Германски генерал: Русия е способна да открие втори фронт срещу НАТО

Разкритикуваха го за "зашеметяващо лош анализ" на войната в Украйна
16 сеп 2022 10:23, Елка Василева
195
Германски генерал: Русия е способна да открие втори фронт срещу НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Най-висшият германски военен, генерал Еберхард Цорн, беше разкритикуван за "зашеметяващо лош анализ" на войната в Украйна, след като заяви, че Русия е способна да открие втори фронт срещу НАТО, пише в. "Дейли телеграф".

Цорн посочи заплахата от втори руски фронт като причина за нежеланието на Германия да изпрати повече оръжия в Киев.

Още по темата
"Путин е способен" да открие втори фронт, заяви най-висшият германски военен командир пред списание "Фокус", посочвайки, че Калининград, Балтийско море и финландската граница са възможни точки за атака.

Той отбеляза, че "въпреки че 60 процента от силите на руската армия са ангажирани в Украйна, те все още имат неангажиран капацитет"

"Ако Путин нареди обща мобилизация, той няма да има проблеми с персонала", добави Цорн.

Генерал Бен Ходжис, командващ силите на САЩ в Европа между 2014 и 2017 г., каза, че това твърдение показва "зашеметяващо лош анализ на руските възможности, който за съжаление отразява голяма част от мисленето на германския елит". "Само Финландия би смазала руските сили", докато "Литва/Полша биха задушили Калининград за една седмица", написа той в Tуитър.

В. "Гардиън" обръща внимание на проявилите се различия между Русия и Китай във връзка с войната в Украйна, станали видими след срещата на президентите Владимир Путин и Си Цзинпин. Двамата се видяха вчера за първи път от началото на руската инвазия през февруари. Руският президент каза, че разбира "въпросите и опасенията" на Китай във връзка с войната.

Това се оценява като наличие на рядко изразявано споменаване за напрежението между двете държави, предизвикано от инвазията. В същото време руският лидер изглеждаше особено загрижен да спечели благоразположението на Си, възприемайки примирителен тон по тема, по която той често е непостоянен и безкомпромисен, коментира "Гардиън". Британският всекидневник цитира думите на Путин, че на срещата "ние ще обясним нашата позиция", в които вижда демонстрация на стремежа на Москва да запази подкрепата на Пекин за своите действия.

В. "Уолстрийт джърнъл" също обръща внимание на появилите се потенциални пукнатини в демонстрираната досега сдържаност на Китай във връзка с руската инвазия.

След като съобщава за решението на САЩ да изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност 600 милиона долара, друг американски всекидневник - "Ню Йорк таймс" цитира думите на папа Франциск, че "е приемливо страните да осигуряват оръжие на Украйна, за да може тя да се защити".

"Това е политическо решение, което може да бъде морално, морално приемливо, ако се прави в условията на морал... Самозащитата е не само законна, но и израз на любов към родината", каза папата. "Някой, който не се защитава, който не защитава нещо, не го обича. Тези, които защитават (нещо), го обичат."

Що се отнася до военната помощ за Украйна от Германия, критикуваната многократно от Киев, че му е доставила твърде ограничени количества оръжие, от изявление на германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт става ясно, че Берлин ще изпрати на Украйна допълнителни бронирани машини и ракетни системи, но няма да предостави бойните танкове, за които Киев отдавна настоява. Ламбрехт каза още вчера, че произведени в бившия Съветски съюз бойни машини на пехотата БМП-1 също "много бързо" ще се отправят към Украйна от Гърция.

Украйна междувременно съобщи, че нейните сили са открили масов гроб в град Изюм, който беше отвоюван от руските сили. Намерени са над 440 тела. Сергий Болвинов, главен разследващ полицай в Харковска област, каза пред телевизия Скай нюз, че някои от тези хора са били убити при артилерийски обстрел и въздушни удари.

Президентът Володимир Зеленски сравни откритието със случилото се в Буча, в покрайнините на Киев, като заяви в традиционното си видеообръщение вчера вечерта: "Русия оставя смърт навсякъде след себе си и трябва да понесе отговорност."

