Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия

Именно такива оръжия публично искал Зеленски
27 май 2022 07:00, Елка Василева
219
Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за арабската версия на телевизия Ар Ти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата
Лавров изрази надежда, че здравомислещите на Запад ще разберат това, като отбеляза, че "там все още са останали някои такива".

"Западът призова да бъде нанесено поражение на Русия на бойното поле, а за тази цел е нужно войната да продължава" и силите на Киев да получат и такива оръжия. "Именно такива оръжия публично иска (украинският президент Володимир) Зеленски", отбеляза Лавров.

За Запада е изгодно да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски за преговорите с Русия, която "не е много интелектуално мотивирана", увери руският външен министър.

Той посочи, че в неотдавнашно интервю украинският президент е заявил, че е готов за преговори, но преговори може да се водят само между него и руския му колега, без посредници и само след като Украйна си върне контрола върху териториите, владени на 23 февруари.

"Това, че това е несериозно, не е нужно да се обяснява и доказва на никого", каза Лавров. Според него Русия е била готова за преговори от самото начало, но след "очевидната провокация, инсценирана по най-груб начин в населения пункт Буча", Киев е променил подхода си.

Руският външен министър добави, че Москва продължава да иска от Вашингтон конкретни мерки в рамките на поетите задължения по силата на Конвенцията за забрана на биологическото оръжие, на фона на предоставени от Русия сведения за дейността на американски биологични лаборатории в Украйна. Според него техните разработки нарушават пряко конвенцията.

Финансирани от САЩ биолаботории има на територията на Армения, Казахстан и държави от Централна Азия. Русия обсъжда този проблем със своите съседи както на двустранна основа, така и по линия на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност), каза Лавров.

Той определи съвместните учения на Русия и Китай като логично продължение на двустранното сътрудничество.

Изявленията на НАТО за сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно говорят, че следващата отбранителна линия на Алианса ще преминава през Южнокитайско море, отбеляза руският външен министър.

САЩ се опитват да запазят кризата в Сирия и да помогнат за възобновяване на боевете в тази страна, заяви още Лавров, според когото Вашингтон насърчава сепаратистките настроения в региона.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
9
 
20
 
! Отговори
правилно преди 1 година
Това с оръжията трябваше много отдавна да се свърши. русия трябва да си намери майстора най-накрая.
146
5
 
15
 
! Отговори
иван преди 1 година
я колко бързо триете - заплатата ви да не е в рубли?
145
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усещам нотки на страх в изявлението на лавров? Ще ядат папрлягата руските фашисти много им е наближило!
144
1
 
5
 
! Отговори
д0:154 преди 1 година
С акъл за 5 стинки, когато историята за теб са последните 24 часа всичко ще ти изглежда нелогично....
143
7
 
18
 
! Отговори
redordead преди 1 година
а, то Лавров каза, че не са нападали Украйна, така че...не знам, странна е работата при тях...Явно са много силна дрога...
142
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разсъжденията на руските политици стават все по-странни. Значи, Русия напада Украйна, но Украйна няма право да се защитава и няма право да нанася ответен удар. Просто трябва да стоят и да чакат заколението. И Западът им е виновен за всичко, включително и за това, че са нападнали Украйна. Стават все по-странни и необясними.
141
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Запад има здравомислещи...Пенсионер...Вашият отдавна го няма......
140
5
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Брей брей брей. Лудия пак се развихри с постове и лайкове...
139
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес Китай нападна Русия заради Сибир което Китай смята за своя територия
138
3
 
22
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Веднага да се забрани внасянето в Украйна на тежкото оръжие цигари с филтър, които потапят кораби
137
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сергей Лавров почина на 88 г. в Москва
136
5
 
15
 
! Отговори
mazen преди 1 година
И с кво точно ще ескалирате, ushanki prosti, като сега вкарвате техника от 70те години, щото "безаналоговите" ви оръжия свършиха за 3 месеца?
135
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умрял някой да стреля по аборигени. Хайде, де. напънете се още малко. За 3 месеца имате 20% инфлация / и то при натрупани резерви за война/ напънете се поне година да издържите. После светът ще смята, а Китай направо ще изкупи азиатската част за жълти стотинки
134
6
 
19
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Нагъл! Ама много нагъл!
133
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 145 "До Анонимен русия вади тия стари танкове не защото е закъсала до там че да нямат други, а защото са доста по евтино средство за обиране на запАдни ракети" Няма никакви доказателства, че Русия има в количества нови танкове. Даже на пародията на 9 май бяха доста ограничено количество, а след изпържването на 2 Т-90 бързо бързо изчезнаха и останалите. Реално Русия нищо не може да направи срещу западните противотанкови оръжия, затова вкараха танкове, за които им е все едно.
132
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен146:">русия вади тия стари танкове не защото е закъсала, а защото са доста по евтино средство за обиране на запАдни ракети" Значи, казваш, че рассия ползва стари ракети и млади войничета, като пушечно меса, защото е по-евтино???? Такъв цинизъм, прекален е дори за путинофил......
131
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен русия вади тия стари танкове не защото е закъсала до там че да нямат други, а защото са доста по евтино средство за обиране на запАдни ракети
130
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В един сибирски град Нижневартовск (с население около 260 хил. души) един младеж в малките часове на денонощието подпали военното окръжие. Може да го броят за украинец-диверсант?! Ама май по-скоро е целял да предпази себе си и другите младежи от града от привикване в армията, за да *** за щенията на кремълския дядка и олигарсите за СССР 2.
129
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умен човек е Лавров, осигурява си бъдеще на Запад. Макар и в Хага.
128
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хага-а-а-а!