Руски печат: 20-25 млн. души може да избягат от Украйна

Преговорите ще се проточат, а пазарлъкът ще е крайно ожесточен
15 мар 2022 09:53, Елка Василева
49
Руски печат: 20-25 млн. души може да избягат от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Мирно споразумение между Украйна и Русия се очаква до седмица-две. Това заяви Олексий Арестович, съветник в администрацията на украинския президент Володимир Зеленски, информира руското онлайн издание "Лента", като се позовава на РИА Новости.

Според Арестович войските изглежда ще бъдат изтеглени в най-добрия случай след седмица или две, в краен случай - до края на май, уточнява електронният вестник.

След техническа пауза четвъртият преговорен кръг, воден чрез видеовръзка, ще продължи днес, посочва печатът. Киев иска да получи "гаранции за сигурността на Украйна в бъдеще", но част от исканията на Москва - "известни териториални претенции", са неприемливи, цитира "Лента" изявление на Игор Жовква от канцеларията на Зеленски пред германската телевизия А Ер Де.

Още по темата
По думите на Михайло Подоляк, съветник в офиса на Зеленски, Украйна предлага да бъдат включени в мирния договор следните компоненти: 1. Спиране на военните действия; 2. Изтегляне на руските войски от Украйна; 3. Параметри на споразумението и най-вече гаранции за сигурността на Украйна; 4. Следвоенно възстановяване, за което Киев очаква компенсации от Москва, пише "Известия".

Русия представи "конкретни договори, проекти и предложения" още в третия кръг, разчитайки, че украинската делегация ще ги подпише на място, но съдържанието им не бе разкрито, посочва вестникът. И припомня известните досега руски искания: 1. Затвърждаване на извънблоковия статут на Украйна; 2. Признаване на самопровъзгласилите се републики в Донбас в границите на Донецка и Луганска области на Украйна; 3. "Денацификация" и демилитаризация на страната; 4. Признаване, че Крим, анексиран от Москва през 2014 г., е руска територия.

Задача на украинските преговарящи е "да направят всичко, за да се състои среща между президентите" на двете държави, заяви вчера Зеленски в Телеграм. Кремъл не изключи такава среща, отбелязва изданието.

От една страна, руският президент Владимир Путин и други официални лица - не поименно, неведнъж са наричали украинското ръководство "наркомани" или "киевският нацистки режим". Такива думи не се използват за хора, които уважаваш и с които искаш да се разбереш. От друга страна, Москва казва, че няма за цел да смени украинското ръководство и признава Зеленски за президент. Руските искания на преговорите не включват смяна на президента, коментира за "Известия" московският политолог Алексей Токарев.

Колегата му Вадим Трухачов изрежда във "Взгляд" шест искания на Русия, изтекли в печата от служител в украинското външно министерство, и над двайсет, които Киев според автора "ще трябва да изпълни незабавно" за спиране на войната. Сред тях споменава например създаването на руски бази в съседната страна, предлага руският да стане там държавен език и "да се върне статутът регионални езици" на унгарския, румънския, молдовския и българския в отделни области на Украйна.

Преговорите със сигурност ще се проточат, а пазарлъкът ще бъде крайно ожесточен, смята той. Трухачов обрисува "предварително очертан кръг от компромиси", на които "ще се наложи да склони Русия" - запазване на част от антируските санкции, разрешаване на украинските националистически партии (но без създаване на въоръжени отряди), частична амнистия за украинските доброволци, неизвършили военни престъпления, и др.

"Естествено, голямата тактическа цел на Русия занапред трябва да е присъединяване на Украйна към Съюзната държава между Русия и Беларус, а стратегическата - възстановяване на обединението между трите държави (евентуално да се запази като независима Западна Украйна). Най-важното сега обаче е Украйна да престане да бъде Антирусия, източник на постоянна заплаха за нашата страна", разсъждава аналитикът.

Засега трябва да приключат бойните действия. Ще видим колко милиона ще избягат през това време от Украйна, пише в сп.  "Военнопромишлен куриер" експертът Арсений Гришин. В крайна сметка украинското население може да се стопи наполовина - от близо 50 милиона на 20-25, прогнозира той.

