Путин ще използва парада на 9 май да демонстрира мощта на армията

Отваря се възможност в речта си той да отправи предупреждения
7 май 2022 14:11, Елка Василева
349

Русия провежда днес последни репетиции преди традиционния военен парад на 9 май в Москва в чест на победата над нацистка Германия. Той ще бъде повод за демонстрация на сила в разгара на изпълнената с проблеми военна кампания в Украйна, предаде Франс прес.

През последните години президентът Владимир Путин използва парада както за да демонстрира мощта на армията си, така и за да покаже нови, най-модерни оръжия. И тазгодишното издание не прави изключение.

Още по темата
Тази година, макар че руските танкове и войници ще дефилират както обикновено на емблематичния Червен площад, всички погледи ще бъдат насочени към Украйна, където Москва извършва настъпление от края на февруари, което поставя под въпрос имиджа на нейната армия. Всъщност военната интервенция, за която мнозина експерти прогнозираха, че ще бъде светкавична, продължава вече трети месец и е белязана от неуспехи, особено логистични.

След като руските сили се провалиха в боевете за Киев, изправени срещу украинските сили, които бяха по-мотивирани от очакваното и въоръжени от Запада, руският генерален щаб трябваше да преразгледа целите си и засили настъплението в източната и южната част на страната.

Несъмнено Путин, който ще произнесе дългоочаквана реч, би искал да забрави и загубата на флагманския си кораб в Черно море - крайцера "Москва", който потъна миналия месец. Москва твърди, че корабът е потънал в резултат на случаен пожар, но Киев твърди, че бреговата отбрана го е изпратила на дъното.

Парадът обикновено се следи отблизо от западните столици и пред Путин се отваря още една възможност да отправи предупреждения.

Според руското министерство на отбраната "самолетът на Страшния съд" - Ил-80, специално конструиран, за да може руският президент да продължи да управлява страната от въздуха в случай на ядрена война, ще прелети над Червения площад. На парада ще бъдат представени и няколко оръжия, способни да изстрелват ядрени ракети, като междуконтиненталната балистична ракетна система "Ярс РС-24" и системата с по-малък обсег "Искандер".

Тазгодишният военен парад ще се проведе и на фона на опасенията на много руснаци от обща мобилизация във връзка с Украйна, въпреки че Кремъл отрича да планира подобна стъпка.

Парадът на 9 май се превръща в ежегодна традиция едва след разпадането на СССР през 1991 година. Путин превърна събитието в грандиозен телевизионен спектакъл, целящ едновременно да сплаши противниците на Москва и да поддържа патриотизма на руснаците. Основното честване се провежда на Червения площад, но възпоменателни прояви ще има и в десетки градове в цяла Русия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Поредния парад на тъмните сили от путиновата преизподня, на него вампирясалият кремълски жужак ще се къпе в кръвта на украинските майки и деца, а едни сенки загубили човешкият ки образ и витаещи без посока в нашият свят, ще го аплодират в екстаз и ще се кичат със свастиките и Z-наците му ... !!!
37
9
 
5
 
! Отговори
Хора преди 2 години
Явно много тук искат Русия да действа като сащ и нато да убива и руши всичко по пътя си за да победи по бързо,да ама не....
36
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мисля че някой иска да изпита истинската мощ на Руската армия нали?В Украйна се бие едва 15% от Руската армия..... Съветската армия стана за смях, а колко е мощна - припадаме от смях!
35
10
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
Изтрепете всички нацистки прасета в Украйна! Както покварените украинци, така и западните по-д-логи, които отидоха да се бият там. Нацизма - ВЪН!
34
5
 
5
 
! Отговори
Бум преди 2 години
До 17,къде гледаш към Укро пропагандата и фейка ли?!да не ослепееш само...
33
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпроса е този път ще имат ли достатъчно въжета да изтеглят повредените машини както беше на миналия парад???
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт 34...Кьорав ли си...каква мощ,....и останалите 85 процента са същите....
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай фашистките нищ-ожества, Вова!!!...В го питай защо не можа да превземе Киев?
30
4
 
2
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Мдаа.., и замириса на война!!! Ще прозвучи цинично, но Ядрената "Вакцина" на Хирошима и Нагазаки не просто отслабна, а изчезна! Отминаха 77 години и поколенията помнещи ВСВ си заминаха... Нужна е нова "вакцинация"!!! Не Глобална Ядрена Война с използването на Стратегически ракети, а регионална и разбира се Не Пряко между ядрените Колоси, а нейде в Източна Европа, например в Ук или Полша с използването на Тактическо Ядрено Оръжие! Уви,войната е неизбежна, кога- не зная, но скоро!!!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те да внимават да не дефилират заедно с танковете и няколко байрактара, че голем смех ще стане
28
11
 
4
 
! Отговори
ПРИЗИВ преди 2 години
КУПУВАЙТЕ СПРЕЙОВЕ С БОЯ И РИСУВАЙТЕ Z НА ВСЯКА УКРО КОЛА . НОСЕТЕ КОВИД МАСКА ЗА СИГУРНОСТ !!!
27
10
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Не мисля че някой иска да изпита истинската мощ на Руската армия нали?В Украйна се бие едва 15% от Руската армия.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чешаш ли чешаш шумкарю "заможен" сталински *** с нос оклюмал!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 09.05 Русия от изток, САЩ от запад и Великобритания изпратиха в небитието фашистки окупатори. Време е за повторение!!!!
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай нацистите!!
23
8
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Ще гледам с интерес. Надявам се, че ще покажат сармат II - оръжието, чиято мощ ще се радвам да бъде усетена от НАГЛОСАКСОНЦИТЕ!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПРИЗИВ Заради такива като Теб,ме блокират в други сайтове,че не си отишъл на някоя трънка ами................................тровиш нервите на хората тук...
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Z означава ***!:))))
20
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Той парада е всяка година така че стига ,спекулации и глупости....
19
6
 
11
 
! Отговори
Стивън Кинг преди 2 години
Путин трябва да умре преди да избие всички нас. По един или друг начин.