Стив Ханке: Разходите, свързани със санкциите срещу Русия, ще бъдат зашеметяващи

Тези мерки били контрапродуктивни
12 юни 2022 18:09, Нели Христова
122
Стив Ханке: Разходите, свързани със санкциите срещу Русия, ще бъдат зашеметяващи
Снимка: БГНЕС

Русия ще плати цената на наложените ѝ санкции от Западните страни, но тази цена "бледнее" на фона на последствията за останалия свят. Това казва световноизвестният американски професор по приложна икономика Стив Ханке, пише Asia Times. (Проф. Стив Ханке е наричан у нас "бащата" на валутния борд.)

Според проф. Ханке, ограниченията спрямо Москва са се оказали контрапродуктивни, неефективни и досега не успяха да повлияят на руската външна политика.

Известният икономист смята, че оценките на централните и на инвестиционните банки, на Международния валутен фонд (МВФ), както и на различни неправителствени организации, относно въздействието на кризата в Украйна върху икономиките на държавите, имат случаен и частичен характер.

Неговото мнение е, че това е "само върхът на айсберга". Разходите, свързани със санкциите, ще бъдат зашеметяващи", прогнозира професорът.

Най-тежки загуби по всяка вероятност ще понесе Европейският съюз (ЕС), с изключение на Унгария, твърди икономистът. "Последствията от прекъсванията във веригите за доставки, причинени от антируските санкции, няма да се ограничат до ЕС и САЩ. Те ще се разпрострат по целия свят, като значително ще утежнят икономическата ситуация на бедните страни и бедните народи", прогнозира Стив Ханке.

Професорът отбелязва, че световните пазари на петрол и газ вероятно "ще се политизират и Балканизират". По думите му, доставките на петрол няма да се извършват така свободно, както през последните 40 години. "В резултат на това, всеки в крайна сметка ще плаща повече, отколкото би му струвало при доскорошните условия", уточнява икономистът.

През последните седмици не малко международни анализатори изказаха становища, че антируските санкции и последвалото увеличение на цените на енергоносителите, могат да доведат икономика на САЩ до рецесия.

Последиците от санкциите се коментираха и в статия на The Hill. Авторът отбелязва, че скокът на цените на енергоносителите "засегна силно много домакинства и икономически сектори в САЩ и може да има много по-сериозни последици за американската и световната икономика, отколкото се смяташе първоначално".

Авторът на статията посочва, че е необходимо да се диверсифицират доставките на петрол, за да се намали рискът от внезапно покачване на цените им. Отбелязва се, че в тази връзка е необходимо да се обърне внимание и на Иран, който има огромни петролни запаси.

Освен това е необходимо държавите да подкрепят усилията за разработване на алтернативни източници на енергия, се казва още в материала на The Hill.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СВЕТЪТ Е ЗАДЛЪЖНАЛ И НАЙ-ВЕЧЕ САЩ И ЦЕЛТА БЕШЕ ДА ИМА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ И ДА СЕ НАМАЛЯТ КРЕДИТИТЕ ИМ. ТОВА Е. БЕДНИТЕ ЩЕ ПАТИМ, А БОГАТИТЕ ЩЕ БОГАТЕЯТ. САЩ И ЕС СА ПОТЪРПЕВШИТЕ, А НЕ РУСИЯ. ОБЕДИНИХА СЕ КИТАЙ, РУСИЯ, ИРАН, ИНДИЯ И ВСИЧКИ ДРУГИ ЩЕ ОТИДАТ В КАНАЛА. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИЕ СМЕ НА ГРЕШНАТА СТРАНА. УНГАРИЯ И СЪРБИЯ ЩЕ СЕ СПАСЯТ, НО НИЕ....БАЙ ТОШО ВОДЕШЕ ХИТРА ПОЛИТИКА, А ДНЕШНИТЕ УПРАВНИЦИ НИ ВОДЯТ КЪМ УНИЩОЖЕНИЕ. ВИЖТЕ ОРБАН И ВУЧИЧ КОЛКО СА УСПЕШНИ ЗА СТРАНИТЕ СИ.
90
0
 
