Путин ще използва парада на 9 май да демонстрира мощта на армията

Отваря се възможност в речта си той да отправи предупреждения
7 май 2022 14:11, Елка Василева
349

Русия провежда днес последни репетиции преди традиционния военен парад на 9 май в Москва в чест на победата над нацистка Германия. Той ще бъде повод за демонстрация на сила в разгара на изпълнената с проблеми военна кампания в Украйна, предаде Франс прес.

През последните години президентът Владимир Путин използва парада както за да демонстрира мощта на армията си, така и за да покаже нови, най-модерни оръжия. И тазгодишното издание не прави изключение.

Още по темата
Тази година, макар че руските танкове и войници ще дефилират както обикновено на емблематичния Червен площад, всички погледи ще бъдат насочени към Украйна, където Москва извършва настъпление от края на февруари, което поставя под въпрос имиджа на нейната армия. Всъщност военната интервенция, за която мнозина експерти прогнозираха, че ще бъде светкавична, продължава вече трети месец и е белязана от неуспехи, особено логистични.

След като руските сили се провалиха в боевете за Киев, изправени срещу украинските сили, които бяха по-мотивирани от очакваното и въоръжени от Запада, руският генерален щаб трябваше да преразгледа целите си и засили настъплението в източната и южната част на страната.

Несъмнено Путин, който ще произнесе дългоочаквана реч, би искал да забрави и загубата на флагманския си кораб в Черно море - крайцера "Москва", който потъна миналия месец. Москва твърди, че корабът е потънал в резултат на случаен пожар, но Киев твърди, че бреговата отбрана го е изпратила на дъното.

Парадът обикновено се следи отблизо от западните столици и пред Путин се отваря още една възможност да отправи предупреждения.

Според руското министерство на отбраната "самолетът на Страшния съд" - Ил-80, специално конструиран, за да може руският президент да продължи да управлява страната от въздуха в случай на ядрена война, ще прелети над Червения площад. На парада ще бъдат представени и няколко оръжия, способни да изстрелват ядрени ракети, като междуконтиненталната балистична ракетна система "Ярс РС-24" и системата с по-малък обсег "Искандер".

Тазгодишният военен парад ще се проведе и на фона на опасенията на много руснаци от обща мобилизация във връзка с Украйна, въпреки че Кремъл отрича да планира подобна стъпка.

Парадът на 9 май се превръща в ежегодна традиция едва след разпадането на СССР през 1991 година. Путин превърна събитието в грандиозен телевизионен спектакъл, целящ едновременно да сплаши противниците на Москва и да поддържа патриотизма на руснаците. Основното честване се провежда на Червения площад, но възпоменателни прояви ще има и в десетки градове в цяла Русия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да гледам към Украйна на 09.05, ще гледам спектакъла на Путин, ще ми бъде кеф!!!!
17
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази армия винаги е била мощна по парадите. Жалко, че американците ги спасиха през ВСВ. Трябваше да остават Хитлер да ги довърши и след това да очистят и него. Историческа грешка.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елитните части,директно от...парада,към Украйна,за да се...финализира операцията за...прочистване. на западните...руски територии.....Ах тези овчарски надежди-Говежди!:))))))
15
9
 
8
 
! Отговори
ПРИЗИВ преди 2 години
КУПУВАЙТЕ СПРЕЙОВЕ С БОЯ И РИКУВАЙТЕ Z НА ВСЯКА УКРО КОЛА КОЯТО ВИДИТЕ. НОСЕТЕ МАСКА НА ЛИЦЕТО ЗА СИГУРНОСТ !!!
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гледам пак некакъв безаналогов карабль, тръгнал да търси Масква по дъното на черно море
13
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме я тази "мощ", надеждна и мощна като руския Москвич!:)))))))))))
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин че приема парад от бункера, а за Герасимов е създадена нова бронирана инвалидна количка
11
10
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Елитните части,директно от...парада,към Украйна,за да се...финализира операцията за...прочистване. на западните...руски територии.
10
3
 
14
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Герасимов ще командва парада в инвалидна количка.
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си купих ТХ с лицето на Зеленски! Всеки ден му отдавам почит с кафето!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герасимов че командва ли парада ;)
7
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парад на Победата във Аляска !
6
16
 
8
 
! Отговори
nexussss преди 2 години
***, пропагандна статия! Мноооого сте жалки....ще видим какво ще пишете когато останем на студено зимата и като останем без горива, тогава ПАК Путин ще ви е виновен нали???
5
5
 
18
 
! Отговори
Войник преди 2 години
Миналата година бутахме една Армата, че спря на площада. тази година сме по-зле - печките и пералните на украинците тежат много, само началниците ни са добре - те ще носят телевизорите!
4
7
 
15
 
! Отговори
в-к Стършел преди 2 години
Ще демонстрира мощта на посмешището, дето го видяхме колко се вписва в графата "армия" :))
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да демонстрира,нали цял Свят видя пародията...Добре че има млади хора за пушечно месо...Куража му в е ядрените оръжия...жив е свършил ако ги няма....
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджака пак ще се опитва да си избива комплексите от ръста и...твърдостта.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми не е ли това целта на всеки военен парад?