Руски авиокомпании се местят в Турция, за да избегнат санкциите

Въпреки недостига на полети броят на руските туристи може да достигне 3 млн.
9 юни 2022 18:37, Анисия Иванова
33
Руски авиокомпании се местят в Турция, за да избегнат санкциите
Снимка: Pixabay

Някои руски авиокомпании обмислят да създадат базирани в Турция превозвачи, за да заобиколят санкциите, които им попречиха да наемат самолети и да имат достъп до съоръжения за поддръжка и ремонт след нахлуването в Украйна.

Pegas Touristik, която притежава Nordwind Airlines, и Anex Tourism Group, която управлява Azur Air, обмислят да базират нови авиокомпании в Турция и са провели дискусии с лизингови компании за получаване на самолети, според източници на Bloomberg.

За разлика от държавния "Аерофлот", който летеше до около 56 държави преди нахлуването в Украйна, Azur Air и Nordwind превозват предимно руски туристи до туристически дестинации. Те са базирани в Русия, но и двете са част от по-големи туристически компании, контролирани от турски бизнесмени. Превозвачите не са били индивидуално санкционирани, така че ходовете няма да нарушават правилата, казаха източниците, като поискаха да не бъдат идентифицирани.

Санкциите на Европейския съюз принудиха лизингови компании, базирани главно в Ирландия, да прекратят договорите за наем на самолети на авиокомпании в Русия и забраниха на превозвачите да летят в европейското въздушно пространство. Авиокомпаниите от своя страна отказаха да върнат самолетите на наемодателите, след като руското правителство, решено да поддържа въздушните връзки на страната, ги принуди да потърсят разрешение, преди да върнат самолетите.

Все повече руските туристи пътуват до Турция, въпреки недостига на полети броят им може да достигне три милиона тази година в сравнение с пет милиона през 2021 г., според Мая Ломидзе, която оглавява Асоциацията на туроператорите.

Но „търсенето далеч надхвърля предлагането“ по въздушните маршрути до Турция, тъй като Turkish Airlines не е получила всички допълнителни слотове, които е поискала от руските авиационни власти, а забраната за използване на наети самолети в чужбина ограничава капацитета на руските превозвачи, каза тя.

Преди руската инвазия Azur Air разполагаше с флот от 34 самолета Boeing, според данни от проследяващия уебсайт planespotters.net. Nordwind имаше 28 самолета, включително Airbus SE и Boeing.

Целият анализ на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
ей бунчо преди 1 година
До ПЕШЕВКак си плати Швейцария след ВСВ?С това,че преди ВСВ беше и си остана и след това център на капиталите на света,че нито един снаряд не падна на територията на Швейцария,в цялата и история,или че и преди и сега е предпочитана дестинация за всички,дето искат сигурност и вложения?Или че швейчарския франк е най-стабилната валута?Тва селинджърите сте голяма напаст...
25
2
 
0
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
До j --- Както казах, пишеш глупости без да познаваш историята. Хитреца накрая винаги си плаща сметката, говоря за турците. Справка Швейцария 1939 година... Тогава те следваха същата политика както турците сега и си платиха доста сериозно. В реалният живот такова нещо няма.. накрая от два стола сядаш на земята.
24
0
 
0
 
! Отговори
некой преди 1 година
До Анонимен 10: подкова си ковчега, ***. Както и ковчега на милиони рашки...
23
2
 
0
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
До j --- Що не си пробутваш глупостите някъде другаде ...
22
4
 
4
 
! Отговори
j преди 1 година
До Дякона що не мислите, преди да творите глупусти. За огромно съжаление Султана е в много силна позиция в момента и той го знае. Ако си позволят да тръгнат срещу него европейските ***, ведната отива в орбитата на Путин. Турция, е основна част от НАТО и всеки опит за санкции срещу нея, ще отслаби блока до такава степен, че е напълно възможно да спре да същесвува. Не случайно, всички се изреждат да му се кланят в момента и да удрят чело в земята.... Сигурността на Европа изобщо не е добра...
21
8
 
13
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Турция се очертава като следващата разтуряща се държава! Курдистан ги чака!
20
1
 
11
 
! Отговори
The Bookmaker преди 1 година
Този път Джуджетко изигра троен ту луп, като най-добрият агент на ЦРУ. Ако е от малоумие, му е простено, но ако не - е подсъдно от гледна точка на предишните ръководители. До края на юли ще са приключили с държавата си. Турция ще ги приюти и укрие от народната мъст. Завеса и край на представлението.
19
10
 
15
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
Струва ми се,че комшиите ще го закъсат много скоро. Щото същите санкции могат да бъдат приложени и към тях. Ще им орежат полетите на Turkish airlines до ЕУ. Без богати туристи, икономиката им ще потъне. Дано имат разум и да не надскачат възможностите си.
18
5
 
11
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До По съществопо същество тия същите компании са им спрени лизингите на модерните самолети. ако ердоган по същество разреши, могат да летят с ту154 от мухосранск до истанбул
17
18
 
10
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Браво. Руснаците доста умно заобикалят санкциите.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Персонала турски, данъците в Турция иначе авиокомпанията руска, нали. Муахахахаа
15
12
 
22
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Турция се очертава да е следващата държава с невъзможни полети над ЕС.
14
11
 
12
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Турция никога не ще излезе от НАТО. Това значи да не е държава.
13
7
 
17
 
! Отговори
Румен преди 1 година
В Русия и на вън само в схеми. Царството на корупцията.
12
7
 
14
 
! Отговори
Сарказъм преди 1 година
Чудех се нещо, че не следя новините постоянно. Имаше някакви коментари за блиц-криег, нещо Кийв за три дни бях чувал. Някой да знае какво стана с това? Щом е Кийв за три дни, сигурно е юни месец? Че ако нещо се проточи много, всичко ще фалира и на окупационите войски ще им е трудно да поддържат темпо.
11
14
 
23
 
! Отговори
Фактите преди 1 година
Русия е в държавен фалит. Целият бизнес бяга навън. Предстои гражданска война и разпад.
10
3
 
11
 
! Отговори
Kuncho преди 1 година
И кой е тоя лизингодател който ще им ги даде :)Трябва да си "Балък" казано по съседски да го направиш :)
9
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбрахте ли колко е тарикат. Путин, с цената на един свален изтребител си подкова коня за години напред. Ако си мислите че това с изтребителя е било случайно значи сте същите шматки като краварите. Тоя дето иска Турция вън от НАТО, това няма как да стане, лапешляк, НАТО няма да се лиши от втората си по численост армия при това разположена на стратегическо място.
8
9
 
19
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До KOKOТова зависи от държавата, която приема самолетите. Например Китай не позволяват на руски боинги да кацат на тяхните летища и ако Турция наистина е със запада също няма да го позволи.
7
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция е време да си ходи от Нато. Не е мъжко това . Цяла Европа страда, за да накаже диктатора... те си решават сами да им помагат. Не виждам, какво може да прави тая държава като съюзник.