Рискова зима в Европа, но предстои труден период и за Русия

Никой не иска да поставя Русия в ситуация на разпад, защото е ядрена държава
19 авг 2022 20:40, Анисия Иванова
148
Рискова зима в Европа, но предстои труден период и за Русия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма промяна в оценката, че санкциите са единственият мирен инструмент, който можем да използваме. По-важно е да разгледаме как САЩ като цяло си представят крайната цел на санкциите спрямо Русия. Това коментира Тихомир Безлов, главен експерт "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Никой не иска да постави Русия в ситуация на разпад, това би бил много тежък проблем, тъй като това е ядрена държава, която може да стане непредвидима при разделящи се територии. Скорошно изказване на Шолц ясно подчерта този проблем - Украйна не бива да спечели, но и не бива да загуби. Тя не бива да спечели, защото ако бъде премахнат Путин може да се стигне до по-неприятни сценарии“, смята гостът.

По отношение на ефектите от санкциите оценките са много разнопосочни в зависимост от пристрастията, но е факт че Русия отчете 4% спад в своето БВП за второто тримесечие на 2022 г., посочва Безлов. Русия тълкува този резултат като устояване на западния натиск, а Западът смята, че санкциите дават своя резултат. Някои очакваха по-голям спад, но нека не забравяме, че данните са руски, а те спряха да публикуват някои от редовните показатели, които се смятат за стандартни.

Безлов добавя, че Русия вече има опит със санкции от 2014 г. Тогава руската централна банка направи същото – вдигна лихвения процент и после го свали. Сега за разлика от 2014 г. екипът на Путин е в значително по-добра ситуация и по-добре подготвен за тази промяна. Сега има повишени цени на газа и петрола, Путин изчисли, че след пандемията има прозорец да се възползва от сложната ситуация по света. Подготовката се наблюдаваше още от 2021 г., когато Русия изпразни своите газохранилища в Западна Европа“, отбелязва той.

Това, което изглежда не бе оценено, е, че ще има такива масови инструменти, които ще се използват от САЩ като например замразяването на руските активи и блокирането на руските банки. Имаме радикални ограничения и на пътуванията от и за Русия, като ЕС и САЩ прекратиха полетите и стокообмена. Тепърва ще виждаме ефектите от това. Подобно нещо не е имало дори спрямо Съветския Съюз, не се е случвало и по времето на най-тежките конфронтации като Виетнам и Кубинската криза, казва той.

Пред много европейски държави наистина предстои тежка зима, но една евентуална рецесия в Европа, дори и да е лека, би се отразила зле и на самата Русия.

"Рискова зима ще има за много страни, включително България, но след това предстои труден период за Русия. Големият проблем на Русия е в нейната зависимост от индустриалната им база, която е модернизирана с европейски и американски технологии. Тепърва се очаква да започне една деградация на тези производствени системи. Вече има такъв пример със Северен поток, макар че това беше преувеличено от Русия. Освен това в момента, в който дойде лоша новина за развитите икономики, петролът поевтинява. Дори лека рецесия в Европа ще доведе до много проблеми в Русия заради спада в цените на горивата“, категоричен е Безлов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
1
 
! Отговори
НЯМА ЛЕСНО преди 1 година
ЗА НИКОГО ! ДА НЕ СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ НИЩО, ДА ВЯРВАМЕ В СЕБЕ СИ !
126
0
 
2
 
! Отговори
ПУТИН СЕ преди 1 година
САМОСЪСИПА ! НИТО УКРАЙНА, НИТО ЗАПАДЪТ СА МУ ВИНОВНИ !
125
1
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
"Никой не иска да поставя Русия в ситуация на разпад, защото е ядрена държава" Така е. Обаче Русия сама прави всичко възможно, за да се разпадне. И няма сила която да я спре в това нейно начинание! Тоест, ако Русия сама иска да се разпадне, ни Западът, ни Изтокът могат да спрат този процес! А вече има опозиция в Бурятия, която иска отцепване от Русия. От там са дадени най-много жертви в Украйна!
124
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудния период за Русия вече настъпи - няма да могат да ядат Макдоналдс и да пият отровата кока-кола
123
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ни занимавате със ФАШ,Русия и Крайна,те са си добре а ние ко прайм
122
10
 
14
 
! Отговори
Стига с таз Русия преди 1 година
Никой вече не го интересува тази тъжна и изостанала азиатска държава !
121
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СОРОСКИТЕ МЕКЕРЕТА НЕ СЛИЗАТ ОТ ЕКРАНИТЕ
120
4
 
5
 
! Отговори
абе преди 1 година
Що си не оправите кочинката? ми слушате простия и дарявайте по заплата на украйна..........сега на есен ще видим кой ще ВИ дари заплатата си за да си платите сметките ....проектирани от ПП простото .
119
6
 
