Русия за ООН: Западът проявява егоизъм, Москва завива на юг

"Росийская газета": ЕС няма интерес от контакти с Москва
26 сеп 2022 08:47, Елка Василева
132
Русия за ООН: Западът проявява егоизъм, Москва завива на юг
Снимка: архив, БГНЕС

"Рязко конфронтационната спрямо Москва риторика" в словото на президента на САЩ Джо Байдън пред Общото събрание на ООН определяше "идеологическите ориентири за лидерите на т. нар. прозападен лагер", които "без притеснение заплашваха Русия с всички достъпни наказания и призоваваха към дипломатически бойкот на Москва", заявява в коментар за форума московският официоз "Росийская газета".

Още по темата
Според вестника приключилата седмица на високо равнище на Общото събрание е "потвърдила", че "Белият дом смята да качва още повече градуса на конфликта в Украйна". Изданието цитира ироничното изказване на руския външен министър Сергей Лавров, че американците явно били искали да сменят лозунга на Киев "Украйна е Европа" с принципно нов по смисъл - "Европа е Украйна". И припомня изразената пред журналисти оценка на Лавров за колегите му от "колективния Запад": "Те са егоисти. Няма да търсят баланс на интересите, само собствената си изгода. Мислят само за себе си". "Общото събрание демонстрира, че Евросъюзът няма интерес от каквито и да било контакти с Москва", заключава официалното издание.

Всекидневникът коментира и "изтекла информация" за "плановете на англосаксонците да реформират ООН и да отнемат от Москва правото на вето в Съвета за сигурност". По данни на изданието Москва не вижда като бъдещи членове на съвета нито Германия, нито Япония, но пък отбелязва, че Лавров е посочил като "достойни кандидати за постоянно членство Индия и Бразилия при задължително същевременно повишаване на профила на Африка".

Колкото до отнемането на правото на вето, което има Русия, Москва не гледа сериозно на тази инициатива, защото този план няма как да бъде осъществен, без да се разруши цялата структура на ООН, пише "Росийская газета".

Важен елемент от Общото събрание бе опитът на англосаксонския блок да спечели симпатиите на страните от Африка и Латинска Америка главно чрез раздавани от трибуната щедри и неизпълними обещания. Но бившите колонии едва ли пазят приятен спомен за бившите си европейски поробители. Нямат и доверие към думите им, твърди московският официоз. Според него обаче Общото събрание демонстрира, че "руският дипломатически влак ефектно и целеустремено е завил на юг".

Срещите с представители на големи и малки африкански държави с различно ниво на икономическо развитие заеха почти половината време от програмата на Лавров в Ню Йорк. Русия защитава най-бедните страни от Африка, обсъждайки доставките на продоволствието, извозвано от Украйна в рамките на "зърнената сделка". Москва разбира опасенията на африканските си партньори по повод енергийната им сигурност при рязко нарастващите световни цени и е готова за контакти по тези въпроси. Федерацията в съкратени срокове преориентира дипломатическата си дейност към други насоки, перспективни за туризма и бизнеса - Африка, Латинска Америка, Азия, се казва в материала.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
4
 
8
 
! Отговори
Умничкото Лавровче преди 1 година
Правилно провеждате учения с ИНДИЯ и КИТАЙ ! Да си харесат части от Русия, след като загубите войната. Без нито един изстрел ще не нанесат по терлици. НАУЧИ ли МАНДАРИН, КАНТОНЕЗЕ и ХИНДИ ? ХАЙДЕ ДЕ, КАКВО ЧАКАШ ?
113
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа била Украйна, смях в залата, хахахаааааа! Украйна е бандитстка джунгла.
112
2
 
8
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Тоя нещо много почна да говори за Африка. Да не са решили да ходят да ги освобождават?
111
4
 
8
 
! Отговори
Handel преди 1 година
"Общото събрание демонстрира, че Евросъюзът няма интерес от каквито и да било контакти с Москва" А защо трябва да има?
110
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не публикувате цялата реч на Лавров, а само цитати на някакъв вестник.
109
23
 
