Ако Русия претърпи поражение, това е краят на Путин и неговата кохорта

Войната в Украйна може да бъде спряна само чрез дипломация
14 апр 2022 10:03, Анисия Иванова
359
Ако Русия претърпи поражение, това е краят на Путин и неговата кохорта
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Войната може да бъде спряна по дипломатически начин. Освен икономическите санкции, са важни дипломатическите екипи и канали. Това каза Димитър Гърдев, дипломат и председател на комисията по външна политика в 46-то Народно събрание, в предаването „Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков.

Широкомащабните санкции, наложени срещу Русия, досега не са били прилагани към нито една държава. Целият западен свят се обедини около санкциите и е важно дали този инструментариум ще сработи, защото с резервите, с които разполага, Русия може да издържи две години при пълни санкции.

Още по темата

"Трябва да се полагат усилия и на дипломатическата арена”, подчерта събеседникът и допълни, че след приключване на изборния процес във Франция ролята на френския президент ще бъде изключително активна в преките разговори с Владимир Путин.

Дипломацията е единственият начин и единственият подход в настоящата ситуация, защото другото представлява пълномащабна операция върху една огромна групировка от украинските въоръжени сили. Естествено е, че те няма да се предадат без бой, те са изключително мотивирани, добре въоръжени и подготвени, посочи Гърдев.

Залогът за Владимир Путин е цялата негова власт, цялата политика, която беше провеждана 20 години и хората, които са около него. Ако Русия претърпи поражение в Украйна, това е краят на тази кохорта от хора и на неговата лична политическа кариера.

За България сценарият за развитие на бойни действия от порядъка на пет-десет години е изключително негативен и възможно най-лошото нещо, което може да се случи за нас. Дълготрайното проточване на войната е нещо, към което България не трябва да се стреми.  Трябва да участваме активно в намиране на дипломатическо решение за прекратяване на конфликта възможно най-скоро.

"Ядрен удар е самоубийство и това е в сферата на журналистическите хипотези. Може ли една държава да си позволи пълномащабен ядрен удар на територия, която е само на 120 км от нейната”, попита Гърдев по повод вероятността Русия да използва ядрено оръжие, ако бъде сериозно притисната.

По отношение на присъединяването към ЕС на Украйна събеседникът посочи, че няма основания за предоставяне на „бърз коридор” за Киев.

"Имаме ясни и точни разпоредби. Точно определен ред, по който всяка една държава, която е кандидат-член, трябва да премине. Ние го преминахме също”.

Във връзка с присъединяването на Северна Македония към ЕС гостът подчерта, че страната трябва да изпълни условията, подписани от нея в Договора за добросъседство, както ги е изпълнила в Преспанския договор, както си е сменила конституцията и името на държавата. България тогава ще бъде удовлетворена и веднага ще бъде отворен пътят за македонската страна.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
11
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Ако Русия загуби, Путин ще изстреля ракетите. Ако Русия спечели ще нападне Прибалтика.
199
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато оставиш властта на едно жуже, което е комплексирано от това, че е жуже, така става работата :))) Съмнявам се, че мнозинството руснаци го подкрепят, все пак по руските форуми му викат "дядо", демек това им е начина да го обиждат жужа :)))
198
8
 
11
 
! Отговори
експерто преди 2 години
Споко Европа ще се моли на Русия за газ. А пък сащ не ги мисля ,троловете там са много или ще го купуват и препродават (руският газ ) или ще ходят при арабите да се молят на тях за задкулисни игри. Европа без американците ще възроди културните си цености.Защото културата на Европа е с 1 век пред американската .Само лошите лидери развалят имиджа на толкова културни нации...а що се отнася до Австралииските аборигени ,там всичко се продава на чужди интереси.
197
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, санкциите върнаха Русия 100 години назад, Путин губи по всички фронтове, мислеха си че за 2 дни ще спечелят в Украйна, а сега украинската армия е в пред Москва с джавелините и байрактарите, кохортата на диктатора Путин до няколко дни, даже до часове ще рухне.
196
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 231 ; Ами , разбери се най-напред със самия себеси какво всъщност искаш да кажеш ,третополовий ! После с другите . Е , няма да е както в прайда , но можеш да опиташ...
195
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 217 - Обяснете защо капитализмът на САЩ/ЕС/ ,UK воюва с руския капитализъм. - ___ - Този въпрос е обяснен от таваришч Ленин, обясняван е през цялата ми младост, докато имаше СССР, когато не беше възможно да се каже, че в СССР са империалисти! Ама ти кат' не си ги учил тези науки, какво да ти се обяснява!
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименна фона на съвременна ерефия, северна корея е едно изключително нормално място за живеене.
193
7
 
8
 
! Отговори
До 236 преди 2 години
Хаха...отново вечните *** как долара се срива и идва новия рвд на властващата рубла.Еех..ватенски мечти.
192
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете не ги чета и не слагам лайкове.
191
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анонимен 236 "омеригепиздец" е опорка за петък вечер, ще се глобяваме
190
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия се върна 100г назад и това скоро няма да се промени. Ще запопнат да вият на умряло след някоя година. Ще изнудват запада да вдигне санкциите каъо започнат да заплашват други държави около тях и да правят военни конгликти.С.Корея в по голям мащаб.
189
3
 
3
 
! Отговори
Споко преди 2 години
не знам дали ще има руска газ и безкрайни природни ресурси, но ако вместо украинската тероборона русланд се биеше със щатската армия, в момента столица на руската федерация да е Мухосранск или Долний Шопиздец. програма максимум - Южно Кокаинск
188
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 231Запада отдавна е поел лява политика, дадоха им договори за газ и петрол на Раша, тоест направиха компромис с тех, те отвърнаха с "могучая" :)))) Друго да ти обяснявам ли :)
187
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема руски газ ща маате на брикет и дърва
186
4
 
4
 
! Отговори
Споко преди 2 години
другаре, разбрахме, страх ни е че нема да има газ. дайте друга опорка че тая доскуча.
185
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На редовните троловете слагам минус без да ги чета.
184
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безспорно целта на Байдън и неговите марионетки е да унищожат Путин ,каквто и да им коства това. А дали ще е по-добре за света ! ?Отново и отново долара да е номер 1 ,отново воена сила на нато начело със Сащ да води икономически войни ,където им е угодно .И не на последно място :разработки на лаборатории за вируси ,войни угодни на нато и фашиски правителства ; гарантирано от запада начело със САЩ .Затова свободният свят да се моли да има лидери като Путин -свободомислещи от неофашистки лидери
183
4
 
1
 
! Отговори
До 217 преди 2 години
Питах друго.Знам,че в Русия е капитализъм.Обяснете защо капитализмът на САЩ/ЕС/ ,UK воюва с руския капитализъм.
182
0
 
6
 
! Отговори
Войната ще приключи преди 2 години
също толкова изненадващо както и започна. Всякакви "прогнози" са безполезни на тоя етап. Кой кого щял да "умете" и "разчисти", чия "кохорта" ще падне, "краят на Путин", "Краят на Зеленски"... па единия казал, па другия рекъл... празни приказни. Руския "дефолт" се обявява всяка седмица, и евентуално ще се случи, тъй както евентуално ще изригне вулкан някъде и ще има земетресение преди това най-вероятно, но това никаква адекватна прогноза не може да се нарече. И газта щяха да спират ама ей на...
181
1
 
2
 
! Отговори
До 226 преди 2 години
Ко..ко каза?