Приятелството на Саудитска Арабия с Путин трябва да "събуди" Запада

Западът да покаже, че битката за демокрацията е по-важна от евтиния петрол
15 окт 2022 21:58, Йоана Цонева
123
Приятелството на Саудитска Арабия с Путин трябва да "събуди" Запада
Снимка: БГНЕС

Всяка снимка разказва история, или поне така се казва, а снимката на усмихнатия Владимир Путин, който се ръкува със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман по време на откриването на Световната купа по футбол за мъже в Москва през юни 2018 г., съдържаше ясно предупреждение за Запада.

Посланието, за тези, които искаха да го чуят: Саудитска Арабия, отгледана от британците в дните на империята, защитавана от САЩ срещу Саддам Хюсеин и Иран и простила на близките си връзки с терористичните атаки от 11 септември, вече не е зависимият, услужлив съюзник, какъвто беше някога. Принц Мохамед намираше нови приятели, пише Саймън Рисдал за в. "Гардиън".

Приказно богати, благодарение на привидно неограничения петрол, провеждащи войнствена регионална външна политика в Йемен и Ливан, изграждащи връзки с Русия и Китай и арогантно пренебрегващи западните опасения за правата на човека, саудитците вървяха по свой собствен път.

Никой не символизира тези променящи се пристрастия по-силно от силно брадясалия, едро телосложение престолонаследник, който вече е фактическият владетел на страната и от когото, на 37 години, може да се очаква да управлява през следващите 50 години.

И ето го в Москва, където се сближава с президента на Русия. Дори тогава Путин беше лидер на режим, подложен на западни санкции заради незаконното анексиране на Крим през 2014 г. - авторитарен бандит, за когото се смяташе, че е отговорен за отравянията в Солсбъри по-рано същата година и за други смъртоносни нападения срещу политически съперници, критици и журналисти в Русия и в чужбина. И все пак Мохамед изглеждаше съвсем у дома си, докато тълпата ревеше, а Русия отбеляза гол.

След това, само четири месеца по-късно, през октомври 2018 г., в Истанбул беше убит инакомислещият саудитски журналист Джамал Хашоги. По своята бруталност и наглост то приличаше на държавно убийство направо от наръчника на Путин.

Джо Байдън беше избран за президент на САЩ едва две години по-късно. По време на предизборната си кампания той нарече Саудитска Арабия, а по подразбиране и нейния престолонаследник, "парий" след убийството на Хашоги. Като президент той замрази продажбите на оръжие и публикува разузнавателна информация, уличаваща принца.

Всичко това направи много по-трудно за преглъщане смущаващото му посещение в Рияд през юли тази година и прословутата му юмручна среща с усмихнатия Мохамед. Защо Байдън го направи? Това беше въпрос с няколко възможни и еднакво незадоволителни отговора, който сега се върна да го преследва. Байдън искаше саудитците и другите членове на Организацията на страните износителки на петрол (Опек) да увеличат или поне да поддържат производството на петрол, за да се противопоставят на използването на газ и петрол от Русия като оръжие в по-широката борба между Изтока и Запада във връзка с инвазията на Путин в Украйна.

Той искаше да напомни на принца, че САЩ все още са голям играч в Близкия изток, да насърчи по-тесните връзки с Израел и да подкрепи единния фронт срещу Иран. Може би най-вече искаше да нанесе удар в полза на демокрацията в това, което той определи като глобално съревнование с авторитаризма.

В по-прозаичен план Байдън искаше да намали цената на бензина за американските шофьори и потребители и по този начин да увеличи шансовете на демократите на междинните избори за Конгрес следващия месец. Той искаше да демонстрира, че хитрият стар Джо може да се справи с това.

Повечето, ако не и всички цели на Байдън бяха провалени миналата седмица, когато Опек+, група, включваща Русия, реши да намали производството на петрол с 2 млн. барела дневно, а не да го увеличи. Изглежда, че този ход наистина е шокирал Белия дом. Той беше приет като личен шамар за президента. Беше унизително.

Почти толкова лошо е, че това е зашеметяваща победа за Путин. Въпреки че намаляването на цената на петрола може да не доведе до голяма промяна в световната цена, то противопостави саудитците и другите членове на картела на САЩ и жадната за енергия Европа и ги постави на страната на руснаците - твърдение, което саудитците сега енергично отричат.

Оттогава насам яростта нараства, като демократите заплашват да наложат санкции на Опек, да прекратят сътрудничеството с Рияд в областта на отбраната и сигурността, да замразят доставките на оръжие, да изтеглят американските войски и да започнат цялостна преоценка на отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, която Байдън обеща, но така и не изпълни.

Те имат право да се ядосват. Въпреки че някои от тези мерки едва ли някога ще бъдат осъществени, отношенията между Саудитска Арабия и САЩ отдавна са токсични. Необходимо е "почистване на къщата".

ЕС също току-що намери още една сериозна причина да се споразумее и да въведе тавани на цените на газа и петрола, да прекрати окончателно руския внос и да пренастрои отношенията си. По същия начин Обединеното кралство трябва да извърши отдавна закъсняла, цялостна преоценка на връзките, които често повдигат фундаментални етични въпроси - както канцлерът Квази Куортенг е последната британска публична личност, която открива.