18
 
! Отговори
Стоп преди 1 година
Да си стоят там, да смучат борящник и самагон. Да славят бащицата и да продължават да ни мразят.
108
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руските фашаги се оплакват, че не ги обичат и не им дават каквото са си поискали...
107
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Русия се е запътила да става част от Китай. Щом им харесва...
106
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Завили на юг...тоест к.чки на Китай :) Голяма гордост
105
14
 
15
 
! Отговори
Отиде си преди 1 година
Кремълското джудже ! Оземлиха го в реални граници: метър на два на два ! Ла Комедиа е Финита ! Има място и за останалите ! Под земята и под водата ! Там всички са равни и откриват истинската демокрация ! Най демократични са червеите, без предразсъдъци за националност и лични заблуди !
104
12
 
21
 
! Отговори
ОБРАТНО В РАШКА преди 1 година
..."ЕС НЯМА ИНТЕРЕС ОТ КАКВИТО И ДА БИЛО КОНТАКТИ С МОСКВА"....НАЙ ПОСЛЕ ГО РАЗБРАХА, НЕКА РУСИЯ ИЗТЕГЛИ ОЛИГАРСИТЕ СИ ОТ ЛОШИЯТ ЗАПАД, И ВСИЧКИТЕ СИ ГРАЖДАНИ- ЗАЩО ЛИ, АМИ АКО РЕШАТ ЧЕ ЕС ЗАПЛАШВА ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСКИТЕ ГРАЖДАНИ И ТРЪГНАТ ДА ГИ ЗАЩИТАВАТ КАКТО В МОМЕНТА ПРАВЯТ В УКРАЙНА ЗАЩИТАВАТ РУСНАЦИТЕ КАТО ГИ ИЗБИВАТ- РУСНАЦИТЕ В РАШКА- ДО ЕДИН.
103
15
 
12
 
! Отговори
5 пари не даваме преди 1 година
за цирка на 2 октомври ! Доволни сме, че Джуджето ритна камбаната, нахрани червеите и това беше най полезното му дело през смехотворното му съществуване !
102
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСКА ВРАЖЕСКА ПРОПАГАНДА! ЗАТВАРЯНЕ НА САЙТА И НА СОБСТВЕНИКА!
101
12
 
13
 
! Отговори
Жужето преди 1 година
РИТНА КАМБАНАТА !
100
11
 
7
 
! Отговори
Логичен край за преди 1 година
Кремълския *** ! Оземлиха го в реални граници: метър на два на два ! Ла Комедиа е Финита ! Има място и за останалите ! Под земята и под водата ! Там всички са равни и откриват истинската демокрация ! Най демократични са червеите, без предразсъдъци за националност и лични заблуди !
99
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЛАСУВАШ ЗА ПУТИН- МОБИЛИЗИРАТ ТЕ НА ФРОНТА! ТА ГЛЕДАЙТЕ КАК ГЛАСУВАТЕ ДЕ...
98
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СКОРО ЩЕ ГИ ИЗРИТАМЕ ОТ ООН! КАТО КНДР.
97
13
 
10
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 96 "Вие българска медия ли сте? Ако да, защо материалите Ви са основно руска бойна пропаганда? Други, не руски, источници нямате ли?"Ами аз знам защо. Защото Кирчо не изгони достатъчно руски шпиони от България. Много повече трябваше!!!И (п)резидента, Гумен Гадев участва в целия тоя цирк с другарката Мутрафонова и (срам за) българската православна църква, които заедно са спретнали някакъв цирк, бурлеска ли, как да го нарека, на връх Шипка по случай войната между Русия и Турция!
96
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни интересува една гиобелсова пропаганда. Какво мислели в Кремъл за западния свят. Естественно че врагове са им всички. Това е нацизъм в чист ви. И колкото повее се отлага заклеймяването му, толкова повече се отлага краят му
95
6
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 94 А ти явно не си даваш сметка, че няма такъв филм като "предупредителна атомна бомба".Путин може да е луд, но не вярвам да е толкова глупав. Ако изобщо Путин употреби атомно оръжие, това ще бъде самоубийство.А ако той лично иска да се самоубие, има далеч по-лесни начини, например с пистолет в главата...