3
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО преди 1 година
ПРЕДИ 130 ГОДИНИ НИКОЛА ТЕСЛА ПРЕОТКРИ СВОБОДНАТА ЕВТИНА НЕЗАМЪРСЯВАЩА ЕНЕРГИЯ КОЕТО СЕ ПАЗИ В ТАЙНА ОТ ПЕТРОЛНИТЕ СМРЪДЛЬОВЦИ ! ПРЕДИ 60 ГОДИНИ ЮЛ БРАУН ИЛИ ИЛИЯ ВЪЛКОВ ОТКРИ БРАУН ГАЗ И МИНА 1600 МИЛИ С ВОДА И ГЕНЕРАТОРЧЕ ЗА БРАУН ГАЗ ! БРАУН ГАЗ СЕ ИЗПОЛЗВА В ДЕСЕТКИ СТРАНИ ПО СВЕТА ! СКОРО И В БЪЛГАРИЯ !
89
1
 
3
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО преди 1 година
КОЙ ПЛАЧИ ЗА ПЕТРОЛ, БЕ ФИНАНСОВА МУМИЙО ! ПРЕДИ 130 ГОДИНИ НИКОЛА ТЕСЛА ПРЕОТКРИ СВОБОДНАТА ЕНЕРГИЯ ! САГА ИЗКОПАЕМИ КАТО ТЕБЕ ЩЕ БЪДАТ ЗАХВЪРЛЕНИ И СВЕТЪТ ЩЕ ПРЕГЪРНЕ ПРОГРЕСА ! СВОБОДНАТА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ ! ЮЛ БРАУН ИЛИ ИЛИЯ ВЪЛКОВ ОТКРИ БРАУН ГАЗ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ И МИНА 1600 МИЛИ С ВОДА И ГЕНЕРАТОРЧЕ ЗА БРАУН ГАЗ ! Стив Ханке Е ИЗКОПАЕМО !
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се гъбаркат с хората хахаха Това, което тук се представя като нежелани последствия всъщност е целта на санкциите. След като се качи цената на горивата, се качват цените на всички продукти. По този начин и особено след локдауните ще се стигне до световна икономическа криза, което е желания ефект, за да се въведат електронните пари и кешът да изчезне. Така или иначе щеше да има такава криза дори и без Ковид и Украйна, но тогава с право щяха да бъдат обвинени банкстерите, а сега лошия късмет...
87
9
 
3
 
! Отговори
Бате чико преди 1 година
Или е крайно време да се почне преминаване към други енергоизточници, за употреба в индуснрията и бита. Тия така или иначе някой ден ще свършат, а и замърсяват околната среда. Може да са били евтини, но никога повече няма да са на същото ниво цената им винаги ще расте, дори да има спадове понякога защото са изчерпаеми ресурси.
86
1
 
15
 
! Отговори
Рашо преди 1 година
Падат акцийките падаттт.Бъфет каза :За сега не виждаме нещо в което да инвестираме .Байдън доста псувни отнася вече.
85
2
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
За икономическите последствия ще трябва да оставим икономистите да решат какво ще се случи.но има едно последствие което може да се види още сега от всички хора които нямат особени познания но се информират по различни начини за случващото се - набиращата сила конфронтация /или като минимум отчуждение/между страните от НАТО и останалия свят!?НАТО срещу останалия свят -ето до това ще доведат санкциите!
84
1
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ами човека каза просто това, което се опитваме три месеца да кажем ние, така наречените "русофили", но в голямата си част просто трезвомислещи.
83
8
 
