Руските ястреби единни за изтегляне от Херсон: Правилно решение

Това е едно от най-унизителните отстъпления на Русия за 9 месеца война
Обновена: 10 ное 2022 11:02 | 10 ное 2022 10:58, Елка Василева
259
Руските ястреби единни за изтегляне от Херсон: Правилно решение
Снимка: архив, БГНЕС

Водещите ястреби по отношение на войната в Украйна сред руското ръководство се обединиха бързо около решението за изтегляне от украинския град Херсон, изглеждайки невъзмутими пред едно от най-унизителните отстъпления на Русия за близо девет месеца война, предаде Ройтерс.

Още по темата
Отстъплението, предложено от генерал Сергей Суровикин, назначен миналия месец начело на руската офанзива в Украйна, означава, че Москва се изтегля от стратегически град, който е съвсем близо до намиращия се пò на юг Кримски полуостров и е единственият украински областен център, който Русия успя да завземе от началото на инвазията си на 24 февруари.

"След като претегли всички аргументи за и против, генерал Суровикин взе трудното, но правилно решение между безсмислените жертви заради гръмки изказвания и спасяването на безценния живот на войниците", каза чеченският лидер Рамзан Кадиров, който често се застъпваше за по-агресивен подход във воденето на войната и дори призова за използването на тактическо ядрено оръжие.

Друг изявен ястреб - Евгений Пригожин, основател на частната военна компания "Вагнер", чиито бойци се бият за Русия в Украйна, беше цитиран от РИА Новости да казва: "Решението, взето от Суровикин, не е лесно, но той се държа като мъж, който не бяга от отговорност".

Маргарита Симонян, главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти, отиде още по-далеч, сравнявайки отстъплението с решението на генерал Михаил Кутузов да изостави Москва на Наполеон през 1812 г., за да запази армията си и да спаси Русия.

През последните седмици Симонян остро критикуваше хаотичната мобилизация в Русия, докато Кадиров и Пригожин още преди назначаването на Суровикин осъждаха начина, по който се води войната и се надсмиваха над някои от руските генерали.

Русия отстъпва едновременно символична придобивка - град, основан през 18 век от императрица Екатерина Втора, но и стратегически плацдарм в Южна Украйна броени седмици след като обяви анексирането му, наред с няколко други украински региони, провъзгласявайки, че той "навеки" ще бъде част от Русия.

В зависимост от това колко безопасно и ефикасно Русия ще може да изтегли своите войници и въоръжение, отстъплението може да ѝ даде по-силни позиции за защита на фронтовите линии в Южна и Източна Украйна, каза военният анализатор Роб Лий.

Той обаче предупреди, че отстъпването на Херсон на Украйна ще постави анексираният от Русия Крим в обсега на украинските ракетни системи, включително на американските реактивни системи за залпов огън "Хаймарс".

Руският президент Владимир Путин награди посмъртно с Орден за храброст заместник-губернатора на Херсонска област Кирил Стремоусов, който загина при пътно-транспортно произшествие, съобщи ТАСС.

"За мъжество и храброст, проявени при изпълнение на служебния дълг, награждавам с Ордена за храброст Стремоусов Кирил Сергеевич - заместник-ръководител на военно-гражданската администрация на Херсонска област (посмъртно)", се посочва в обнародван указ на руския президент.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
18
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До сащ- СМЯХ. Какво общо има това със статията която коментираме. Знам, че инструкциите от Митрофанова са такива , но за неутрални хора като мене е много смешно как под всяка статия за Русия група копейки пишат как в САЩ бият нег.рите.
137
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"не смеят да влязат в изоставения от руснаците Херсон" - Ще влязат, ама не бързат, защото рашистите са минирали цялата област там. Сега влязоха в Снигуривка и я разминират за да продължат.
136
30
 
32
 
! Отговори
сащ- СМЯХ преди 1 година
Твърди се, че сащ имат първата армия в света но в Афганистан показаха, че и там са последни. Американската армия беше бита от козари, овчари и планинци и то със старо съветско оръжие АК47 и РПГ7.
135
17
 
19
 
! Отговори
до 162 преди 1 година
с жертви между 1000 и 3000 на ден, колко са останали от 300 000? усети ли се?
134
10
 
27
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Диванни ястреби
133
37
 
23
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Когато към опълченците от Донбас се включи мобилизираната 300 хилядна руска армия всичко ще си дойде на мястото. Войната вече няма да е позиционна.
132
12
 
25
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Навремето немците се биеха за всеки немски град, за всяка улица за всяка сграда. ...все пак говорим за немци.
131
6
 
16
 
! Отговори
Стига глупости! преди 1 година
Истината е някъде там! По-късно историята ще разказва, като след всяка война! НО, когато атовете се ритат, народите страдат! Ние сме само свидетели!
130
21
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
В конституцията на РФ ясно е записано, че Херсон е руски град а Русия го отстъпва без бой.
129
10
 
32
 
! Отговори
Русия - смех преди 1 година
Досега се твърдеше, че Русия има втората най-силна армия в света. От 7 месеца се доказа, че Русия има втората най-силна армия в Украйна.
128
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я не видох ястреби! Само проскубани петли!
127
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народната любов го застигна Стремоусов. Като го е видял в джипа, човека с камиона толкова много искал да му благодари за освобождението, че го отнесъл.А и какъв е тоя Лексус, ако беше с Волга, сега щеше да е като жив, дори и без колан.
126
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То за тях каквото и да каже бащицата всичко е правилно. За това се докараха и до тук де
125
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им беше дошъл акъла по навреме, досега да е наложен украински мир и процеса в Хага да е минал! Сега всички го ядем!
124
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 100 000 убити досега руснаци Ужас А Путин се крие в бункера и хапва деликатеси
123
3
 
23
 
! Отговори
sdfg преди 1 година
Извинявам се, аз пак да попитам как е козичката на Кадиров?Чеше ли я по брадичката?Дава ли и прясна водица?Сега е лошо в Москва, няма вазелин, а ще им трябва. Не се смейте, горката козичка!
122
16
 
7
 
! Отговори
Много радости тук преди 1 година
за нещо, което още не се потвърдило на практика. Изчакайте поне да развеят някой украински байряк над кметството. Да на вземе да се окаже нещо друго...
121
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Наркомана '' им разказа играта на руснаците ...Срита ги яко А уж за два дни изкуфелият пенсионер Путин щеше да превземе Киев ....
120
3
 
8
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 1 година
Нали се сещате, че на нас ни казват и показват само това, което ТРЯБВА да чуем и видим. Истината е, че зад завесата се водят някакви договорки между елитите, които съвсем съзнателно пуснаха преди това месомелачката на макс. Нямаше да има нито една война, ако всеки войник беше захвърлил оръжие и беше отказал да се бие. Щеше ли елитът или децата им да отидат да *** за някаква измислена кауза?! Казано е : "Никой не може да управлява, ако никой не се подчинява!".
119
7
 
8
 
! Отговори
До В. Русофили преди 1 година
Това не ти е футболен мач, приятел. Нищо не е приключило още, а това, за което се радваш, не е ясно дали ще се случи или не. Този бяс в двете крайности не го разбирам, но ако си толкова убеден, че ВСРФ са кекави - отиди на фронта, хем ще вземеш някой лев, разправят, че по 3000 долара давали за ден в бойни действия на наемниците.