Но и това са огромен брой хора, пръснати на голяма територия в условия, негодни за живот. И щом завършат бойните действия, проблемът ще е вече проблем на Русия, заявява наблюдателят. Следващата задача на Москва според него е "да организира новия живот" така, че "без да се обремени твърде силно", да превърне Украйна в "източник не на проблеми, а на полза за Русия".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
6
 
! Отговори
?! преди 2 години
Всеки случай няма да избягат в русия!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски хвалещи се на чужд гръб от туй,че имат спуснати техни агенти свръзки с вратовръзки м/у условно наречените бандеровци измислени съответстващи на тях по същност хитлеристи също как тях комунисти,видно от действията им преписващи си един друг кат извършители по жестокост сочещи се с пръст,но нали точно такива им сътвориха ВОДР 1917г,в група 1000 откачени и нищо от социализма нито как идея и предвидени действия,а царя им 3 в света богат си тръгнал щот са луди в сбор за връзване,не разбирал туй
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
38- западният свят ли е в УКРАЙНА С ТАНКОВЕ И БОЙНА ТЕХНИКА, ЗАПАДНИЯТ СВЯТ ЛИ СИПЕ ОГЪН И ЖУПЕЛ ТОЙ ЛИ УБИВА, ТОЙ ЛИ РУШИ...НЕ НАЛИ.
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е.В Украйна имат даже детски комикс,издаден на украински за НАТО. Там войник от НАТО е представен като Супермен,който ще ги спаси.Всичко е една лъжа,в която украинския народ попадна като целта е била да се отслаби Русия и да си правят експерименти с украинския народ.На ръководството на Украйна е платено добре и още ще му дадат.Обещават им милиони и милиради всички.Те продадоха държавата си и живота на хората си.После ще си ходят до Ница и насам натам на шопинг.
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната държава, съсипана от Запада.
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 34 и 36: Като гледам имаме новини на турски език и нашите в Кърджали,Шумен,Търговище и Разград не приковават с гвоздеи живи хора за кръстове да горят както са правили "Азов".След 8 години бомби и живот под земята остава и да чуете да са искали наши българи да искат да им е официален езика там.2014-та горяха български знамена там.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33Не съм чул българите в Бесарабия да искат българският за официален език.
27
3
 
12
 
! Отговори
БEЖAHЦИ преди 2 години
20 - 25 милиона ще избягат от Украйна, но не в Руссия. Защо никой не бяга към Русия?
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 Българският език свободно се изучава в училищата, но не е регионален официален език, не е бил и няма и да бъде, защото дори и в Бесарабия българите не са мнозинство.Като искаш да е регионален официален език, би ли се съгласил турският да е официален в областите Кърджали, Шумен, Разград и Търговище?
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички,които пишете тук "Да живее Украйна" сте срещу българите в Украйна и срещу самата Украйна,защото го пишете на български език,който там е забранен и е редно да е на украински написано.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж, щяха да защитават рускоговорящите, а им разкатаха майката.Ако ще ги защитават от нацистите и украинските националисти те са в Западна Украина, но виждаме, че точно там няма руска инвазия.Рускоговорящите градове като Харков, Николаев, Мариопул са подложени на унищожение!!!
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският език в Украйна беше забранен.Едно от исканията на Русия за подписване на мирния договор е отново българския език там да се разреши заедно с други езици.Всички,които пишете тук "Да живее Украйна" какво ще кажете по този въпрос?Можете ли същото на украински да напишете?Не,нали?
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да избягат и 30 млн., ама няма да е в Русия.
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците не искат при нас,защото са убивали българи там и ги е страх да не отмъстим.Неслучайно предпочитат Полша.Даже Молдова избират пред България.Гузен ненгонен бяга.Все пак трябва да се изнесат,защото ще станат жертва на болните амбиции на своите управници.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко крепостни още ще избягат още от русия,дали са изчислили.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно ще избягат в новата си родина,освободителка-матушка Русия.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хохлите завладяват
17
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нормално страна,която няма пари за българските деца,които са болни от рак да дава по 40 лева за бежанци на ден.А забелязахте ли,че Зеленски на осми март не прави видеа да реве как му липсва жената и да я поздравява?Сигурно е при нея в Ница.Гаранция са заедно.А от чужбина му е много лесно да крещи по разни видеа и да праща хората си на сигурна смърт.
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя украински героизъм дето ни рекламират е същия, който доведе германските им колеги до това да стигнат до батальони от деца преди да се предадат... трезво мислещи и свободолюбиви хора тия нацисти
15
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички мирни граждани от Украйна трябва незабавно да се изнесат,защото иначе тяхното ръководство ще ги убие в тези локални боеве като ги въвлича.Ръководството на Зеленски си е поставило за цел да смаже Русия и ще жертва собствените си хора.