Осъждане на действията на Русия прозвуча и от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която след посещението си в Киев заяви, че иска руският президент Владимир Путин да бъде изправен пред Международния наказателен съд за извършени в Украйна военни престъпления. "Това, че Путин трябва да загуби тази война и да се изправи лице в лице пред (обвинения за) действията си, е важно за мен", каза тя вчера пред телевизионния канал на германския в. "Билд".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
14
 
10
 
! Отговори
Илич преди 1 година
Като литнат ракетите и руснаците ви емнат на караминьол, тогава, тогава,ще викате-дано,дано.Питайте великата френска и немска армия.
145
4
 
3
 
! Отговори
КУРДОКОЛЕНКО БУПГАРИ преди 1 година
До СтОП Война целото е психо во УКРАЙНА САМО ДЕБЕЛИЯ кеги ОПРАВИ со моя помощ
144
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ***, как е с половин заплата по новия директив от п**лерчо?
143
7
 
4
 
! Отговори
hhahh преди 1 година
ще е интересно ако има мобилизация в просия ...чудно ми е колко време ще изкара жожету след това....
142
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, русофили, като повтаряте като папагали, че войната е между русия и НАТО, я обяснете защо на фронта няма Ф-35, няма ракети Томахоук и защо на Украйна са дадени по-малко хаймърси отколкото има Румъния? Смешни сте.
141
5
 
5
 
! Отговори
АМАН от Путин преди 1 година
ДО 1879 году в Нишкая област жили много Болгари .. В Добруджа тоже. ПОСле война 1878НИшкая област Русия подарила на Сербия, а Добруджа на Романия. Крал МИлан создал кровавая граница между София и Сербия с война от 1885 - 1886.
140
2
 
2
 
! Отговори
СтОП Война преди 1 година
Диверсанти окупировали Киев и Украйна 2014 с помощи пси активние нарко спец составки в конфети,пиво и с пси генератори.. Заблокировали подставлени на власт в Москва с пси активни спец составки и внушение .. ПОдставлени на власт в Кремл 2014 не подняли даже голос против окупация Киев и Украйна. НАчалники на ети в Кремл разпоредились за кровавая операция против Восточная Украйна где люди имели Руское самосознание ..Цел после масовие убииства КРОВАВАЯ ГРАНИЦА Между Москва и Украйна..
139
3
 
14
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 1 година
По всичко личи,че двете и люпилни на световния тероризъм и колонизатори - ФАЩ и Англия,както и техните сатрапи, и слуги от Европа ще гризнат дръвцето,но този път няма да излязат сухи и на печалба,както през Втората световна война.Ще има Содом и Гомор.На там вървят работите ,защото знаят как да изръчкат спящата мечка от леговището и,но не знаят,че няма начини да я върнатобратно.
138
1
 
18
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
да де, ама ако "Литва/Полша биха задушили Калининград за една седмица", всичко от там на запад, докъдето се наложи, може да остане само географско понятие, барабар с всесилната Финландия...
137
5
 
13
 
! Отговори
До Васко Жабата преди 1 година
А платените русофоби отново се размирисаха.
136
9
 
3
 
! Отговори
Славчо преди 1 година
Обаче що комунист, що нещо се е навъдило в Българияааа. То затова ни е такава странна държавата. По-скоро някаква имитация на държава.
135
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фон дер Лайен, това все пак не нито Садам, нито Милошевич, нито Кадафи. Между тия и Путин има известна разлика, изразяваща се в около 7 хиляди термоядрени зарада. Бъди сигурна, че за Путин не е голям проблем да ги използва, ако реши че е нужно. Тогава може и да разкове т.нар. трибунал и просто да няма къде да го съдите.
134
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Струва ми се, чу Путин иска това.. Откриване на втори фронт. За руснаците би било по-приемливо да воюват открито с врага си, отколкото да водят братоубийствена война. Тогава Русия ще използва технологиите си. Ще гърмят хамерикански спътници и финландските самолети ще имат проблем с комуникацията... Ако беше много лесно, до сега Полша да е влязла във войната. Но всички се страхуват.. Само приказки и пропаганда. Те там са силни.
133
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, шефът на ватиканската корпорация спомена ли нещо за "моралното право" на Либия да се защити от нападение!? Там помощи май не пращаха....
132
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втори фронт едва ли ще открие Русия, но втори път може да напълни гащите. И в България има такива генерали, говорят глупости само и само да са от полза на Русия, в случая се говорят хуморески само и само Германия да не изпраща оръжие на Украйна.
131
4
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
Генерал Цорн има много силни основания за изказаното твърдение! Изглежда в полезрението на неговите критици не попада България! Това е най-възможното направление на НАТО, което да бъде обект на руска инвазия! Тогава, как НАТО ще активира прословутия чл 5?!
130
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече съм напълно спокоен. Ако Бен Ходжис командва НАТО дори само латвийската армия ще ги победи.
129
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Васко Жабата Путин е истински политик който мисли за своя народ.
128
13
 
5
 
! Отговори
Васко Жабата преди 1 година
Платените русофили получават душевен оргазъм четейки тази статия.
127
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генерал Бен Ходжис, командващ силите на САЩ в Европа между 2014 и 2017 г., каза, че "Само Финландия би смазала руските сили", докато "Литва/Полша биха задушили Калининград за една седмица", написа той в Tуитър. Смятай какви генерали командват военните сили на САЩ. Този е напълно неадекватен.