Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар
23 май 2022 21:30, Йоана Цонева
256
Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета
Снимка: БГНЕС

На фона на западните санкции доставките на телефони с копчета за Русия са се увеличили значително. През първото тримесечие са внесени 3,5 млн. устройства. Това е с 43% повече, отколкото през същия период на миналата година, но по-малко, отколкото през 2019 г. (4,2 млн. броя), пише "Москоу таймс".

Рязкото увеличение на броя на внесените в Руската федерация през 2019 г. телефони с бутони е свързано с голямото предлагане на новата тогава руска марка Inoi. През тази година 1,9 млн. устройства с бутони, или повече от половината, са дошли от Inoi, F+ и BQ.

Третият проект за "суверенен смартфон" в рамките на 10 години се провали в Русия

По данни на аналитичния център GS Group като цяло доставките на смартфони за страната са намалели с 14%, до 6,8 млн. броя. Като цяло през първите три месеца на 2022 г. в Руската федерация са доставени 10,3 млн. телефона и смартфона, което е на нивото на миналата година.

Александър Сурков, ръководител на аналитичния център на GS Group, уточни, че телефоните с бутони имат своите клиенти поради своята простота, надеждност, ниска цена и дълъг живот на батерията.

Още по темата
Но днес съотношението между продажбите на смартфони и функционални телефони се влияе в много по-голяма степен от фактори, които не са свързани с потребителите: логистични сътресения, лоялност към марката, която, както се оказва, може просто да напусне своя пазар, и спад на покупателната способност в целия свят.

По данни на търговците на дребно продажбите на телефони с бутони в страната не нарастват и дори намаляват: в М.Видео-Елдорадо - с 11% през първото тримесечие, в Мегафон - с 12%. В Связной делът на такива устройства, свързани със смартфони, е намалял от 19% на 17%. Ръст се забелязва единствено в компанията Марвел Дистрибюшън, като при тях той възлиза на 13,5%.

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар, включително Apple, Samsung, почти наполовина намаляха доставките на китайските Xiaomi, Huawei и Oppo. Сега, в рамките на паралелния внос, в Русия могат да се внасят джаджи от Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP, Huawei и Lenovo без разрешението на притежателя на авторските права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В миг захвърлям фейсбуци,туитъри, и въобще интернети за времето преди това.
64
3
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКО НЕ БЯХА ТОЛКОВА ТЕЖКИ ЩЯХ ДА ГИ ПОДКРЕПЯ ВЪПРЕКИ, ЧЕ СА ОБЕМИСТИ! ИМАМ ZTE BLADE A3 2020 ОТ ПРОМОЦИИТЕ НА а1. сЕДИ В КУТИЯТА ЩОТО ВЗИМАМ ГО В РЪКА И СИ ВИКАМ УХА ТОЛКОВА Е ЛЕК! А СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ТОВА Е ТЕЖЕСТТА БЕЗ БАТЕРИЯТА :D ТУРИХ И БАТЕРИЯТА И СИ СТАНА ТЕЖЪК :D
63
4
 
5
 
! Отговори
toti преди 2 години
И свещи да не забравите да се запасите,,,сухари и консерви дока не са свършили по магазините,,,ще дойде и при вас кризата !!!
62
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имало било платени *** в интернет! Това вашето какво е Днес?
61
4
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Руснаците може да нямат Айфони и Мерцедеси,но имат "Слънчопек"и"Пресвет":):):)Тук некъв много ги рекламира:):):)
60
5
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ДРАСКАЙКИ ЕДНА ЧЕРТА И В ЗНАМЕНАТЕЛЯ ПОСТАВИШ 170 МИЛИОНЕН НАРОД ОПРЕДЕЛЕН С ТЪПНИ, ЗНАЧИ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ !!!
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай, Турция, Грузия си внасят яко. Русия продължава да си изнася, планина и други редки метали, ама вие си говорете.
58
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващата статия ще е как масово пият старо вино и хапват плесенясало сирене, защото не им внасят нови. Тази пропаганда е много жалка. От 2019 има тенденция по целият свят за повишаване на количеството продадени телефони с клавиатури. Gemini, Pro1, Key2, Galaxy S8+, GPD Win 3 и тн.
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажбите на Huawei в Русия са скочили с над 300% през първите пет месеца на годината,та викате на дневен ред са бутоните?
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посейдон и Пересвет, питат за форумните лъвове.
55
12
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Не случайно хиляди руснаци емигрираха тук в България.Най бедната държава в ЕС:):):)Смятай там кво е:):):)
54
11
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Руските систми С-400 при отваряне на електрониката се взивяват ! и имат най точното оръжие в света и заради електрониката им и затова напрвиха САРМАТ !!!!! ТОВА Е НАЙ СИЛНАТА ЕЛЕКТРОНИКА В СВЕТА !!! ОЩЕ 30 ГОДИНИ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИНЕ ! А ТЕЛЕФОНА НЕ Е БИЛА ЦЕЛ И ЗАТОВА НЕ СА НАПРАВИЛИ ПО ДОБЪР ОТ АЙФОНА ! НО СА СЕГА ИМАТ СМАРТФОН И Е ПО-ДОБЪР ОТ САМСУНГ И Т ВСИЧКИ КИТАИСКИ КОЙТО СА НА НИВО С АМ-ТЕ!! НЕ Е ТРЯБВАЛО И ЗАТОВА НЕ СА ГО НАПРАВИ А АКО ТРЯБВА ЩЕ ГО НАПРАВЯТ
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 "Брей, някой от всички вас помирисвал ли е руска земя? Никой, ама пълно тук с плювки. Засрамете се! Ако можете и ви стиска, вижте Русия, после пак говорете.." Тия дето сме били там и преди и след 89та многократно покриваме ли ти критериите и можем ли да коментираме, или само ти знаеш за "руската земя" (от Расия24, разбира се). Повечето русофили не са стъпвали никъде близо до Русия или СССР.
52
6
 
12
 
! Отговори
До53 преди 2 години
Гледали, чули, ама не дочули,важното е да се хейти Русия. Дреме им на руснаците, за мнението на околните.
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS "Баба ви все смартфони е имала !" Баба ти и компютър не е имала! Ставай, изхвърляй го и започвай да живееш като нея! Така е по-здравословно!
50
6
 
11
 
! Отговори
Москва потъна преди 2 години
Телефони с шайби по добре да взимат че и нета ще им спрат скоро.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеф голям, те са удароустойчиви. Най-здравите телефони.
48
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей, някой от всички вас помирисвал ли е руска земя? Никой, ама пълно тук с плювки. Засрамете се! Ако можете и ви стиска, вижте Русия, после пак говорете..
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 "В САЩ също е нараснало търсенето на "телефони с копчета". И там са разбрали, че те следят и контролират през "смартфон-а"" Русофил, антиваксър, световен конспиратор, кемтрейлс и ГМО съзаклятник, и, разбира се, 5 Жи. :))))))
46
5
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
Баба ви все смартфони е имала !