Румен Христов: Защитавайки Украйна, защитаваме себе си

Според него няма да бъдем въвлечени в конфликта при предоставяне на оръжие
26 окт 2022 22:15, Петя Славова
229

 Путин и Русия са агресори, а Украйна трябва да бъде подпомогната с оръжие. Това заяви лидерът на СДС Румен Христов.  Той коментира и срещата на представители на най-голямата парламентарна група с президента Радев, където се сблъскаха позиции по темата с оръжието за Украйна.

"Радев си защитава позицията, репликите му бяха малко по-интересни. И другите държави имат подобен проблем, но какво - да оставим агресора без съпротива?! Следващите сме тези, които сме най-близко. Защитавайки Украйна и украинския народ, ние защитаваме и себе си. Отбранителната способност на Българската армия не е достатъчна да опази България. Членството ни в НАТО е много важно, това е най-сигурната защита", подчерта Христов в предаването "Денят ON AIR".

"Ние и колегите от "Демократична България" бяхме последователни. Съвсем нормално е да реализираме това (бел. ред. - България да изпрати оръжие на Украйна) в 48-ия парламент и ще съберем необходимото мнозинство", отбеляза той.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС призна, че българско оръжие не стига пряко до Украйна, но такова има.

"Бяхме обявени за неприятелска страна. Дали ще продължим да се спотайваме, ние няма да бъдем заобичани от Путин. Въпросът е да не бъдем разлюбени от нашите партньори в НАТО. Залагам на партньорите, а не на враговете. Винаги има съмнение, че България е най-слабата брънка в НАТО", изтъкна Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според него няма да бъдем въвлечени в конфликта, ако предоставим оръжие на Украйна.

Христов е на мнение, че е голяма вероятността да отидем на предсрочни избори. По думите му, ако започнат да работят върху един бюджет за 2023 г., желанието за добро впечатление пред гражданите ще бъде голямо и не се знае какъв бюджет ще бъде приет.

"Бедна държава като България ще има затруднения да обслужва дълга, който ще изтегли. Само лихвите за тези години са над 2 млрд. лева. Няма да е лесно, но приоритетите трябва да бъдат зададени от редовно правителство. То трябва да изработи бюджет съобразно политиките, които ще води", категоричен е лидерът на СДС.

От ГЕРБ-СДС се обявиха категорично против повишаването на данъците. Вместо това ще внесат мерки за облекчаване на бизнеса, които нямат отношение към бюджета. Христов допуска, че догодина дефицитът ни ще бъде рекорден - в рамките на 6-6,5%.

"Влизането в Еврозоната е изключително важно и ако изтървем 1 януари 2024 г., не се знае следващото разглеждане кога ще се случи. По отношение на инфлацията ще има разбиране, защото има и други фактори. Няма да ни бъде простено, ако надскачаме допустимия 3% дефицит", алармира гостът.

От ГЕРБ-СДС не са приключили с разговорите за правителство с колегите им от другите партии. Даваме си сметка, че в тази тежка ситуация ще натрупаме негативи, ако поемем отговорността. От друга страна, трябва да проявиш държавнически подход и да понесеш несгодите, коментира Христов.

По думите му правителство на малцинството е крайният вариант. А по отношение на "Продължаваме промяната" са изкопани ровове, които трудно биха били прескочени, отчете гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста противна мазна и лицемерна "личност"...
124
0
 
6
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Гн Христов пратете децата си доброволци в Украйна.Такива лаладжии,като Вас дал Господ.Когато Ви ги върнат в дървени костюми може и да поумнеете,но не ми се вярвя.
123
0
 
6
 
! Отговори
НЕ С ОРЪЖИЕ!!! преди 1 година
ПРЕДАТЕЛИ ДОЛНИ!!!!СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ГЛАСУВАНЕ ЗА ВАС ЛИ??? ЩЕ СТЕ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА.ЛИЦЕМЕРИ.НЯМАТЕ ГРАМ ДОСТОЙНСТВО ПИЙОНКИ.УЧЕТЕ СЕ ОТ НАЙ-ДОСТОЙНИЯ ПРЕЗИДЕНТ- ОРБАН.НА ФАШАГИТЕ ЩЕ ПРАЩАЛИ ОРЪЖИЕ,ЗАЩОТО ТАКА ВИ НАРЕЖДА ГОСПОДАРЯ ЛИ????ДРЕБНИ ЧОВЕЧЕТА.ТАКА ЩЕ "СПРЕ" ВОЙНАТА ПО АКЪЛА НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ***.
122
0
 
