Руската инвазия била и заради ядрената програма на Украйна

Заплахата за възобновяването й провокирало Русия
7 ное 2022 22:50, Нели Христова
78
Руската инвазия била и заради ядрената програма на Украйна
Снимка: БГНЕС

"Заплахите" на Украйна да възобнови ядрената си програма до голяма степен са причината за "специалната военна операция" на Москва, заяви бившият президент на Русия Дмитрий Медведев.

Една от причините за провеждането на "специалната военна операция" бяха "заплахите" от страна на украинските лидери, които намекваха за възобновяване на ядрената програма, от която Киев се отказа по силата на Будапещенския меморандум от 1994 г., написа настоящият заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, в съобщение в социалната мрежа VK.

"Какво виждаме в контраст до собствените си граници? Бедни марионетки от непълноценна държава, които сега горчиво плачат за решението, взето по силата на Будапещенския меморандум от 1994 г., да изтеглят ядрения арсенал, разположен на тяхна територия и наследен от СССР", заяви Медведев след изявления, описващи процеса на присъединяване на Южна Африка към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

По-късно Медведев заяви, че украинците винаги са възприемали присъединяването на Киев към международния договор като принудителна стъпка, решена "под суровия натиск на Вашингтон", като добави, че това е така, въпреки че Украйна "не е имала средства да поддържа "мощта" (на ядрените оръжия), която са ѝ се е паднала случайно".

Той каза още, че украинските лидери - от бившия президент Леонид Кравчук до настоящия Володимир Зеленски, са изразявали мнение, че "с удоволствие биха го използвали (ядрените оръжия) срещу нас (Русия) и собствените си граждани (украинците)".

Меморандумът от Будапеща е подписан от Украйна, Русия, Обединеното кралство и САЩ на 3 декември 1994 г., за да предостави на Украйна гаранции за сигурност във връзка с присъединяването ѝ към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Меморандумът е поставен под съмнение от Зеленски, който заяви, че Украйна три пъти се е опитвала да свика консултации с държавите-гаранти в рамките на формата, като той е провел и четвърти опит по време на речта си на годишната Мюнхенска конференция по сигурността на 19 февруари.

"Инициирам консултации в рамките на Будапещенския меморандум. На министъра на външните работи е възложено да ги свика. Ако те не се проведат отново или резултатите от тях не гарантират сигурността на страната ни, Украйна ще има пълното право да смята, че Будапещенският меморандум не работи и всички пакетни решения от 1994 г. са поставени под съмнение", казва Зеленски по време на речта, според стенограма на The Kyiv Independent.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
7
 
! Отговори
offff преди 1 година
Много плахо тоя път бе, или речта на председателят СИ, ви накара да плачете...
35
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-ниския от джуджа е известен с фантасмагориите си, така че не верваме :)))
34
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече от 60 години комунистите в България промиваха мозъците на поколения *** българи с опорката, че Русия е воювала срещу Турция на нашата територия за да ни ОСВОБОДИ... а всъщност те са си гледали имперските интереси и сферите на влияние на Балканите. Именно, затова има толкова много пpocтаци (русофили) в държавата ни и сега...
33
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските нацизъм и фашизъм трябва да бъдат ликвидирани веднъж завинаги
32
15
 
2
 
! Отговори
Диво Минджев преди 1 година
Запенявеният сега ще зацъка минуси като шевна машина
31
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълските бандити и убийци ще измислят всевъзможни лъжи за да оправдаят всички свои пoдлости...
30
27
 
12
 
! Отговори
ПИСНА МИ!!! преди 1 година
Всеки украински хрантутник струва на България 1 200 лева на месец.Храна не плащат,ток не плащат...Ади ходете си в Окрайна.Аз съм българин,безработен,синът ми е също без работа.Мене и детето ми що не ми осигурят 1 200 на месец???Докога бе???Писна и вече от ценности,дето ни направиха най-бедни в Европа.СЕГА И ОРЪЖИЕ ЩЕ ПОДАРЯВАМЕ.На 59 години съм.Ади мобилизирайте ме и мене.Знам кого да гръмна.Няма да е руснак.
29
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Империя на злото: Когато наричаш някого с обидни думи, внимавай това да не се отнася за теб самия. Защото с изказването си точно това си направил - показал си, че си повече от достоен за обидната квалификация, която си използвал. В Чечня процъфтяваше тероризма (финансиран впрочем от САЩ), самите чеченци заявяват сега, че воюват, защото виждат в укрофашизма аналог на онзи тероризъм. В случая с Грузия тя нападна Русия, а не обратното, и това е добре документирано. Само с пропаганда не става.
28
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленият киевчанин освен че се изплю на Минските споразумения, също така заяви, че възнамерява да скъса Будапещенският меморандум, при това в официални изявления. Това стана месеци преди войната. Оставям за домашно на неосведомените да се запознаят с детайлите.
27
7
 
25
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Е то е имало време, когато и Русия не е съществувала като държава !
26
5
 
17
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Лъжите на *** придобиват все по-извратен вид!
25
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна не е съществувала като държава. Отделни части не сегашната държава са били рутенски народ но не украински и сега се опитват да асимилират 10-15 народи които сега са събрани в Украйна. Трябва да се разделят или ако направят федерация няма да издържи дълго защото са доста народи и ще се карат и нови войни.
24
5
 
19
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
До баро вкаров. Нещо май си объркал посоката. Да не си надрусан и ти като тоя креттен на снимката? Щото баш сибирските ушшанки ядат як пердах.
23
4
 
12
 
! Отговори
Имам чувството че преди 1 година
Тоя още приживе ще изсъхне като мумия !
22
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко предава Путин и Медведев. Обеща да влезе във войната, а руските войски да влязат завинаги в Беларус да го защитават от Запада. Лукашенко е предател и двоен агент. Пречи на руските войски да влязат в Беларус и да станат една държава.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медведя да влезе в Беларус, докато може. Ще загуби и Беларус. Ще влязат като приятели да защитят Беларус от Запада и няма да излязат.
20
9
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Отново и отново руски лъжи и безпочвени обвинения.Бутилка водка и Митята е неуморим в свободните съчинения.Безспорен факт е,че Русия нападна Украйна и продължава да руши.
19
6
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Заплаха не е имало, а дори да е имашо някакъв намек, това нищо не означава и не оправдава руското нападение. Руснаците ще си платят за това. Ще бъдат занулени и превърнати в просяци без държава..
18
9
 
6
 
! Отговори
Тролейбуси от Козяк преди 1 година
От ул. Козяк има цяла тролейбусна линия!
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахааа, значи бяха първо заради руснаците там, после нацисти, сатанисти, сега заради ядрената им програма.Друга тъпотия дали ще измислите в кремъл ?От цялото говорене излиза че Украинците са Руснаци които после станаха сатанисти. Извода е че Руснаците са сатанисти