Войната на Саудитска Арабия в Йемен и продажбите на оръжие от САЩ и Великобритания, които я улесняват, биха били добра отправна точка за преоценка. Удвоените опити за спасяване на ядреното споразумение с Иран, към което саудитците изпитват недоверие, биха могли да помогнат на властния Рияд да се върне на земята.

Злоупотребите на саудитския режим с жените, например Салма ал-Шехаб, студентката от университета в Лийдс, която беше затворена за 34 години заради туитовете си, използването на съдилища за тероризъм срещу критиците му, масовите екзекуции, хроничното отричане на демократичните права, цензурата върху свободата на словото и личните свободи - това не трябва повече да се толерира мълчаливо. Може да се окаже натиск.

Неприемлив е и начинът, по който режимът се опитва да изпере репутацията си, като си купува място в международния спорт, например като използва петродоларите си, за да поеме Нюкасъл Юнайтед във Висшата лига на Обединеното кралство и да финансира престижни турнири по голф и бокс.

Ако Мохамед наистина предпочита компанията на военнопрестъпника Путин и на съмишленици - потисници и автократи като китайския Си Дзинпин, той и режимът му трябва да платят висока цена за привилегирования си достъп и подкрепа от страна на западните лидери и държави. Той трябва добре да се замисли какво би означавало това, например, за бъдещата защита на неговото кралство срещу иранските ракети и безпилотни самолети. Байдън се оказа прав още първия път. Но статутът на парий трябва да означава нещо.

Най-важното е, че САЩ и западните демокрации трябва да покажат с действията си, че голямата световна битка за свобода, демокрация, човешко достойнство и международно право през 21-ви век, пример и символ на която е борбата за Украйна, е твърде важна, твърде решаваща, твърде епична, за да бъде продадена за един евтин барел петрол.


Саймън Тисдал е коментатор по външни работи. Бил е водещ чуждестранен писател, чуждестранен редактор и редактор за САЩ в "Гардиън"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е като Нигерия само че със сняг.
34
25
 
4
 
! Отговори
Гацо Порът преди 1 година
Кви мазни физиомутри имат и двамцата от снимката
33
1
 
33
 
! Отговори
Бате Манчо преди 1 година
Изглежда, че ако помага на Русия е проблем, но ако е в съюз със запада всичко е наред. Така илзлиза.
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този менълджен го създаде великият обединен запад. Не разбирам защо е този вой и какъв им е проблема.
31
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терористите се надушват като краставите магарета. Разбира се Жужето води убедително в резултата убити хора, чалмата срещу него да тича, пак не може да го стигне.
30
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада отиде в някаква извратена крайност по отношение на сексуалността, може би това им е Бижието наказание заради военните престъпления
29
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В държавите ,които убиха Кадафи, предстоят епохални промени, игри на глада. Ако ги чакате да се усетят къде бъркат, ще ви мине живота, тези хора са свикнали само с грабене да си вдигат стандарта, а сега им резнаха пипалата, предстои нещо невиждано..
28
3
 
31
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Това е положението - Путин и саудитският принц са приятели. Както е казал Уинстън Чърчил - Няма вечни приятели, има вечни интереси!
27
23
 
9
 
! Отговори
Приятели преди 1 година
На Путин....саудитци,северно корейци,сирийци,талибани....кажи ми кои са ти приятели и ще ти кажа какъв си....!
26
9
 
40
 
! Отговори
Вяла пропаганда преди 1 година
Алооо... Приказките за "добрите" демокрации и "лошите" авторитарни режими са за неуки дечица и нямат място в реалната политика. Демократични бомби няма. Питайте патилите си от световния жандарм САЩ държави като Ирак, Сирия, Либия и т.н.
25
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Путин!
24
11
 
29
 
! Отговори
Z преди 1 година
Скоро хранилката на евроатлантиците ще спре и тогава ще разберат кои всъщност са Възраждане.
23
8
 
52
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Наистина наглосаксите си живеят в техен свят, в който те винаги са прави, а останалите са длъжни да им бъдат най-много слуги.
22
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаа, той западът не е заспивал, но е безпомощен.
21
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече колко години трепят наред в Йемен , лоша дума не се чуваше за тях / СА / . Ама взели решение , което съвпада с руското и станаха ужасен ужас. Защо САЩ си мислят , че целият свят е длъжен да играе по гайдата им . Да чакаме ли бомби за Рияд .....
20
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължение. Намирам за подло поведението на нашите депутати които нито на йота не ги интересува мнението на народа. Вървим към поредната национална катастрофа ако не намерим начин да ги спрем. Народа е суверен !!!
19
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саудитска Арабия си е взела бележка и затова дава 400 милиона на Украйна за хуманитарни цели.
18
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския народ ще изгради своя политика, различна от Путин и ще спечели войната в широкия смисъл на думите. Клише е но помнете ми думата.
17
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Украйна не и трябва нашата военна помощ те получават от САЩ Нато и Запада предостатъчно но просто искат да забият клин да се вклинят между България и Русия. Това ми изглежда доста подло.
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми че той ги поразбуди на 10.10.22. много"слава" крякаха напоследък , че дойде денят 404 хахаххахах