Европа разчита на мека зима и ранна пролет, целта за газа - 15% свиване

5 сеп 2022 18:38, Анисия Иванова
165
Европа разчита на мека зима и ранна пролет, целта за газа - 15% свиване
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германските власти заявяват, че сигурността на доставките е гарантирана - поне засега, след като руската компания "Газпром" взе решение в последния момент да не включва отново ключовия газопровод "Северен поток 1" след ремонт. Хранилищата се запълват и се търсят нови източници на газ, отбелязва Bloomberg.

Но Клаус Мюлер, председател на енергийния регулатор на Федералната агенция за мрежите, предупреди миналия месец, че дори при 95% запълване на газовите хранилища, те ще бъдат достатъчни само за два и половина месеца потребление, ако Русия спре потока. В момента запасите в Германия са около 85%.

"ЕС вече е в червената зона, тъй като е необходимо допълнително намаляване на потреблението", каза Тиери Брос, професор по международна енергетика в Sciences Po в Париж. По негови оценки е необходимо да се намалят още 3% от потреблението.

Европейският съюз вече е създал доброволна цел за намаляване на потреблението на газ с 15%, като при необходимост може да я направи задължителна. Според дипломати от ЕС, докато министрите на енергетиката се подготвят за извънредно заседание на 9 септември, сега вероятно ще бъдат разгледани стъпки, които преди изглеждаха немислими.

Германия е разработила свой собствен план за действие при извънредни ситуации. Последният етап - който все още предстои да бъде одобрен - включва нормиране на потреблението.

От седмици европейските политици се подготвят за перспективата за намаляване на доставките и се опитват да намерят начини за намаляване на търсенето. Промишлеността вече спира работа, а еврото се срива заради икономическите щети, нанесени от енергийната война на Москва. С напредването на зимата решимостта на Европа да продължи да подкрепя Украйна срещу Русия може да бъде подложена на изпитание.

Макар че 15-процентното намаление на търсенето на газ, за което настоява ЕС, може да позволи на блока да избегне нормирането, досега правителствата не бързат да предприемат действия за намаляване на потреблението. През юли Европейската комисия предупреди, че една необичайно студена зима или по-малък внос на газ от алтернативни източници ще увеличи риска от "по-нататъшни драстични намаления".

Цените на газа се понижиха миналата седмица, тъй като търговците все повече очакваха "Газпром" да възобнови подаването след сигналите от Москва, че възобновяването е на път да се случи. В последния момент, само няколко часа след като Г-7 постигна съгласие да наложи таван на цените на руския петрол, "Газпром" заяви, че тръбата ще остане затворена, тъй като по време на поддръжката е била открита повреда.

Цените, които вече са четири пъти по-високи от тези преди една година, ще скочат в понеделник, което ще окаже още по-голям натиск върху промишлеността и домакинствата, както и върху политиците да предприемат действия.

Пълното спиране на "Северен поток 1", който минава през Балтийско море до Германия, оставя само два основни маршрута за доставка на газ за Европейския съюз: един през Украйна и един през "Турски поток" през Черно море. Потоците през Украйна също бяха силно ограничени, като функционира само едно от двете разклонения.

Спирането на ключовия газопровод за неопределено време също така засилва натиска върху Германия да запази за по-дълго ядрените електроцентрали, които планираше да затвори тази година - решение, което би било спорно. Правителството заяви, че все още очаква резултатите от стрес тестовете, преди да вземе решение, но този ход изглежда все по-вероятен.

Удължаването на срока на експлоатация на две атомни електроцентрали би спестило 2,3% от потреблението на газ. Това е 5,4 милиона кубически метра на ден.

"Удължаването на срока на експлоатация на ядрените централи не изисква големи усилия за Германия и определено ще доведе до промяна", каза Кесавартиний Саваримуту, анализатор в BloombergNEF. "Всеки милион кубически метра газ е от решаващо значение за сигурността на доставките и за продължаване на намаляването на потреблението на газ в енергийния сектор”.

След спирането на "Северен поток 1" и ограничаването на потоците през Украйна сега много зависи от времето.

Според Maxar Technologies LLC октомври, началото на зимния отоплителен сезон, засега изглежда мек, като в северна и западна Европа се очакват температури над нормата. От това колко скоро ще застудее ще зависи колко бързо Европа ще изразходва запасите си от газ в хранилищата, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Азия и Европа се конкурират за втечнен природен газ и ако зимата е особено студена и в двата региона, съществува риск газът в европейските хранилища да се изчерпи към края на зимата. Политиците ще се надяват пролетта да дойде по-рано.

