Зеленски: Русия да плати за разрушенията в Украйна

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна
Обновена: 21 май 2022 08:25 | 21 май 2022 07:48, Елка Василева
195
Зеленски: Русия да плати за разрушенията в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посвети вечерното си видеообръщение на искането на Киев Русия да бъде държана финансово отговорна за разрушенията, които силите ѝ причиняват на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Той отбеляза, че руската армия е изстреля ракета по Харковска област и е разрушила културен център в град Лозова, и добави, че на обстрел са били подложени и Одеса, Полтава и Житомир.

Още по темата
В Донбас, където руската атака е най-ожесточена, руските войски по думите му са превърнали градовете Рубижне и Волноваха в развалини, както са направили и с Мариупол и както се опитват да направят със Северодонецк.

Зеленски заяви, че Русия трябва да бъде накарана да плати за всеки дом, училище, болница и бизнес, който разруши. Той каза, че трябва да бъде създаден правен механизъм, чрез който всеки, пострадал от руските действия, да може да получи обезщетение.

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна от "Caa3" (латински букви) на (Caa2) с негативна перспектива заради дълговата несигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Причината за оценката на рейтинговата агенция е повишeн риск украинското правителство да изпадне в невъзможност да изплаща дълговете си след руската инвазия въпреки международната помощ.

"Осезаемото нарастване на държавния дълг вероятно ще се окаже непоносимо в средносрочно бъдеще", заяви "Мудис".

Агенцията, която досега правеше анализ на перспективите пред Украйна, преразглежда оценката си заради неяснотата около това как ще се развие войната и около последствията от нея върху кредитните задължения на Киев.

Финансовите министри от Групата на седемте най-развити страни (Г-7) вчера се споразумяха да предоставят на Украйна нова помощ в размер на 9,5 милиарда долара и обещаха да ѝ дадат достатъчно пари, за да може да държи съсипаната си икономика на повърхността, докато воюва срещу Русия.

"Мудис" заяви, че очаква военният конфликт в Украйна да се проточи по-дълго, отколкото са били първоначалните очаквания, и предвижда, че реалният ѝ брутен вътрешен продукт за тази година ще намалее с около 35 процента.

Агенцията очаква украинската икономика да започне да се възстановява догодина, но едновременно с това очаква руската инвазия да нанесе трайни поражения върху БВП на Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише приетия окончателно от Конгреса в четвъртък законопроект за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на добре осведомени източници. Той ще направи това още по време на азиатската обиколка, на която е в момента, като се очаква това да стане преди Байдън да се отправи утре за Токио. Законопроектът в момента пътува към него, като за целта от САЩ специално е заминал представител на американското правителство, който ще му го занесе за подпис.

САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна военно оборудване за 100 милиона долара отделно от отпуснатата от Конгреса помощ в размер на 40 милиарда долара. Оборудването ще включва нови 18 гаубици и радарни системи за борба с артилерия. Вашингтон вече е предоставял подобна техника на Киев след началото на руската инвазия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
116 изцепките на Зеленски хич не са хумор. С такава предизвика войната. Щял да мятка атомна бомба в Москва! Помните ли го? Е, видяхме резултата. Сега това! Какво иска? Бас държа, че цели пълномащабна война и не му пука за милионите мъртви обикновени украинци. Ако света иска мир, това краметало трябва да се махне от поста.
100
0
 
15
 
! Отговори
112 преди 1 година
Точно. Укрите на морето вече прекарват бежанци през границата с Турция. Вече се адаптираха. Ще се намесят и в наркотиците и проституцията. А в Западна Украйна не се водят военни действия. Защо не са там
99
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
92 относно Хитлер ще кажа следното, след като откриват тялото му в бункера, руснаците го товарят и го пращат в Москва. Тялото стои там и до днес само руснаците знаят къде. Мислиш ли, че едно добро ДНК секвестиране няма да докаже какъв произход има, при условие че и ти можеш да разбереш своя от слюнката си. Науката може да докаже произход. Т.е. или трупът е на Хитлер и той е с ДНК каквото твърдят руснаците, или е на негов двойник с еврейски произход, а Хитлер е оцелял. Не знам кое е вярното!
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че що да ти плащат за това, дето сам си го пазрушил? Въобще тия зеленски изцепки са горям хумор.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има един филм с Никалъс Кейдж "Царят на войната" за оръжеен търговец с култова фраза мъжду търговци на оръжие: Момчета в Украйна не учите ли математика?- другите отговарят: Ние сме българи.
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава кокаина. Байдън и Путин отдавна са се разбрали за съсипването на ЕС. За Окрайна не им пука. Да не мислите, че ще го кажат на раята. Но от действията им проличава
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на снимката е най гнусния рептил,които съм виждал
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 106 вероятно затова Украинска мафия е нарицателно.
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствената преграда пред ционистите е езикът ни. И за да са разпокъсани славянските народи се налагат идеи за украински, македонски и т.н. държавни езици. Славянството е пред разгром и е много вероятно и Зеленски и Путин да са евреи.
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли Кокаински?
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брендо пак е объркал рецептата. Русия ще плаща естествено, но не за да възстанови окрайна, а за да възстанови новите си (стари) територии!!!!
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нее, Олена събра брилянтите на цяла Украйна за да плати. Тя няма да ги носи на атол за безгрижен живот, а ще плати пораженията и ще ги върне на бежанците. Не ми ли вярвате, украинците са нация с много развито гражданско общество и съвест. Те не крадат, не присвояват, не убиват.
89
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не слагайте шоумен да управлява държава, ама никога. Това е тотална неграмотност. Плаща загубилия войната! Такива са правилата в международната политика. Къде видя Русия да се предава? Та те дори не са мобилизирали и 1 войник, т.е. дори още не са започнали война. Наред ли е Зеления? Или това е поредната му провокация, а после ще пищи какво се случва и защо! Свалете го тоя от власт, ако искате да има Украйна като държава.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименHazaria ne e sashtestvuvala izibshto, tova e komunisticheska izmislica!
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ционист е Земенски. Евреите искат целият свят да стане Царство Израелово и всички Авраамически религии са еврейски Троянски кон, защото евреите вкарват своя код сред другите народи с тези религии. Славяните трябва да възродят своя стара религия,ако искат да не бъдат асимилирани. Библията е историята на еврейския народ и чрез Стария завет евреите поробват съзнанието на християни и мюсюлмани.
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски дали осъзнава, че тия разрушения са и от западните оръжия дето ти ги изсипаха на ишлеме. Та тая заповед и към други трябва да я издава.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажник на народа и славянството. Този и олена ще висят скоро като дучето и петачи.
84
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
a ti narkomanche koga shte platish za razrusheniata i ubitite v donbas
83
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще си платят всичко. Ционистът Путин ще плати до стотинка.
82
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 89. Обикновено двете неща вървят заедно. Пример- Хитлер.