8
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 година
Най-богатата на природни ресурси, с огромна територия, рядко населена страна -- Русия. Бедно население, малцина баснословно богати и също така баснословно забогатели, корумпирани чиновници, авторитарна диктатура, отчайваща нищета (материална и духовна), алкохолизъм, агресивност, престъпност, милитаристична антидемократична пропаганда и възпитание, нетолерантност, цензура и рестрикции -- Русия. Вие избирайте, според предпочитанията ...
118
6
 
13
 
! Отговори
Том Сойер преди 1 година
Янките осъзнаха че "ножа е опрял до кокала" тъй като в момента "Шанхайската военна групировка" към БРИКС се попълни с още 10 нови държави - Египет, Саудитска Арабия, Оман, Пакистан и др. /все доскорошни "аверчета" на краварите/ Това явно е извадило от равновесие Чичо Сам, който е тръгнал да се опитва да настройва ***, срещу Русия и Китай. Но не вярвам те да са толкова "плиткоумни" като българите, за да забравят своите стотици хиляди събратия, умрели от робския труд по американските плантаци
117
5
 
10
 
! Отговори
Банкер преди 1 година
Русия е във война. Съвсем естествено е да има спад на БВП. Другото, което изобщо не се коментира от българските финансисти и икономисти е, че рублите продължават да поскъпват спрямо доларите. Има нещо сгрешено в икономическата, финансовата и политическата теории. Що се отнася до зимата, този който продава определена стока, той определя и условията за плащането.
116
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече съм спокоен, съборихме целия блок, та ъгъла на къщата на комшията да се одере. Направо камък ми падна от сърцето. Нанправо се чудя, ако всичко беше тооолкова лошо за Русия, и толкова добре за ония мародери, защо така се плямпа срещу Русия. Ако не беше Чернобил, който украинец го направи, от простотия, никой нямаше и да е чувал за тая територия.
115
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безлов експерт сигурност!? Абе ви верно сте мисирkи в тая редакция.
114
2
 
15
 
! Отговори
Mitko преди 1 година
Французите бяха изненадани от работещи Климатици и пълни рафтове в руските магазиниВъпреки санкциите, руските супермаркети не се различават от Западните: рафтовете са пълни със стоки, включително чуждестранни марки, дефицитът така и не се е случил, съобщава France 2.
113
4
 
15
 
! Отговори
мъка боже... преди 1 година
Загрижил се Безлов за Русия. Абе, човеко ти с всичкия ли си? Четеш ли или гледаш звездите. Русия е петата страна в света с най много злато. Ясно?! Дай да видим какъв е твоя принос към бедстваща България. 000, нали? Плещиш само глупости.
112
3
 
11
 
! Отговори
ХАХА преди 1 година
До ГЛАД ЗА НАРОДА"ИЗНАСЯМЕ ТОК, ОРЪЖИЕ, ЖИТО, ОЛИО, ВЪГЛИЩА, ЛЕКАРСТВА, ЗЛАТО , МЕД .... И ПЕЧЕЛЯТ ПОСРЕДНИЦИТЕ СЛОЖЕНИ ОТ КИРО И АСЕН? А ЗА НАС ОСТАНАХА - ЛЪЖИТЕ ИМ!"ЗАЩО "Изнасяме"Изнасят частни компании.Печалбата си е тяхна.Не е на народа.Ти лично нищо не хващаш.Това е капитализъм.Получаваш си заплатата и толкова.
111
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде ги копате такива. От 2014-та ни занимават само с Русия и Украйна. Но това вече придобива космически висоти. Ако всеки си гледаше в собствената копаня, нямаше да има нужда да сме толкова загрижени за другите. И да отбележим, че на всичкия си хал хрантутим украинци. Нямам думи.
110
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим на кой ще му е по-зле-на нас или на Русия. Ами ако на нас ни е по-зле, кво праим? Търкаме си кълките, та дано се сгреем. И ядем трици.
109
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, успокоих се. На нас ще ни е зле, но пък и на Русия ще и е зле. Кой като нази. Ще зяпаме сеира на Русия , докато зъзнем. Що за неадекватници се изказват?
108
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Т. Безлов да си гледа България, която благодарение на безумно наглия и нерасъждаващ като държавник (какъвто впрочем не е ) Киро П. и държащият се не като министър на МФ, а като плячкаджия г-н Кокорчо има всички шансове да отиде в небитието. Ако г-н Безлов иска да се държи като крупен политикан, би било добре да се спре до мащаба на ЕС и да не си изразява мнението за Русия. Урсулата и бившите колонизаторски държави от Западна Европа се опитаха да се държат и сега като такива. Не сполучиха.