Може ли военният провал на Путин в Украйна да го направи уязвим?

Руският президент не разбирал, че Украйна е горда и независима
7 дек 2022 11:30, Петя Славова
178
Може ли военният провал на Путин в Украйна да го направи уязвим?
Снимка: БГНЕС

Възможно е военният провал на Владимир Путин в Украйна да го направи уязвим по отношение на политическата опозиция в Русия, пише в редакционен материал британският в. "Гардиън".

Провалът на първоначалните планове на Путин за Украйна е толкова голям, че сега вече не е ясно за какво точно продължава да воюва Русия, освен за да спести на президента си унижението да признае поражението.

След като устремът на Кремъл за териториални придобивки бе възпрян, руските сили започнаха да тероризират цивилните и да нанасят щети на украинската инфраструктура. Планът е Украйна да бъде оставена на студено и тъмно през зимата и това да пречупи волята на украинците за оказване на съпротива, отбелязва "Гардиън".

Няма обаче индикации, че тази стратегия работи. Неспособността на Путин да разбере, че Украйна е горда и независима страна, която е готова да се съпротивлява, е фундаменталната грешка на войната му. Освен това руският президент не прецени правилното отношението на собствения си народ към войната. В началните седмици на войната руските държавни канали с лекота разпалиха войнолюбиви настроения. Трудностите на войната обаче охладиха страстите, а обявяването на мобилизация през септември сведе ентусиазма до минимум. Това обаче не значи, че гражданите масово се опълчват на властта. Инакомислието в Русия е заглушено от страха и от навика да бъдеш лоялен към властта във времена на криза, изтъква британският всекидневник.

Още по темата

Въпреки това стотици хиляди души избягаха от мобилизацията. Избягалите може би дори са повече от тези, които бяха успешно мобилизирани (властите не съобщават точните данни). Мнозина от мобилизираните изразиха възмущението си от това, че не им е предоставено необходимото оборудване, че не са минали през обучение и че разполагането им е безцелно. Хора, които се възприемат като пушечно месо, не може да са войници с мотивация. В интернет пространството бяха разпространени видеоклипове, в които те разказват за несгодите си. Подобна обърканост лъха и от официалните канали, но по тях тя придобива облика на все по-бурни призиви за унищожението на Украйна, гарнирани с презрение към военните командири, които изглежда не успяват да се справят с тази задача. Самият Путин все още не е обект на критики, но митът за силата му и за добрата му преценка е сериозно разклатен, пише "Гардиън".

Трудно е да се направи точна оценка на обществените настроения в един полутоталитарен режим, но има индикации, че хората вече са изтощени от войната. От изтекло миналата седмица в медийното пространство поверително проучване, извършено по поръчка на руска държавна служба, става ясно, че 25 процента от анкетираните искат военната кампания да продължи, а 55 процента искат мирни преговори. За сравнение, през февруари нахлуването в Украйна се ползваше с подкрепата на 80 процента от населението. Има също така индикации, че Кремъл губи всеобхватния си контрол над информационното поле. Понастоящем руснаците са най-големите ползватели на онлайн услуги, с чиято помощ може да се заобикаля цензурата в интернет. Освен това руските общности в чужбина предоставят на съотечествениците си по-правдива информация за това какво се случва в Украйна от медиите в Русия, предава БТА.

Би било преждевременно да си въобразяваме, че позициите на Путин са сериозно отслабени. Той разполага с лостове на принудата, които да компенсират спада на ентусиазма. Признаците на уязвимост обаче са окуражаващи в качеството си на доказателство, че сред руснаците както в Русия, така и в чужбина има интерес към друг вид политика. Подхранването на този интерес, оказването на помощ на изгнаниците и подчертаването на факта, че руският народ и престъпното ръководство на Русия не са едно и също нещо ще бъдат от все по-голямо значение през идните месеци и години. Макар поражението на Путин в Украйна да е стратегически и нравствен императив за европейските демокрации и перспективата за нормализиране на отношенията с Москва да изглежда далечна, тази идея не бива да бъде изоставяна напълно. За да има тя практически основания, инакомислието в Русия трябва да бъде подхранвано, независимо от това къде се проявява, заключава "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Politico: НАТО се раздели за евентуалното влизане на Украйна в алианса, представители на някои страни се опитват дори да не засягат тази тема, за да не ядосат Руската федерация.Блинкен: Съединените щати не са насърчавали и не са помагали на Украйна да нанася удари по територията на Русия. Голям провал за Русия!
102
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вносът на руски втечнен природен газ в Европа се повишава до нов връх.От началото на тази година ЕС и Обединеното кралство са увеличили покупките на руски LNG(Liquefied natural gas) с 21% в сравнение със същия период на миналата година, съобщава германското издание Handelsblatt, позовавайки се на данни на Icis.В същото време когато ЕС затяга своето петролно ембарго срещу Русия, вносът на руски втечнен природен газ се покачва до нови върхове. Ауууууууууу какъв провал само за РУСИЯ! Хахахахахахах!
101
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах къде му е военния провал на Путин? 20%от територията на Украйна с три пъти по-малък контингент. Утилизира си старата бойна техника и ползва предимно наборници от републиките. А укрите скоро ще се бият само с наемници и то, ако могат да ги снабдяват. Тези дни руснаците са изстреляли още 4 спътника. Пълен оптичен контрол над Украйна.
100
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То даже се появиха и статии, че вече украинците преместват военните действия на територията на Русия, като се дават за пример няколкото мижави опита за атака на летища на далекобойната авиация на военно космическите сили на Русия. Май ще излизи, че цялата тази пропаганда е за самите тях да убеди гражданите на Запад, че Украйна е близко да победата и лишенията, които търпим не са напразни. Стилът на ЦИПСО. Нездравословна еуфория!!!
99
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност може би това е статия, която цели да повдигне духа на украинският народ и войник, които в момента съвсем не са за завиждане. Без ток и вода е населението и по 500 до 800 убити и ранени на ден, изглежда провалът на украинската армия е неизбежен и целта на статията е именно да изопачи нещата за да продължи поне още малко и колкото се може повече конфликта, за да не стане така, че Западът се проваля в тази война, а те търсят на всяка цена победа срещу Русия. Хитреци в стил ЦИПСО! Еуфория!!
98
6
 
