Ако Русия претърпи поражение, това е краят на Путин и неговата кохорта

Войната в Украйна може да бъде спряна само чрез дипломация
14 апр 2022 10:03, Анисия Иванова
359
Ако Русия претърпи поражение, това е краят на Путин и неговата кохорта
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Войната може да бъде спряна по дипломатически начин. Освен икономическите санкции, са важни дипломатическите екипи и канали. Това каза Димитър Гърдев, дипломат и председател на комисията по външна политика в 46-то Народно събрание, в предаването „Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков.

Широкомащабните санкции, наложени срещу Русия, досега не са били прилагани към нито една държава. Целият западен свят се обедини около санкциите и е важно дали този инструментариум ще сработи, защото с резервите, с които разполага, Русия може да издържи две години при пълни санкции.

Още по темата

"Трябва да се полагат усилия и на дипломатическата арена”, подчерта събеседникът и допълни, че след приключване на изборния процес във Франция ролята на френския президент ще бъде изключително активна в преките разговори с Владимир Путин.

Дипломацията е единственият начин и единственият подход в настоящата ситуация, защото другото представлява пълномащабна операция върху една огромна групировка от украинските въоръжени сили. Естествено е, че те няма да се предадат без бой, те са изключително мотивирани, добре въоръжени и подготвени, посочи Гърдев.

Залогът за Владимир Путин е цялата негова власт, цялата политика, която беше провеждана 20 години и хората, които са около него. Ако Русия претърпи поражение в Украйна, това е краят на тази кохорта от хора и на неговата лична политическа кариера.

За България сценарият за развитие на бойни действия от порядъка на пет-десет години е изключително негативен и възможно най-лошото нещо, което може да се случи за нас. Дълготрайното проточване на войната е нещо, към което България не трябва да се стреми.  Трябва да участваме активно в намиране на дипломатическо решение за прекратяване на конфликта възможно най-скоро.

"Ядрен удар е самоубийство и това е в сферата на журналистическите хипотези. Може ли една държава да си позволи пълномащабен ядрен удар на територия, която е само на 120 км от нейната”, попита Гърдев по повод вероятността Русия да използва ядрено оръжие, ако бъде сериозно притисната.

По отношение на присъединяването към ЕС на Украйна събеседникът посочи, че няма основания за предоставяне на „бърз коридор” за Киев.

"Имаме ясни и точни разпоредби. Точно определен ред, по който всяка една държава, която е кандидат-член, трябва да премине. Ние го преминахме също”.

Във връзка с присъединяването на Северна Македония към ЕС гостът подчерта, че страната трябва да изпълни условията, подписани от нея в Договора за добросъседство, както ги е изпълнила в Преспанския договор, както си е сменила конституцията и името на държавата. България тогава ще бъде удовлетворена и веднага ще бъде отворен пътят за македонската страна.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
16
 
13
 
! Отговори
Андрейчо преди 2 години
Ха дано,че вече ни дойде до гуша ОТ КРЕМЪЛСКИТЕ лъжци и завоеватели ! Това не са нормални хора а някакви болни мозъци,които всячески се мъчат да ни убедът,че войната е МНОГО БЛАГОРОДНО И ПОЛЕЗНО ДЕЛО ?! Ама имало загинали невинни деца и цивилни ,ама имало унищожени села и градове,ама имало вандалски повредено и разграбено имущество...това не е важно ! По-важното е,че с тая " военна операция" кремльовските дядки си начесаха маясъла и се радват на всичко това ! Ами...изверги!!!
219
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Путин са ***. Въпрос на време е.
218
7
 
11
 
! Отговори
niki преди 2 години
Не 'ако', а КОГАТО....
217
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и с победа на тая цена която плаща и тепърва ще плаща целия им народ пак е краха на политическата му кариера или казано с езика на русофила и необразования ***
216
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
големи анализатори, голямо неща, как се мазнят само
215
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, друго си е да защитаваш урки. Като онзи с взеивните веществ, държал за заложници служители на хотел в Банско. Ае, кравофили, идете да му дарите дупе!
214
6
 
9
 
! Отговори
Чака се НЯКОЙ ДА преди 2 години
ЗАПАЛИ фитила на Третата нова световна война. Трябва да се поразчисти малко терена на Земята, за да са добре новите елити.
213
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден някой умник или драскач се упражнява в свободни съчинения по тази тема. Путин това или онова... Русия това или онова... Най-големите умници тук се събраха
212
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Окраина = Македония. Фалшив народ с измислени история и език.
211
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако ти беше димитриика гърдева-това което искаш ще се случи
210
4
 
8
 
! Отговори
ЗАПОЧНА СЕ преди 2 години
Украинецдържал като заложници служители на хотел в Банско през цялата нощ срещу четвъртък. 28-годишният мъж твърдял, че е заложил бомба и може да я взриви незабавно.
209
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осъзнавате ли че Русия отново се бори с онова, което е най-голямата язва на Европа и САЩ? Тяхното свръх его и мания за величие, тяхното желание да контролират всичко от живота ни и да ни поучават кое е добро и кое е зло, разбира се в зависимост от техните интереси. Свобода, но в името на парите тотален локдаун. Право на 42 пола, но никакво право да изразиш различно мнение от спуснатото от горе. Демокрация, равенство и права на ко*кошките, но толериране говорене за смърт и саморазправа с руснаци
208
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такова "АКО".То не ев Русия.
207
11
 
12
 
! Отговори
Гърдев, преди 2 години
Русия няма да използва ядрено оръжие срещу Украйна. Сети се сам срещу кого ще го използва...
206
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Именно руската Дипломация в момента даде време на Русия да се съвземе. Дипломацията е важна за да няма жертви. В момента има пирова победа за Запада.
205
23
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дипломация?? 0вч0, 8 години дипломация беше, дори излишна. Отдавна трябваше Путин да направи това. Думата дипломация, си я заврете в либералистичните четирибуквия, които от толкова крадене не могат да се няместят на столчето. Русия, НИКОГА няма да загуби. И тъй като Европи4ка е забравила къде й е мястото, чичо Путин, ще й го покаже.
204
13
 
20
 
! Отговори
СВОБОДЕН ГЛАС преди 2 години
До Анонимен 254Едно време имаше един Горбачов който предаде изтока.Сега ситуацията във света е корено различна. Самият запад не е същият. Самодоволен и арогантен запада си позволи много опити върху човечеството - от коронавируса до безбройните налагания на своето ЕГО ... няма недосегаеми в природните закони.Затова всичко ще си дойде на мястото с противопоставяне ,да има и друго ако така продължава -всичко има начало и край.Краят може да го постави сащ ,ако природно не бъде УНИЩОЖЕНА!
203
16
 
26
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 години
В Донбас има находища на Литий в количества повече от тези на цяла Европа , газ и много редки метали .Освен да краде Русия друго не може .
202
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 249Все искам да те закарам в Расия, ти се дърпаш като дявол, що тъй :))) Мейби не искаш да си в ледената тайга, мейби искаш да имаш по добър климат, питам просто.......хахахаха :)))
201
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен до 247 преди 2 години
На какви хапчета си ? Лекувай се, че много зле пли тебе и кой *** ти го каза това или сам го измисли ? Байдън пропищая, че наложените санкции не вършат работа и инфлацията от 7,9 % в сащ е заради наложените санкции. Скоро ще почнат да отпадат а вие си мечтайте за победа в Украйна смешни сте.