"За Германия ще бъде предизвикателство да преживее зимата", казва Пени Лийк, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. "Това несъмнено ще доведе до ограничаване на потреблението".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв военен потенциал на русия ви гони. НАТО все още не доставя огромна част от сериозните оръжия на Украйна. Нито доставя Ф-35, нито доставя ракети Томахоук, нито доставя тежки американски ударни дрони. С под 20 хаймърса и под 20 турски дрона за по 2 милиона долара, Украйна вече 6 месеца се брани. А САЩ имат стотици ударни дрони MQ-9 които са по над 100 милиона долара всеки и сигурно има защо да са 50 пъти по-скъпи от Байрактар. НАТО ако влезе русия е бай бай.
82
1
 
3
 
! Отговори
До хахаха преди 1 година
Нагоре или надолу?
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е само първи етап на специалната военна операция. След украйна следва втория етап. И руснаците няма да се церемонят с врaговете - както и с градовете им. Натовските генерали не могат да си позволят такова СВО.
80
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че сме в ЕС и НАТО. Знаете ли колко пари са използвали руските служби за протеста в Прага. Ако не бяхме изгонили 70 руски дипломати и в България ни чакаше същото както в Чехия. А сега в България е спокойно и страната се развива нормално като модерна демократична държава членка на ЕС и НАТО.
79
7
 
2
 
! Отговори
В Полша преди 1 година
Пристигна Б52!!!
78
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поправка срещу поддръжка на русия. Дори Чехия която обиколи всички медии с митинг от 70 хиляди, това бе митинг на партия взела 3 процента на последните избори. Напомням, че Възраждане взе над 120 хиляди гласа на последните избори, така че дори Възраждане могат да направят митинг от 70 хиляди. Но това не отразява волята на българите.
77
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин помля военните арсенали на източна Европа. А тъповатитe източни европейци сами му ги закараха да ги унищожи. И самолети, и танкове - цялата съветска военна техника става на скрап. А нова военна техника да се купува от САЩ на фантастични цени при тая криза, когато европейците миришат защото нямат пари за топла вода и душ, е меко казано безумие. Ама те сериозно ли си мислеха, че с техните оръжия ще спррат руснаците в Украйна! Русия дори не е използвала и 15% от военния си потенциал. Къде са останалите 85%? Как ще бъдат използвани ако се наложи? Къде?
76
8
 
4
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, Украйна иска от ЕС по-модерни оръжия, предлага доставки на газ. Украйна ще ни доставя газ.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Специалната военна операция не се ограничава само на територията на Донецк и Луганск, а се разпростира на цялата територия на Украйна. В Украйна се създава антируски анклав който застрашава сигурността на Русия и неговото ликвидиране е цел на специалната военна операция" Владимир Путин, 02 септември 2022, Калининград.
74
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Настроенията в ЕС са еднозначни в поддръжка на русия. Полша и Балтийските Държави дават огромна помощ, Словакия си предложи веднага МиГовете. По цяла Европа всички изследвания показват, че населението е за поддръжка на Украйна. Само в България русофилите са повече защото държавата позволява анархия на информационното пространство и лъжи и манипулации. Пример от днес е статията че зърното от Украйна било радиоактивно. Типичен пример за манипулация без доказателства и факти.
73
13
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре още 10-20 зими да гладувам и да студувам, отколкото да ближа миризливия казашки имперски ботуш.
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А след зимата какво правим? Тогава ще има ли газ? А другата зима?
71
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Значи империалистическа русия може да анексира части от Молдова, Грузия, и Украйна и да се меси на цяла Източна Европа с искането да е извън НАТО, а ЕС викаш да не им се месят и да ги оставят да си избиват когото пожелаят?
70
9
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, има план! Всичко е под контрол, ще изстудуваме и изгладуваме зимата, и напролет Русия ще рухне и всичко ще се оправи, това е сигуно. Ако Русия не рухне тогава ще ни дойдат някакви нови безплатни възобновяеми зелени енергии, или ще ни дойдат от некъде некакви други доставчици да ни доставят евтина газ, или ще дойдат извънземните да ни спасят, или нещо друго ще се случи така че всичко да се опави - има много варианти и всичко е под контрол. Просто трябва да скискаме зъби и да изтърпим до пролетта.
69
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Дай да ти дам един пример. За 2013-та година (последната за която намерих статистика) в русия са произведени общо 27 цивилни самолета. През същата 2013-та Еърбъс и Бойнг са произвели 3150 цивилни самолета. Пита се в уравнението, ако минат на военна инокомика кой ще произведе повече предвид това, че вносът на чипове за русия е под санкции. Край на въпроса, русофили ходете си в Масква.
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори се моля травестита Урсула да бъде наказана от най голямия бунт в историята на Европа,който се надявам да се случи.
67
3
 
8
 
! Отговори
Пришелец преди 1 година
Германеца със 6-8 000 евро на човек среден доход, му дреме мека или твърда ще е зимата. Те от сега са резервирали почивки на Сейшелите, Австралия, Нова Каледония само германци - няма места. Като дойдат ще ги попитам дали им е мека или твърда зимата, и дали топлят чай на сух спирт заради кризата в България?!!
66
0
 
4
 
! Отговори
Абе Василев .. преди 1 година
...що не вземаш малко "Стоперан" и да престанеш да се на си раш по форумите с глупостите си ...ХИЧ ДАЖЕ НЕ СИ ОРГИНАЛЕН !...Лукувай се , бе човек!
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въобще не ме вълнува как ще преживеят зимата европейците, нито пък германците. Това си е техен проблем Интересуваме как ние ще преживеем. И аз се моля за мека зима и ранно лято. Дано господ е с нас!
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните няколко зими са изключително меки, и откакто се разделих с жена ми, изобщо НЕ СЕ ОТОПЛЯВВАМ! Има само 2-3 седмици, в най-студените дни, когато трябва да се пусне малко радиатор! Много разнежени станаха хората, и например жените дори днес вече им е студено! И ако за жените донякъде е нормално, но като видя мъж на който все му е студено, и постоянно се лиготи с това как щял да се стопли, ми иде да му шибна един