Половината клиенти на "Газпром" открили сметки в рубли

54 големи, средни и малки компании са сключили споразумения с "Газпром"
19 май 2022 14:26, Нели Христова
95
Половината клиенти на "Газпром" открили сметки в рубли
Снимка: БГНЕС

В реч на събитие в Москва Александър Новак направи оценка на процесите между Русия и западните страни в областта на енергийния сектор. Руският заместник министър-председател посочи, че вече половината от клиентите на Газпром са открили сметки в рубли за разплащане на доставките с природен газ.

Заявявайки, че газопроводът "Северен поток 2" е замразен по политически причини, Новак допълни: "Не мисля, че в близко бъдеще той ще бъде пуснат в експлоатация поради тези политически причини. Европейските потребители обаче се нуждаят от евтини, нисковъглеродни ресурси, включително природен газ. Мисля, че към проекта в бъдеще ще има интерес".

Относно намалялото с 1 млн. барела на ден през април производство на петрол в Русия Новак заяви: "През май увеличихме производството си с 200-300 хил. барела на ден. Ще продължим да се възстановяваме и през юни."

Нова ера в плащанията за руски газ

Новак даде оценка и за "системата за плащане на природния газ в рубли", която Русия въведе и предизвика дискусии в Европа. "Има около 54 големи, средни и малки компании, които са сключили споразумения с Газпром Експорт. Доколкото ми е известно, половината от тези клиенти са открили сметка в рубли. Окончателният вариант на списъка на лицата, които приемат и отказват да плащат в рубли, ще бъде финализиран през следващите дни. Има определени дни за плащане, има авансови плащания. Например последното плащане за доставките за април се извършва през май", отчете руският вицепремиер.

На 1 април в Русия влезе в сила постановлението, което задължава „недружелюбните“ държави да откриват валутни сметки и сметки в рубли в Газпромбанк и да извършват плащанията за доставките в рубли. Държавите, които внасят природен газ от Русия, първоначално превеждат плащането по валутните си сметки в Газпромбанк, а Газпромбанк конвертира тази чуждестранна валута в руски рубли и я превежда по сметките в рубли. След това плащането се превежда по сметката на дружеството-доставчик и природният газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
4
 
! Отговори
До човече преди 1 година
Що му обръщаш внимание на тоз изку кал пенсионер - Радев лий, Колев ли. Виж го, че живее в ерата на динозаврите.
75
1
 
5
 
! Отговори
Човече преди 1 година
Радев,Динев,Колев ти си един и същи човек, а именно платен *** ръсещ тъпотии. Ошлайфай се малко, влизаш много аматьорски.
74
11
 
2
 
! Отговори
Колев преди 1 година
Да речем стане на тяхното на нашите русофили русия ни анексира като Крим и станем поредната народна република,както те създават дето им хрумне какво следва,руско гражданство и пал Европа даже визи ще ходим в Румъния ако ни пуснат,минимална заплата в русия сега е 13 800 рубли около 370 лева и изолация от всякъде това ни чака,а рубли никой не иска в Европа ченчаджийте се подиграват като ги питаш за рублите сега,пък и в България няма голяма газификация да му мислят австрийците там всичко е с газ
73
9
 
2
 
! Отговори
Динев преди 1 година
На мен обаче друго ми прави впечатление,че въпреки че ние не дадохме оръжие официално,и постояно въртим опашка на руснаците на нас единствено ни спряха кранчето,въпреки превода в евро,словаците постояно даряват оръжие на Украйна даже чисто нови гаубици и БТР,и също не плащат рубли,но газ за там тече,Ами дето руски хакери удариха пощите ни,това защо не са ни никакви приятели нека русолюбците се замислят малко,всички тяхни републики от СССР избягаха като дявол от тамян от тях само ние сме за,,,,,
72
7
 
4
 
! Отговори
Радев преди 1 година
На който му се иска да вярва в дрънкания на руската пропаганда си е негова работа,но нещата не стоят така,и скоро ще се обедите,плащали някой в рубли Ами нали пак евро трябва дадеш или долари,всичко това е кюр фишек не врат Ами шия,и ако е добре тази трансакция за рублата нека Путин да обясни защо него направи преди войната Ами сега,когато инвеститорите бягат от там,москвичи щял да прави,Ами защо не ги правеше и до сега
71
4
 
11
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Ние , много умните и много принципните ще държим до последно . И ще търпим лишения . Но нали сме против Русия .в студ и глад , но против Русия .
70
2
 
13
 
! Отговори
Идеее... Идееее.... преди 1 година
Азерския газ иде.... Вече са започнали да товарят магаренцата с бутилки азерски газ и като ги натоварят ще потеглят по козите пътечки към България .... А американнския газ дето щял да пристига след някой друг месец щял да бъде ефтин .... абе много ефтин ,.... тоооолкова ефтин че дори и Кире Харвардския дето го е договорил НЕ ЗНАЕ колко ефтин ще е ..... ама иначе го е договорил. А по стара американска традиция ние ПЪРВО ще го платим и после ще го чакаме ...... докато дойде. Някога ......
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще плащат като попове и както им кажат. И то в нарушение на собсвените им санкции. *** зелки.
68
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме,че руският газ и петрол отдавна се продават на скъпи цени. Още преди войната. Както казват хората "Всяко зло за добро". Ако не беше станало всичко това под натиска на Москва бямаше да построим конектора за азерски газ. Когато войната приключи и почнем пак да преговаряме с руснаците ще имаме шанс да договаряме по-евтини цени като им намекваме,че имаме алтернатива.
67
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая всичко ще свърши с Белене 2 ... предвидимо ... не можете да се съпротивлявате ...
66
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сащ не отстъпят ще бъдат доведени до спектакуларна капитулация, методите са много, помагачите са много ... съюзниците на сащ са смехотворно глупави ... в България това е киро с разчекнатата усмивка ... ха-ха хи хи!
65
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите са болни мозъци на тема признателност, раболепие, угодничество и сервилност към всичко руско.... Всичките им мнения са подчинени на ограничения им кръгозор.
64
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нямат ли си про-100-Кировци под ръка да ги уредят с "евтина" говедарска газ?
63
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди 15 минути! Замглаватарят на националния батальон "Айдар" е отведен в следствения арест, УЖАСНИ дела. Опала ...
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно за джудже не става въпрос, става въпрос за противник, с който или трябва да се договарят или да отстъпят защото не могат да го победят, става все по-очевидно ...
61
2
 
7
 
! Отговори
ПОРцелан преди 1 година
Ама да уе, точно заради газта скочи тока. Колко газови електроцентрали си видял да имаме? Ами апартамените и те ли заради газта скочиха?
60
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ могат да изпратят военни, където искат. Имат 10 самолетоносача 20 трилиона БВП и 400 милиона народ. Това икономическо и военно джудже русия неможе нищо да им направи.
59
6
 
22
 
! Отговори
1:0 преди 1 година
За Газпром!
58
3
 
17
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
"Боли ме големия черен Кар. Ние пък си имаме по-евтина газ от нашите братя от САЩ" - затова ли искат тока да скочи двойно? Щото имаме евтина газ?
57
4
 
15
 
! Отговори
Урсула Копейкина преди 1 година
Хехе, половината от еврожендерските чорбаджии на Кики станаха "руб.ладжии" по неговата терминология.