Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ

Става въпрос за икономическа война, заяви министърът на икономиката
4 юли 2022 19:29, Анисия Иванова
517
Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради намаляването на доставките на руски природен газ, предупреди висшият синдикален представител на страната преди кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц, които започват в понеделник, съобщава Bloomberg.

"Заради прекъсванията на доставките на природен газ цели отрасли са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло, химическа промишленост", заяви Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите (DGB), в интервю за вестник Bild am Sonntag. "Подобен срив би имал огромни последици за цялата икономика и работните места в Германия".

Според нея енергийната криза вече води до рекордно висока инфлация. Фахими призовава за въвеждане на таван на цените на енергията за домакинствата. Нарастващите разходи за емисии на Co2 означават допълнителна тежест за домакинствата и фирмите, добави Фахими. Според нея кризата може да доведе до социални и трудови вълнения.  

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви в събота, че правителството работи по начини за справяне с нарастващите разходи, пред които са изправени както комуналните дружества, така и техните клиенти, без да дава подробности. По-рано той предупреди, че ограничаването на доставките на руски газ рискува да доведе до по-дълбоки сътресения, като сравни ситуацията с ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза през 2008 г.

Германия трябва да се подготви за по-дълбоки съкращения на доставките на руски газ, тъй като президентът Владимир Путин преследва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

 "Не става въпрос за хаотични решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна", заяви Хабек, заместник-канцлер в правителството на Олаф Шолц, в събота в рамките на дискусия. "След едно намаление от 60 процента логично следва следващото."

Германските лидери засилват предупрежденията за предстоящи сътресения и недостиг на природен газ в най-голямата икономика в Европа, която разчита на Русия за около една трета от енергията си. Путин постепенно намали доставките, след като европейските страни наложиха санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни аварии, което може да наложи активиране на правна клауза, която би им позволила да прехвърлят увеличенията на цените извън договорните ангажименти, каза Хабек.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този профлидер преувеличава както винаги.
381
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Синдикатите обичат фейк нюза.
380
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ноември ей сега ще дойде и като започнат "Игрите на ГЛАДА и студа " , ако тези "умни лидери " не се наредят на портите на Кремъл да се молят , най-малкото и те ще погнат Зеленски да го бият !
379
8
 
25
 
! Отговори
mn преди 1 година
Икономическата война я започна Европа, така че сега няма право да се сърди, нито за последиците, нито ако Русия нарочно подкопава единството на континента.
378
4
 
13
 
! Отговори
дф преди 1 година
Фалирват само с намаляне, ако го спрат ще се разпърди Германинстан съвсем, аз от кога говоря че германците са най-простото племе на планетата никой не ми вярваше
377
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 410 И на Луната да си, мозъка ти е путинистки. :))) Не ме мисли мен. :))))
376
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 411 Сигурен съм, че всеки, който е прочел разговора, е наясно с "мнението" ти и какво представлява. :))))
375
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
409 хубаво е че усили моето :)
374
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
407 аз съм Сиднейй поздрави от Австралия. Путин ми плаща и обикалям островите и се гмуркам а ти седиш в кашонен офис и чакаш да дойда за да изкараш за бургер
373
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 408 Мегафоните нямат "мнение". Те само усилват това, което някой друг говори.
372
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 404/406 Да ти кажа, не вярвам. Тия всичките са "трикати". Личи им по начина, по който лъжат. Получават нещо. Не, че ми е важно, щото така или иначе не стават. :))))
371
0
 
1
 
! Отговори
до 404 преди 1 година
Този е идеен,не работи за пари:)Пълно зомби :)
370
1
 
4
 
! Отговори
Германеца помни преди 1 година
Свободата е скъпа , но безценна
369
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 402 Малко ми е жал за такива изгубени души като теб, щом си стигнал да работиш за един нацистки диктатор. Обаче, никога не е късно да се опиташ да станеш нормален и да си намериш истинска работа.
368
7
 
9
 
! Отговори
до 398 преди 1 година
Знаеш ли защо ти се вижда скъп живота и светът ти е крив?Защото се опитваш да поддържаш начин на живот много над социалистическия.Проектирай социлистическата действителност върху днешната реалност и ще се успокоят нещата.Това означава:-да се откажеш от кола(коли) в семейството-пътуване само в градски транспорт,без такси-махаш мобилни телефони,интернет ,кабелна и отопление на ток-махаш климатици-отказваш се от металокерамики и зъбни импланти-ядеш месо 2 пъти седмично...
367
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахаха , така, а ти се изживяваш като някакъв борец за какво? Нпошник за социална справедливост :)) Мамин сладък както беше написал някой по-долу. Шамари, шамари ти се ядат
366
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 399 Дойдохме си на думата защо си тук. :)))) Слаба ракия. :))))
365
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
396 между другото Путин ви *** лелята. Виж заглавието:)) Да ти напомня Камерън го няма, Меркел я няма, Обама го няма, Оланд го няма, Тръмп го няма, Потрошенко го няма
364
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
396 още един коронен номер от твоите тролски тъпизми. Тоест заби и какво какво отатък както са спуснали grammar nazi . Дай сега ще го обвиним за това онова. В поле за коментари с определен брой символи, с цензура от която самият тролещ за правопис бяга с латиница редовно. Нещо друго имаш ли да казваш или вече ще си лягаш?
363
4
 
1
 
! Отговори
до 387 преди 1 година
Никой няма интерес от слаби съюзници с проблеми.Отделно най-големите американски компании са от хай-тек сектора и нямат конкуренти в ЕвропаСАЩ имат интерес да създават проблеми на Русия и Китай,но не и на съюзници.