Скоро Путин ще трябва да избира между оръжия и храна за хората

Борел очаква БВП на Русия да се свие с 10% тази година
30 юли 2022 12:44, Александър Попов
607
Скоро Путин ще трябва да избира между оръжия и храна за хората

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел отхвърли твърденията, че руската икономика все още не е силно засегната от западните санкции, докато европейските потребители вече понасят тежестта на високите сметки за енергоносители.

В интервю Борел твърди, че по-важни от намаляването на потреблението на руски газ са усилията, насочени към „разкъсване на връзките между руската икономика и останалия свят“.

„Руската военна машина се нуждае не само от пари, но и от технологии“, казва висшият дипломат и дава за пример руските танкове във войната в Украйна, които използват западни компоненти.

"Погледнете корпуса на разбит руски танк. И ще видите колко електронни компоненти на западни компании има там. Руснаците вече няма да имат достъп до тях", каза Борел.

Борел очаква БВП на Русия да се свие с 10% тази година, което според него ще доведе до „най-голямата рецесия... след разпадането на Съветския съюз“. Много скоро руският президент Путин "ще трябва да избира между оръжия и храна за хората", твърди Борел.

„Ако в началото на войната делът на руските енергоносители в ЕС беше 40 процента, сега той спадна до 20 процента“, коментира Борел и добавя, че е невъзможно "да изискаме от европейската икономика да спре да купува газ за една нощ".

Запитан защо Брюксел не наложи санкции върху вноса на руския газ, за ​​да намали приходите на Русия, които отиват за войната в Украйна, Борел каза, че предложението е било сериозно обмислено, но отхвърлено. Според него вместо това е взето „твърдо решение“ „да спрем да купуваме руски петрол от края на годината, а сега сме в процес на спиране на купуването на газ от Русия", казва още Борел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


607
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
497
0
 
1
 
! Отговори
Опитвам се да мисля преди 1 година
Ми аз си мисля, че когато западните висши политици, и богати бизнесмени започнат да си пращат децата да се учат в Москва или в някой Новосибирский Университет, когато започнат да си купуват дачи, вили и имоти в Рассия - те тогава и Рассия ще означава, че е нещо освен една евтина бензиностанция- досега за богата Европа плащаща благоприлично, а май осега - за бедните китайчета - от които един на 500 000 има нормален стандарт на живот!!! Е аз е опитвам само да мисля, де... вие не се ядосвайте!
496
0
 
6
 
! Отговори
Китай > русия преди 1 година
Китай се съобразява единствено с своите интереси. А те са очевидни. 35% от БВП на Китай са плод на икономическите отношения с САЩ. 27% идват от обмена с Европа! За сравнение русия дава до 2% от китайския БВП. Китай няма да рискува отношенията си с ЕС и САЩ заради руските 2% От началото на годината доставките на американски втечнен газ за Китай са се увеличили с 40 на сто! За тази година китайският износ за русия е спаднал с повече от 50% като е намалял от 8,1 милиарда долара месечно на 3,8 млрд
495
7
 
4
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 1 година
Наркоманът Зеленски се изчерпа и извадиха следващият клоун от нафталина да лъже и маже! До онзи ден се молихте на Путин в Истамбул да пусне зърното, за да се избегне глада в Африка и Азия, а сега той умира от глад. Продължавате да купувате газ и петрол от Русия, чрез посредници, а иначе руската икономика обеднява. Китай подкрепя Русия от първият ден на военните действия. Електронни компоненти се доставят от Китай и на Русия и на западният свят! Докога ще пишете лъжи и небивалици!
494
4
 
10
 
! Отговори
Санкции преди 1 година
Санкциите срещу руския агресор са морално оправдани! Неморално е да се финансира терористичната война която Кремълската хунта води от 2014 г срещу Украйна. Финансирането на руските терористи е престъпление срещу човечеството. Финансираш руските бандити които извършват от 8 години системен геноцид и военни престъпления срещу украинския народ? Финансираш руските главорези които убиват деца? Тяхната кръв е по ръцете ти! Отвратително. Това те прави съучастник на руските военнопрестъпници.
493
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам, русия е един от водещите производители както на оръжие така и на храни, има и бол хора плюс маса нови бежанци. Това че русия има повече разход на боеприпаси значи повече заетост, повече заплати, повече пари за храна. Може да закъсат за редица неща, но за храна и оръжие точно не виждам как ще стане...
492
1
 
12
 
! Отговори
До българин476 преди 1 година
На какви християнски ценности е пазител русия бе лъжебългарино? руската империя първа или втора в Европа декриминализира зоофилията още през ранната 1903 г. Съветска русия първа в Европа декриминализира хомосексуализма през 1918 г. русия също така декриминализира и инцеста, който и досега е легален в педеРассия, къде ги виждаш християнските ценности сред педеруснаците бе?
491
9
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Уаааа, мокри сънища. Е защо да избира, като и оръжията и всички основни храни, зърно, месо, мляко и .си ги произвеждат сами. Със собствени ресурси започвайки от гориво, руди, торове и та до..А 95% от малкото което им липсва и би било важно могат да набавят от някоя от 150 страни, които не са въвели никакви санкции.. А останалите 5% чрез реекспорт през тях на продукти от санкциите.Америка ще се оправи, но как ще бъде Европа и особено ние, които ни ползват за опитни зайчета.
490
7
 
