Русия изпрати "ядрен влак" към Украйна, готви ли учение?

НАТО предупреждава и за движение на К-329 Белгород
Обновена: 4 окт 2022 16:37 | 4 окт 2022 16:30, Нели Христова
388
Русия изпрати "ядрен влак" към Украйна, готви ли учение?
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин ще демонстрира готовността си да използва оръжия за масово унищожение с ядрен опит около границите на Украйна, твърдят източници, които добавят, че НАТО вече е предупредил своите членове.

Кремъл сигнализира готовността си за значителна ескалация, докато Русия губи позиции на бойното поле. Страховете от по-ранните намеци на Путин, че може да прибегне до подобна тактика, се засилиха вчера с твърденията, че влак, управляван от секретния ядрен отдел, е бил пратен към Украйна.

Конрад Музика, базиран в Полша анализатор на отбраната, твърди, че влакът, забелязан в централна Русия, е бил свързан с 12-та главна дирекция на руското министерство на отбраната и че е "отговорен за ядрените боеприпаси, тяхното съхранение, поддръжка, транспорт и издаване на единици".

Още по темата

Високопоставен източник от отбраната обаче казва, че по-вероятна демонстрация на готовността на Путин да използва ядрени оръжия може да дойде в Черно море.

Въпреки че вярва, че подобна демонстрация на сила би била по-вероятна, той казва, че "не е невъзможно" Путин да изстреля тактическо ядрено оръжие в Украйна. Ако реши да го направи, той се изправя пред значителен риск. "Армията би могла да изстреля ракетата погрешно и случайно да ударят руски град близо до украинската граница, като например Белгород“, обяснява източникът.

Твърди се, че НАТО е изпратил разузнавателен доклад до своите членове и съюзници, предупреждавайки ги за плановете на Русия да тества нейния безпилотен дрон с ядрени торпеда "Посейдон", наречен "оръжието на апокалипсиса".

Смята се, че руската подводница К-329 Белгород, която превозва "Посейдон", се е насочила към Арктика. Според вестник La Repubblica предстои да бъде тестван в района на Карско море.

Русия призна вчера, че украинските сили са пробили отбраната й в южната област Херсон. Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната, каза пред репортери, че украинците са завзели територия благодарение на "превъзходни танкови части" и са "проникнали в дълбините на нашата отбрана".

Базираната в Москва медия РБК съобщи, че командващият Западния военен окръг на Русия генерал-полковник Александър Журавльов е бил освободен от длъжност и ще бъде заменен от генерал-лейтенант Роман Бердников.

Херсон е един от четирите региона, незаконно анексирани от Москва миналата седмица след прибързан фиктивен референдум, оркестриран от Кремъл. Заграбването на земя от Путин заплаши да тласне конфликта до опасно ново ниво, повишавайки перспективата за ядрен удар, маскиран като защита на руска територия.

Украйна също настоява да си върне територията в района на Луганск и претендира за пълен контрол над източния логистичен център на Русия Лиман в Донецк.

Професор Андрю Фътър, академик от университета в Лестър и експерт по ядрени оръжия, каза, че ядрената подводница може да изпълнява различни тактически функции и е много повече от просто платформа за доставка на ядрени оръжия. Той предположи, че както в случая с влака, Русия се опитва да изпрати предупреждение на Запада да спре да се меси в конфликта.

Джеймс Роджърс, директор на изследванията в Съвета по геостратегия, каза, че не би изключил руски ядрен удар срещу настъпващите сили на Украйна, колкото и малко вероятно да изглежда това.

"Като се има предвид качеството на вземането на решения в Кремъл в момента, нищо не трябва да се отхвърля. Руснаците са отчаяни, но това би било драматична ескалация и такава, която страни като Индия и дори Китай със сигурност биха осъдили", ,казва той пред The Times.

 

Не е ясно как ще отговори Западът на ядрен удар срещу Украйна. Роджърс казва, че е възможно мащабни кибератаки, както и "икономическо задушаване и допълнителна подкрепа за правителството и въоръжените сили на Украйна".

Фътър казва, че съюзниците от НАТО, които отговарят на удар срещу Украйна, ще "отворят кутията на Пандора", добавяйки: "Ако Западът използва ядрени оръжия в отговор, наистина не знаете какво следва".