3
 
! Отговори
Попечител преди 1 година
Хм, когато Русия навлезе в украинска територия, разпърдяхте орталъка, а сега подсмърчате като пребити ***.
121
0
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Я па тоа
120
0
 
13
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Вие защитавате себе си но народа няма отношение към това. Обикновенните хора не са получили нищо от приватизация при и не са си пратили синчетата на запад в "елитни" университети. Те също така не получават проценти при крупни държавни сделки и не точат еврофондове. Народа си е все така мизерен и затова няма никаква причина да иска да стои в ЕС или да подкрепя запада. Нещо повече ако скъсаме отношение с ЕС хората може да не са длъжни да върнат кредитите си в чужди банки, както стана в Донбас.
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бързо забрави какви совалки правеше очилатат захариева межди 2017/20 до украйна заради дискриминацията на българите
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един украинец ,всички подобни да ходят на фронта ,а не да коментират )
117
10
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
500-г ПРИ СУЛТАНА ---ИЗОБЩО НЕ МОГАТ ДА СЕ СРАВНЯВАТ С РУСКОТО -КОМУНИСТИЧЕСКО РОБСТВО!.....СУЛТАНА НИ ДАВАШЕ ВСИЧКО ----РУСКИТЕ КОМУНИСТИ НИ ВЗИМАХА ВСИЧКО....И ДНЕС ОДРИН Е ОТВОРЕН ЗА БЪЛГАРИ , А СКОРО ЩЕ ОТВОРЯТ И ИСТАМБУЛ ЗА ПАЗАР И УДОВОЛСТВИЯ!
116
1
 
10
 
! Отговори
Х417 преди 1 година
Да не би когато се биехме с османците ТВОЙТА Европа да ни помагаше???? ,ако помагаше нямаше да паднем под робство, така че уkропитекия не ни интересува, нека паднете и вие.
115
0
 
13
 
! Отговори
минаващ преди 1 година
Защитавайки Украйна ,защитаваш просто Украйна да защитиш себе си става чрез оръжие но не даваки го на Украйна.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румбача легна много у левата скамейка, ааа, делис не си двал садника на байдъна!?
113
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дадем ли оръжията си на Зеленски, от НАТО ще кажат, че сме без въоръжение и трябва да бъдем защитавани. Ще настанят у нас още чужди войски. А атакуват ли последните Русия оттук, руските ракети ще ударят веднага пусковите установки и летищата, от където тръгва нападението. Ударът ще е по нас, онези веднага ще поискат примирие. Ще гледат да се измъкнат.А че тук щяло да стане лунната долина. Нищо, няма да остане никой, за да ги проклина!
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със същия иди0Tckи възторг,с който някогашните депутати акламираха победите на хилядолетния Райх,днес наследниците им бленуват за поход срещу Русия.Да дадем тежко оръжие и военна подкрепа на Украйна.Същата порода копои нарязаха ракетите,закриха Козлодуй,унищожиха образованието,сринаха селското стопанство и разбиха индустрията.Сега им е поръчано да ликвидират сетните съпротивителни сили на страната.Те не искат Украйна да стане силна,те искат България да стане беззащитна.
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко водщия трие що тъй щот е на власт.
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мани се бие по гърдите болгар, ама нема чушки, домати, плодове български, а бяхме в десятката в света по зеленчуко и плодово производство, а така нека да си се бие по гърдите без покритие.
109
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента знам 20000 българи, лице в лице, които ще се бият за Русия, а не за нато-блато.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да слагаш минус на мен опитай да сложиш осми минус на "Не е баш тъй" да видим дали ще можеш. От мое име !
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минусите за сорросите невъзможни. Имат чадър.
106
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите ще ви натоварим скоро на ферибота и към Украйна