13
 
! Отговори
хихихи преди 1 година
Това го слушаме от сто години как капитализма щял да се сгромоляса, а пък то се сгромоляса комунизма, после ни разправяха как САЩ щял да се разпадне пък то се разпадна СССР сега от петнайсет години всеки месец лъжливо ни прокобяват как ЕС щял да се разпадне, как Байдън щял да умре, как Европа щяла да гладува, ама това се случва само в съветските медии А истината е, че Русия ще гладува и студува както в СССР, а в Европа всичко си е наред
489
6
 
10
 
! Отговори
САЩ ЕС > ссср преди 1 година
Западът вече е доказал своето превъзходство нагледно, че може без русия и нейните ресурси. САЩ и Европа спечелиха идеологическото и икономическото противопоставяне през студената война срещу СССР и СИВ, които се сгромолясаха по най-позорния начин! Както тогава Запада можеше без руските и китайски ресурси така и сега Западът ще мине без тях. БРИКС няма да помогне на русия както на времето СИВ не можа да помогне на прогнилия СССР
488
5
 
10
 
! Отговори
БРИКС преди 1 година
Примитивна русия не може да се противопостави икономически и военно на могъщия Запад. Ялова русия се напъна и роди мъртвородено БРИКС. русия отива в трета глуха в така наречения клуб на отчаяните държави БРИКС в който всяка държава е смъртен враг на останалите. Орел рак и щука! Те такова животно нЕма. Ще има нов световен ред в който русия няма да присъства. русия ще е васална територия на Китай. Източник на ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава
487
1
 
1
 
! Отговори
скоро преди 1 година
Скоро на четвърти километър те очакват!!!!
486
4
 
8
 
! Отговори
До БПВ преди 1 година
Наясно ли си какво е западна икономика НЕ Неси,, и нямаш и представа какво всъщност пишеш . Ердоган реши че може да влияе на Германия и когато 5 те управляващи фамилии скръцнаха със зъби Ердоган започна да се моли .. Ако западните фирми се изтеглят от твоя КИТАЙ ще има мор за китайците .. комунизма в главата ти не си е отишла.
485
3
 
8
 
! Отговори
Китай > русия преди 1 година
Китайците се съобразяват единствено със своите интереси. А те са очевидни. 35% от БВП на Китай са плод на икономическите отношения със САЩ. 27 на сто идват от обмена с Европа. За сравнение русия дава от 1% до 2% от китайския БВП. Логично е да се предположи че Китай няма да рискува отношенията си с Европа и САЩ заради руските 2% От началото на годината доставките на американски втечнен газ за Китай са се увеличили с 40 на сто.
484
5
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Гаранция руснаците няма да живеят охолно, но виж да има глад се съмнявам, там издръжката на живот като цяло е по ниска заради ниските разходи за енергия, зърно произвеждат много, абе глад не може да има, пък и руснака не е глезен, виж глезените западняци ще им е неконфортно, високите цени в Европа ще свалят правителства, на немеца няма да му пука за ценостти в момента в който инфлацията му стане двуцифрена и заводите затворят поради липса или скъпа газ
483
8
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Русия от едно време си е един нyжншиk.... Никога няма да се оправи.
482
4
 
6
 
! Отговори
Свети Марко Тотев преди 1 година
О,Вие русофили и русофоби не се дърляйте помежду си кой е по гламав.Тъпоглавието Ви е еднакво така,че помирете се бре диваци.
481
4
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Няма по-*** хора от сибиряните :)))))))))))))))))))))))))
480
13
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До Китай > русия - Ти с твоята самотна мозъчна гънка не можеш да проумееш, че зависимостите са винаги взаимни. Какво ще прави "западът", особено ЕС без китайските стоки, при положение, че западът вече почти нищо не произвежда? Ще организират свое производство? И как без суровини и енергия? Хайнекен например вече няма ни бутилки, ни кенчета - защото и бутилките и алуминият идват от Русия... и това е само един пример. Русия сама ще върне западът в Средновековието, а заедно с Китай - в палеолита.
479
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това кой го измисли? Русия от 2014 насам наложи ембарго на вносът на храни и инвестира милиарди в хранително-вкусовата си промишленост. В момента магазините са им пълни и държавният резерв им е гарантиран за 18 месеца. В страните от ЕС държавният резерв е 3 месеца, така че май нище трябва да избираме.
478
13
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Самата идея да се коментират изказванията на природно глyпавият и абсолютно некомпетентен борел, не е особено смислена. Тоя е движен единствено от злобата си към Русия и в частност към Лавров, който го опозори публично. Наистина ли тоя скoт си мисли, че може да разкъса връзките между Русия и "останалия свят", при положение, че 80% от света РЕАЛНО застана на страната на Русия? Значи е още по-зле дори от байдън !!!