20
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Не ви ли омръзна да лъжете бе, какво унижение какви 5 лв. Как все трудностите са за руснаците а украинците с лекота си се разхождат като на игра. Вчера вашият господ Зеленски каза че укрите се биели срещу армия, чиито ранг е от последните четири в света. Той самия не се усеща че така обижда и собствената си армия, която от година на изкуствена поддръжка не успява да помръдне "слабата" руска армия.
97
10
 
4
 
! Отговори
2 преди 1 година
Част от загубите се дължат на факта, че полските 155-мм самоходни оръдия Краб с полски екипажи идват при тях,стрелят и сменят позициите си, като оставят украинците там, които загиват от ответният огън на руснаците след като са фиксирали позициите на полските оръдия, които са стреляли само преди няколко минути и са се изместили веднаг!
96
7
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
Заключения въз основа на редовни видеозаписи от укронацистите край Бахмут: Командирите не са виждани на позициите си няколко седмици. Независимо, че това са позиции от втора отбранителна линия, за 3 седмици от 20 души са убити 8.Няколко трупа все още са на позицията, защото не могат да бъдат изнесени.Снабдяването е лошо,топлят се на огньовете,които разкриват позициите им,но не им пука-главното е да се стоплят.
95
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странни трактовки за провал имат там на запад.Изглежда те смятат,че след като укрофашистът се е барикадирал по градовете,използва като щит мирното население и дава по 500 до 800 убити и ранени на ден,това е провал за руската армия.Щом Урсула пише в профила си за 100хил. убити и безсл. изчезнали укри,значи поне имат някаква представа какви са жертвите от страна на ВСУ и това за тях може би е незначителна цифра, която така или иначе Украинският народ трябва да плати, ако иска западът още да помага
94
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЯМХ ***, то при тях е провал след провал от 1970г. насам. Годината в която САЩ деескалира войната във Виетнам и се насочи към оправяне на собствената си държава. Последва американското сближаване с Китай, с което руските провали зачестиха неимоверно много и досега са си все така. Руснаците не ви ли приличат на Северна Корея, талибаните, Ал Кайда, ИДИЛ и много други терористични организации, чийто основен враг е САЩ?!
93
14
 
10
 
! Отговори
ЯМХ Путкин преди 1 година
Съветските онанисти отново реват за джуджето. Провал след провал, свиквайте. Москва ви очаква.
92
2
 
8
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Мечтайте си!
91
4
 
11
 
! Отговори
Сс преди 1 година
Незнаех , че 120000 мъртви хохъла е военен провал
90
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мисля, защото доста теории се прокрадват за смъртта на Путин още преди години. Путин е хитрец и не вярвам толкова наивно да си е вярвал как ще превземе Украйна. Има нещо друго там. Ще поживеем, ще разберем. Но от Русия избягаха повече хора като процент от населението, отколкото от Украйна. Предимно кадърни и заможни.
89
5
 
17
 
! Отговори
До Българин преди 1 година
Още по време на пландемията се плащаше за пропаганда на изпаднали хора, доста неграмотни и простоватички, които се опитваха да изпълняват поръчката, сеейки злоба с нецензурни изрази. Просто на такива се плаща по-малко. Умен човек не би се разправял с такива изгубени каузи. Сегашните, плюещи по Русия, в която не са стъпвали, са същите. Тро лът си е *** - щатно платено безгръбначно, за което е без значение какво пише - дали се кланя на цар ковид или на Байдрън, на *** или на Шолц.
88
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека първом се провали де. Че до момента просто си играе като котка с плъх.
87
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военният провал на Путин???Тия ингилизи нови приказки на Шехерезада ли измислят.Ама нейсе,мечтите са безплатни.
86
11
 
8
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
А пък българският русофил тайно си мечтае да сме под руско владичество. Иска да е слуга на джуджето.
85
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Прекалено ниско вече падна нивото на пропагандата...
84
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сведение на в. Гардиън,Русия взе 25% от територията на Украйна. Тези 25% преди СВО произвеждаха 95% от БВП на Украйна. Това е военния провал на Путин. А явно няма да спре до тук, както казва един американски военен анализатор след като руснаците приключат с Украйна от нея ще остане една малка част някъде между Лвов и Киев.