Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия

Именно такива оръжия публично искал Зеленски
27 май 2022 07:00, Елка Василева
219
Лавров: Ескалация, ако на Украйна се дадат оръжия, които могат да ударят Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Доставянето на Украйна на оръжия, способни да нанесат удар по територията на Русия, би било "сериозна стъпка към неприемлива ескалация", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за арабската версия на телевизия Ар Ти, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата
Лавров изрази надежда, че здравомислещите на Запад ще разберат това, като отбеляза, че "там все още са останали някои такива".

"Западът призова да бъде нанесено поражение на Русия на бойното поле, а за тази цел е нужно войната да продължава" и силите на Киев да получат и такива оръжия. "Именно такива оръжия публично иска (украинският президент Володимир) Зеленски", отбеляза Лавров.

За Запада е изгодно да поддържа неотстъпчивата позиция на Зеленски за преговорите с Русия, която "не е много интелектуално мотивирана", увери руският външен министър.

Той посочи, че в неотдавнашно интервю украинският президент е заявил, че е готов за преговори, но преговори може да се водят само между него и руския му колега, без посредници и само след като Украйна си върне контрола върху териториите, владени на 23 февруари.

"Това, че това е несериозно, не е нужно да се обяснява и доказва на никого", каза Лавров. Според него Русия е била готова за преговори от самото начало, но след "очевидната провокация, инсценирана по най-груб начин в населения пункт Буча", Киев е променил подхода си.

Руският външен министър добави, че Москва продължава да иска от Вашингтон конкретни мерки в рамките на поетите задължения по силата на Конвенцията за забрана на биологическото оръжие, на фона на предоставени от Русия сведения за дейността на американски биологични лаборатории в Украйна. Според него техните разработки нарушават пряко конвенцията.

Финансирани от САЩ биолаботории има на територията на Армения, Казахстан и държави от Централна Азия. Русия обсъжда този проблем със своите съседи както на двустранна основа, така и по линия на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност), каза Лавров.

Той определи съвместните учения на Русия и Китай като логично продължение на двустранното сътрудничество.

Изявленията на НАТО за сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион вероятно говорят, че следващата отбранителна линия на Алианса ще преминава през Южнокитайско море, отбеляза руският външен министър.

САЩ се опитват да запазят кризата в Сирия и да помогнат за възобновяване на боевете в тази страна, заяви още Лавров, според когото Вашингтон насърчава сепаратистките настроения в региона.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера в Мелитопол пристигнал ешалон с танкове Т-62 , образец 1961 г. Изкарват и последното старо желязо и смятат, че ще уплашат света с него. Все съм си мислел, че от съветската геронтокрация от нач. на 80-ге г. по-голямо дъно няма, ама сегашната путинска геронтокрация копа ли копа надолу!
126
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските войски са на границата с Русия при Харков. Украинските гаубици могат да ударят Русия и сега. Аааааа, той има предвид, че ако Запада не остави Русия да си "набере" украинските територии, в които се е нанесла ли? Това е друга тема, и няма да мине номера на русНАЦИте.
125
12
 
27
 
! Отговори
ТАВАРИЩ преди 1 година
ЩЕ ИМА БРУТАЛНА ЕСКАЛАЦИЯ ДО ИЗРИВАНЕТО НА РУСИЯ СЪС ЗЕМЯТА
124
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно е прав Лавров.
123
12
 
15
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
Подтекста на Лавандулата: Що ги ядем тия шамари !? Ушанките започват да приличат на побойника от класа на когото са издърпали ушите :D
122
8
 
21
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 година
Лавров а прашки може ли да им се дават с тях дали ще застрашат целостта на Расията.А фасове можна наверна нет щото един потопил" Мацква"
121
13
 
21
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Епа почна се! споко още има да ви влиза! сега само требе да се молите за вазелинче щото чини ми се танковете зеха да ви свършват! Споко в скоро време и с корабите ще е така! само да пристигнат новите антикорабни ракети! та сега се молете за вазелинче само!
120
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква ескалация, бе смеш ко? Изпращате в Украйна Т-62. Като "ескалирате", ще изпратите Т-34, ли?
119
13
 
24
 
! Отговори
аа преди 1 година
Абре Бай Лаври Амуджов тебе никой не те бръсне за слива, ти си просто дискредитирано човече, дето плещи нещо там, ама на никой не му пука какво.
118
8
 
23
 
! Отговори
Зелен Гущер преди 1 година
Нееее, нееее, ние няма да нападаме Русия! Ние само ще я депутинизираме чрез т.нар. "специализирана военна операция"! Това не е нападение, това е освобождение, товарищи!
117
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглите рушки пак дрънкат ... Вие като нападнахте Украйна беше всичко нормално, ама като рекат те да се защитят и отвърнат на удара, ревете. Що така, нали вие започнахте война, смешни варвари!
116
8
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Ми Русия и сега търпи нападения... незнайно от кого. Украйна отрича да напада Русия. Русия не обвинява Украйна. А кой тогава я напада? Кой гърми складове с горива в Белгородска област и други стратегически обекти на Русия? Може би руски партизани?Хеле пък какво ще стане ако наистина някой я нападне?
115
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Д "Няма вариант Нато да нападне Русия, това би било края за всички." НАТО няма да напада Русия, само ще проведе специална операция за денацификация на страната. Доколкото ми е известно, това не се води нападение. Така казаха руските другарЕ.
114
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мдааа - четеш Толстой и разбираш отношението на Руския имперски "елит" към собствените му крепостни селяни. Крепостните в Русия са живели като скотове. И отношението е било като към животни. Затова и Александър II е наречен "Цар Освободител" - заради премахването на крепостничеството през 1861. Но това не може да стигне до капсулованите мозъци на русофилите.
113
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Д "Русия ще отбранява завоювана и асимилирани територия със стратегическо оръжие." На това НАТО вече даде отговор. Ако Русия прибегне до каквото и да е стратегическо оръжие, от нея няма да остане нищо.
112
8
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Русняците започнаха да подгъват коленете.
111
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - към Имперския подход на Русия можем да добавим меко казано съмнителните руски договорки с Великата порта по отношение на нашите Възрожденци и българския революционен подем. Затова и Апостола казва - който ни освободи, той ще ни пороби. Затова и Георги Мамарчев завършва пътя си в Диарбекир. Затова и Раковски и Захари Стоянов са имали тея си мнения. А за Ботев, който нарича Русия "тюрмата на Света" въобще не говорим. Да припомним и Граф Дибич. И още и още. Империята си е Империя.
110
7
 
18
 
! Отговори
Затова преди 1 година
Знаете ли защо Лавров говори така? ЗАщото ги ТРЕСЕ СТРАХ. От какво? От това, че след сегашните събития по овладяването на Донбас, на Русия ще й се наожи да премине в ГЛУХА ЗАЩИТА там. А това значи, че украинците ще получават все повече и по-добри оръжия и ще стават все по-силни, а Русия ще става все по-слаба. Рано или късно укаринците ще тръгнат В АТАКА. И за да отрежат руската армия ще започнат да мелят и тила на коупаторите в Донбас, а този тил е в Русия. И режима започва да се ТРЕСЕ ЯКО.
109
6
 
10
 
! Отговори
може... преди 1 година
русия може да бъде ударена и с голямо розово guлgo koemo да излезе през устата на nymлеp. Вие пък познайте откъде ще да е влязло.
108
4
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Кон лъжлив !