Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш

Според ведомството украинската армия подготвя удар по територията на централата
Обновена: 18 авг 2022 12:45 | 18 авг 2022 12:45, Йоана Цонева
177
Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш
Снимка: БГНЕС

Властите в Киев подготвят провокация в Запорожката АЕЦ по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от "РИА Новости" и "Ройтерс".

"На 19 август киевският режим подготвя резонансна провокация в Запорожката атомна електроцентрала по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в резултат на което Руската федерация ще бъде обвинена в създаване на техногенна катастрофа в тази електроцентрала", каза той.

Според агенцията, за да подготви провокацията, командването на оперативно-тактическата група Днепър разполага до 19 август постове за радиационно наблюдение, а също така организира обучение на подразделенията на 108-ма бригада за териториална отбрана, 44-та артилерийска бригада и военни части, разположени в Запорожка област за действия в условията на радиационно замърсяване на района.

"Освен това подразделенията на 704-ти полк от радиационната, химическа и биологоческа защита (РХБЗ) на Въоръжените сили на Украйна трябва да завършат съсредоточаването си в Запорожка област до 19 август и да бъдат готови да регистрират факта на аварията в Запорожката атомна електроцентрала, както и за провеждане на комплекс от мерки за демонстриране на предполагаемото отстраняване на последствията от него", каза генералът.

Още по темата

Според ведомството, бойците от 44-та бригада на Въоръжените сили на Украйна ще нанесат артилерийски удари по територията на централата от огневи позиции в разположения срещу нея град Никопол на десния бряг на Днепър.

"Моля, имайте предвид, че руските войски не разполагат с тежко въоръжение нито на територията на централата, нито в районите, прилежащи към нея. Там са разположени само части за охрана. Въоръжените сили на Руската федерация предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на Запорожката АЕЦ", добави Конашенков.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Лвов, където днес трябва да се срещне с президентите на Турция и Украйна. Очаква се генералният секретар на ООН да посети Одеса на 19 август, а на следващия ден да посети Съвместния координационен център в Истанбул, сформиран като част от изпълнението на споразумението за зърнените коридори.

През последните седмици според Русия въоръжените сили на Украйна редовно нанасят удари по територията на Запорожката АЕЦ. Представители на поставената от Русия окупционна администрация на Запорожка област твърдят, че за това се използват управляеми ракети и снаряди западно производство. Обстрелът вече повреди високоволтовата линия на подстанция Каховская, персоналът трябваше да намали мощността на два енергоблока.От своя страна Украйна се опасява, че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. Русия вече предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.

Говорителят на руското външно минитерство Мария Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
17
 
11
 
! Отговори
Бранов преди 1 година
Айде наслушахме са на уйдурмите и лъжите на руските военолюбци - никой не ви вярва вече, офицерино! Откак сте нападнали Украйна само лъжете, лъжете и пак лъжете - цяла та ви командна кавалкада ! А вие какво търсите в атомната електроцентрала ?!
53
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този генерал със сигурност му е теглил на Путин една руска ...задето му е развалил спокойствието.
52
7
 
22
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Без да съм пристрастен - каква полза има Русия да изгърми сама централата, която държи и ползва за собствена полза, за да предизвика целия свят с още повече негативизъм, а не дай си боже да изпусне радиационен фон към собствената си територия.Разбирам, че новините ги изкарват като *** и т.н., ама не мисля, че са чак толкова ***, та да се самооблъчат с радиация, която си пуснат след удар със собствена ракета. ***, както иска да вярва народа, това никои не му пречи.
51
13
 
16
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Безсрамници. Това е моментното управление на Русия. Жалко за руският народ.
50
2
 
3
 
! Отговори
999 преди 1 година
До до 41__ при толкова много пропаганда от двете страни и наложената цензура в ЕС как разбирате,че прочетеното от вас е истина?
49
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадеца вика дръжте Крадеца!Да сте чули руснаците да кажат че са виновни за нещо?Те винаги са невинни, за избитите 45 000 полски офицери, за 6 000 000 избити в Сибир, за убитите и отровени противници на фашисткия режим в Масква, за войната в Украйна зв умиращите всеки ден 20 годишни руски и украински момчета.Масква винаги е невинна!
48
15
 
18
 
! Отговори
омръзнахте ми преди 1 година
Само провокации са ви в главите бе, а вие сте чисти като момини сълзи...Как не престанахте да търсите класовия враг толкова години наред?
47
10
 
15
 
! Отговори
Иди кажи после преди 1 година
*** кажи после че денацификацията не била наложителна! Тоя тероризъм трябва да бъде заметен!
46
15
 
26
 
! Отговори
Само за това! преди 1 година
Само това което правят сега укропитеците е достъчно да оправдае руснаците за демилитаризация на наглосакските зомби-еничари в украйна!
45
4
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
От вяря имат нужда хора с ниско интелектоално и образователно ниво хора! Умните, не им трябва да вярват - те четат и анализират! А на лъжците и низшите духом им е присъщо обидните класификации.
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да щипеш 20г секретарки в министерството на отбраната на Русия. А сега Путин да иска да водиш военни действия. Не е лесно.
43
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре мерси за предупреждението, да се чете ... русия готви провокации! Лъжат както винаги!
42
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли нормален човек на тоя свят, освен бедняк панелен русофил с функционално неграмотни родители от дълбокия прованс, заклети текезесари, който да вярва на Русия?! Едва ли.
41
13
 
21
 
! Отговори
Овчарчето калитко преди 1 година
Никой нормален човек, не ви вярва! Дори и да казвате истината.
40
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментиращите вярващи на укронацистите - вие сте с промити мозъци и спешно ви е нужна психиатрична помощ. Единствените, които има изгода от тези провокации са далеч зад океана. До там радиацията няма да стигне. На никой не му пука за украинците освен руснаците, затова и пипат с хирургически ръкавици и пазят мирното население, а не като САЩ в Ирак, Либи, Сирия и т.н. Ако това беше война Украйна вече щеше да е историческо понятие.
39
14
 
17
 
! Отговори
Укротероризъм преди 1 година
Запада почна да размисля да санбдява терористите с оръжия - много се развихриха!
38
7
 
21
 
! Отговори
Рита Тумберг преди 1 година
Слави Трифонов и Тошко днес се подиграха със суверена като Славчо не подаде декларация за имуществено състояние да видим дали Герп му платиха и колко
37
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За всичко на окупирана територия отговорност носи окупаторът"Следвайки рази измислена максима укропите стрелят по цивилни, но светът вижда и рано или късно ще си платят, както язовците които бяха постоплени наскоро
36
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това щом е завод за гориво, значи е завод и за атомни бомби, ясно е защо се обстрелва и го саботират. То всички АЕЦ произвеждат бомби, това е основната им идея, електричеството от турбини е отпаден продукт също като при ТЕЦ. Но на нас ни се сервира като зелена и чиста енергия. И понеже е толкова екологично чиста и безплатна ще се изпотрепят кой да я контролира.
35
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всичко на окупирана територия отговорност носи окупаторът.