28
 
! Отговори
Филибелия преди 1 година
Абе, и 100 пъти да ми изтриете коментара, това няма да промени фактите - с нацизма, този път, е свършено окончателно и прошка НЯМА ДА ИМА! А Путин така им го натъпка на фащ и ес, че вратовете им се схванаха!Айде, пак ме цензурирайте, журналячовци с*капани!
82
22
 
5
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
И този калпак Ханке се оказа един недоубит комунист!
81
5
 
30
 
! Отговори
Истинският преди 1 година
Когато започнат политиците да се допитват повече до обикновеният народ какво мисли, тогава и те ще станат по- умни и ще взимат адекватни решения..Всички политици трябва да взимат пример от ОРБАН!
80
2
 
22
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Естествено че ще са зашеметяващи, като управляващите западни политици, всичките до един саЗАШЕМЕТЕНИ! АлчностЗЛОБАомраза и ето резултата!
79
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетох му интервюто (не в Дъ Хил)- човека е пълна Путин кукла на конци. Буквално прокарва всяка политическа опорка на фашисткия режим в Кремъл. Червения флаг е, когато икономист говори за политика и САМО за политика, като например изказването му че НАТО е било във война с Русия ПРЕДИ и след инвазията на Русия. Няма по-уличаващо доказатлество от това да повтаряш абсолютните бълнувания на Кървавия сатрап в Кремъл.
78
2
 
11
 
! Отговори
до 97 преди 1 година
До Hill- Ти хубаво се правиш вуйчо от Америка като пишеш на шльокавица, ама барем да имаше малко акъл и просто да пуснеш steve hanke на Гуглето. И ще те зарие със статии за същото което наричаш "руска пропаганда". И за теб специално- после ги пускаш на транслейта от английски и четеш! ***!
77
4
 
16
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
Тоя Ханке още не е разбрал че точно това е целта. Да се съспе населението, също както с ковид-локдауните. И хората да не притежават нищо. Казва му се: Нов Световен Ред.Дори с Украйна глобалистите казват: "Дайте да дадете"
76
3
 
21
 
! Отговори
Ааа, не! преди 1 година
Който твърди че санкциите не работели, да си погледне сметките за разходите, от преди санкциите - и сега!
75
3
 
36
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Ханке е икономист от администрацията на Рейгън (този, който бутна комунизма) и сега разни тролллове го обвиняват, че бил руски агент. Вие нямате и 2 мозъчни клетки.
74
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И неикономисти го знаем това, на базата на бакалски сметки за личния ни бюджет. Само ЕС не го разбира. Като че ли в Брюксел са внедрени по върховете само агенти на САЩ и искат да унищожат Европа, защото самите те загиват.
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76Единствената европейска държава, чиито агенти са арестувани за извършен атентат срещу цивилен обект в Европа през 21 век е германия.
72
9
 
47
 
! Отговори
петков преди 1 година
ОТ ВСИЧКО ПРОЧЕТЕНО РАЗБРАХ, ЧЕ РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОБЕДЕНА И ПОДЧИНЕНА, ВСЕКИ КОЙТО СЕ Е ОПИТАЛ ДА Я ПОБЕДИ Е ЗАГИНАЛ ТАКА ЩЕ БЪДЕ И СЕГА. РУСИЯ ЩЕ ПРЕКРАТИ КОГАТО ИЗБИЕ ВСИЧКИ НОВОСЪЗДАДЕНИ ФАШИСТИ В УКРАЙНА И ЕВРОПА, ДА МУ МИСЛЯТ ПРОДАЖНИТЕ ПОЛЯЦИ И ПРИБАЛТИЙЦИ А ЕС И НАТО СА НА РАЗСПАД. ВАНГА Е КАЗАЛА, ЩЕ СЕ ЯВИ ЕДИН ВЛАДИМИР ТОЙ ЩЕ УНИЩОЖИ АНТИХИРИСТА И ЩЕ СПАСИ ХРИСТИЯНИТЕ А ТОВА Е ПУТИН.