Говорейки на конференцията на Консервативната партия в Бирмингам, генерал Кенет Макензи-младши, бивш командир на Централното командване на САЩ, каза: "Заплахата от ядрена ескалация е много голяма. Не си правим нищо добро, ако пренебрегнем това."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще падне от стола благодарение на Телеграм и ВПН. Слушайте какво ви казвам муахахахахха.
39
3
 
18
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Тоя рептил ще затрие света
38
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Операция - Буря прави Украйна пустиня . По примера на Ирак.
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
съмнявам се че руснаците имат тактически ядрени бойни глави, но дори и да имат използването им съвсем не е лесна работа, за разлика от стратегическия арсенал, тактическите не са готови за употреба, а трябва се монтират на ракети с по-малък обсег или да се използват като авиобомби, а за това е нужен подготвен персонал иначе става сакатлък, отделен въпрос е че използването на ядрено оръжие ще превърне и голяма част от Южна Русия в радиокативна пустиня
36
4
 
10
 
! Отговори
химик разузнавач преди 1 година
Аз знам какво ни очаква ама знам че Путин и компания също имат деца и внуци осигурени със милиарди пък няма да ги ползват ..,Гювеч на тоя икакъв НАТО да ги сма1чка веднъж за винаги то така илу иначе Путин иска война ,по добре е НАТО да удари изпреварващо !
35
18
 
10
 
! Отговори
сина преди 1 година
простия запад дреме и само санкционира, докато наблюдава задаващата се ядрена война. Това са ялови "европейски" политици - друго не се и очаква от тях. Само помпат украйнините с оръжия и пари и гледат сейр. Е сега ще усетят топлината и ще си променят мнението. Насилствено карат г-н Путин да действа по трудния начин, вместо да седнат и да се разберат с него. Исканията на Путин са основателни!!!
34
11
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
като са *** англосаксите и не разбират от дума - хак да ние.
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, мда, блатна буря. Откачения хвърли ли ядрено оръжие ще бъде линчуван от своите, гарантирам ви. Руснака вече се оглежда в огледалото, вижда овехтелите дрехи и се чуди що ли още търпи. В момента събира кураж, но ако метнат ядрено ще има светкавична реакция в самата Русия. Никой на света не иска да се подлага на риск от взаимно унищожение.
32
5
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Добре, че гледах клипчето! Искам да ви задам въпроса - Вие безумно Луди ли сте или всяка тъпотия поднесена като сензация е длъжна да стане УаУ!???????Това на влака са системи Ескандер. Тези системи за ваша информация вече присъстват от началото на войната в Украйна! Смях!!!!!!!!!!!Поне да не бяхте качвали клипа, та да ви повярваме!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечо и приятелите му.
30
6
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Ами не отиват на добре нещата. Нашето правителство да вземе да раздаде йодните таблетки, че не се знае знае ли се. В румъния и Полша вече ги раздадоха...
29
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При вaтниците 99% от всичко е 100%фейк...Армията им е фейк, президента им е пародия на човек, оръжията им дефектират постоянно, бойните се развалят още преди да влязат в бой, така, че и ядрените им заплахи са без покритие. Изобщо са cмeшници. Нали уж бяха много големи патриоти, а вече половин милион избягаха за последните 2 седмици.
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименОПЕРАЦИЯ пустинна буря, нали? :) ех....отрочета на демокрацията.... :)
27
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако махнат Путин следнего ще дойде някой много по-краен и краварите ще си скубят косите.
26
8
 
14
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 19, няма нужда от ядрени удари. Руските арсенали се покриват с конвенционални средства и руските атомни бомби ще си гърмят в руско.
25
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО ще прегази руснаците в Украйна , както прегази Саддам Хюсеин в Кувейт .... '' Пустинна буря '' ....
24
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краят идва.Подгответе се да бъдете съдени от Исус Христос.Скоро ще сме в неговото царство!
23
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори ядреното оръжие не е печелившо за путин! Единственото ефективно оръжие сега според путин е сплашването, но не може да излъже Зеленски че не е блъф, защото е много по npoz! Все пак НАТО е готов за такъв избор и не се плаши! Народа няма да му прости тези маневри! Слев войната е политически и всякакъв друг труп!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не е влакът на Ким чен Ун? Вчера е изтрелял още една ракета над Япония.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще почва ядрената война ? По коя телевизия ще я дават ? И в колко часа ?