат докато се превъзпита руското общество.
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав си 165, много си прав! Една държава действително се е вгледала в едни острови, а за една друга пишат, че се е вгледала в един по-голям остров. Виж ние не се вглеждаме, щото сме миролюбиви, широко скроени, и т.н. Преди години в една телевизия пееха една народна песен с един такъв стих в нея "държавата имала още пет-шест дела за да биде цела". Ама това е песен, т.е. литературна народна измишльотина. Песента е недостоверна категорично. Песента е за маса и за веселие.
141
1
 
10
 
! Отговори
кики преди 2 години
До Слава на Русия ! Ако и хапчетата не помагат качи се на покрива и скочи оттам.Ще се отървеш и ти и хората около тебе .
140
1
 
11
 
! Отговори
До 166 преди 2 години
До АнонименАбе, дървен философ, ами, че утре някой може да се появи и да каже, че никой не иска и България да съществува в този си вид.Една част за Турция, една за русия и една за ЕС.Ти, съгласен ли ще си с това?
139
0
 
17
 
! Отговори
Истина преди 2 години
да изградиш империя е лесната част, много хора са го постигали, да задържиш една империя завинаги, това никой не го е постигнал!
138
2
 
12
 
! Отговори
разпад преди 2 години
Сибир е Китайски а руските фашисте напад беззашитна мирна просперираща държава разпада на империята ще продължи с десетилетия.
137
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой по света иска да я има държавата Украйна в сегашният и вид?Германия като основен потребител на човешка плът-не!Франция като основен производител на Ел Енергия-не!Полша с мощният си аграрен и въглищен сектор-не!Русия като съвземаща се супер сила-не! САЩ като финансово бреме за дълъг период -не!Та от всичко по горе личи,с Украйна е приключено във вида в който съществува!
136
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За неразбралите. Тук не става дума за или против Русия или Украйна. Става дума за незачитане на международните закони, като се нахлува в друга държава, призната от света като независима. Погазване на основни международни правила, които случили се веднъж може да доведат до поредица от подобни действия на други държави, които имат малцинства в съседни държави. Познати гърци, споделиха че имат притеснения, от съседна държава, с когото имат дългогодишни спорове за островите, може да стори същото.
135
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Слава на Русия !Е добре де, къде бяхте вие тези 8 години? Излязохте ли да демонстрирате, да защитите хората, за които казвате че са били убивани. Що не проглушихте ушите на света, дуло ли ви беше опряно в челото? Или просто сега използвате тези събития, за да оправдаете нахлуване в чужда територия? Няма нужда да ми отговаряте, ще излъжете, както винаги го правите.
134
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета всичките разнопосочни писаници, става ясно едно - Русия ще си вземе каквото е намислила, макар и малко отстреляно. Съпротивата ще трябва да възстановява за нейна сметка, а запада ще се ядосва малко, и после пак ще си купува нефт и газ и още една купчина суровини, които ги няма, но пък са наблизо. Що е това упорство нямам никаква представа. Ще си плаща тихомълком и за санкциите които е налагал. А Америка, ех Америка, тя просто е зад океана. Такъв е живота - неприятен!
133
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали пък украинците не са искали да изгонят прокситата на Москва, които искаха и назначиха марионетно правителство начело с Янукович с цел присвояване на ресурсите им? Дали пък на Москва не им хареса политиката на Юшченко и не пробваха да го отровят, както и мн. други неудобни за тях. Дали пък методите им за решаване на проблеми не са от 17в?
132
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин грешно тръгна. Трябваше първо от България. Тука щяха да си дадат г.ъзовете веднага, че даже с песни и китки, първите дъщери щяха да си дадат.
131
21
 
11
 
! Отговори
Слава на Русия ! преди 2 години
Търпяха осем години , накрая Мечката се събуди !!! За две седмици постави Европа в енергиен колапс без война даже !!! Велика сила , Украйна е загубила на всички фронтове , не знам само на кого не му е ясно , даже наркоманът Зеленски го разбира ?!
130
6
 
12
 
! Отговори
наследници преди 2 години
Сегашните руснаци са правени от армията на хитлер.
129
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Империя на злото.
128
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви ли омръзна припяването на тая мантра. Русия беше принудена да влезе в Украйна след като 8 години ги призоваваше, молеше, увещаваше да не убиват хората на изток, да не бомбардират, да спазват мирните споразумения, да спрат гражданската война, да не преследват руския език, да прекратят нацистките шествия под лозунга "московчани под ножа". Е, отказаха да чуят и на запад, и в Украйна - резултатът е това, което става в момента. Какви империи ви тресат.
127
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога му скочи рейтингът на Путин? Преди или след като започнаха да бият и арестуват протестиращите там? Или след като въведе закон за 15г затвор ако говориш против партията?
126
17
 
4
 
! Отговори
До: Шшшшш преди 2 години
Явно не си стъпвал в Санкт Петербург или Москва , вярваш си на евроатлантическата пропаганда !!! Ами вярвай...за това и ще сме врагове на Русия , и яко ще ни дупят с цените !!! Не ме интересуват крайните райони , същото е и като в България !!! Мизерия ,глад и застаряващо население , отиди в Горно -нанадолнище....и бачкай по 12 часа за 20 кинта таван !!! 116 евро ... мухахахахахахахахахаха....тва го разправяй на Байдън , да се надъхвате ....че ще ги превземете...
125
21
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
Опааааа 180 наемни к0пелета в логистичен център до полската граница отидоха курбан хахахаха. 1 ракета от кораб в черно море и айде чао. Искаме още пенсионери от UK, USA и канадски на курбан! Мачкай
124
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви империи ги тресат тези. Територията не означава нищо, щом нямаш 2 грама мозък. Вижте Швейщария, Дания, Австрия