Митрофанова: Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят

Журналистът щял да си живее там, където е сега
Обновена: 29 дек 2022 16:18 | 29 дек 2022 16:17, Камелия Цветанова
279
Митрофанова: Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят
Снимка: БГНЕС

Журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят, стана ясно от думите на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, която беше извикана в Министерството на външните работи днес.
Що се касае до обявяването на Грозев за издирване в Руската федерация, това не означава, че той ще бъде търсен в целия свят. Това трябва ясно да разберете. Той ще си живее там, където си живее, допълни посланикът, цитирана от БТА.

Още по темата

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat беше обявен за федерално издирване от Русия преди дни.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
6
 
4
 
! Отговори
Нямам думи преди 1 година
Христо грозев е публикувал информация взета от черния пазар в Русия срещу пари. Тази информация разкрива най секретния руски отдел за програмиране на полета на крилати ракети
126
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да му вярваме на Грозев, когато преди месец подкрепи активната операция на холандски медии и техни клакьори срещу България, в смисъл, че нашите граничари пазели границата и стреляли по някакво арабче! Комисия от Турция и България каза, че това е лъжа! Няма такова нещо! Този тип не се разграничи, а разпространи лъжата! Защо да му вярваме? Защо???
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми аре да ти видим сопата бе *** хахаха
124
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо Грозев освен че пише истината, той помага и на Путин. Разкри как срещу 500 долара всеки може да стигне до най секретните имена и телефони в Русия. Руснаците са благодарни на Грозев, но дали предателите на Русия ще са доволни
123
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни вълнува Грозния.Отдавна не живее в България.Той си е купен журналист от СеРеУ като му дават статии готови,които той не разбира и само се подписва.Взима си парите и е щастлив как без труд е спечелил.Удо Улфокоте е написал цяла книга на тема "Купените журналисти".Взел е пари,да си се оправя...Само дано не го думат неговите,за да обвинят Русия...ей това е страшното.Затова гледайте да не сте ничии *** на който и да е.
122
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путиниде пак се върнаха на опорките за освобождението. Слаба ракийка са, тъппи, но упорити. Путиниди, само с извинение няма да минете, сопата ше играе!
121
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 124:Повечето от коментарите ги пише някакъв турчин и сам си се лайква.Психически не е добре.Скапва сайта.
120
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя "журналист" не бил стъпвал в бг. от 2008, кво сте се загрижили за него, на него явно не му пука за вас
119
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 125:Никъде не е казвала,че сме бо клуци.Ако ти си го халюцинирал си е твой проблем.
118
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 122:Ей,ще се пукнеш от злоба,че едно време са ни освободили.Добре че не всички турци са като теб,а ти си срам и позор за свестните турци.
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми не можи ли от цялата тъпня някакъв келепирец да искарами??????
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ви чета коментарите ми става ясно защо всички и на запад и на изток ви се смеят
115
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ahhahaah, УКРАЙНА Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ, ВИНАГИ Е БИЛА РУСКА ТЕРИТОРИЯ, ВЕКОВЕ НАРЕД УКРАЙНА Е БИЛА РУСКА ТЕРИТОРИЯ И С РУСКО НАСЕЛЕНИЕ И УКРАИНЦИТЕ СА РУСНАЦИ И ВСИЧКО ПОСТРОЕНО В УКРАЙНА, Е ПОСТРОЕНО ТО РУСНАЦИ, ЗАЩОТО УКРАЙНА Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ, ДЕ ФАКТО В МОМЕНТА РУСИЯ ВОЮВА НА СВОЯТА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ СРЕЩУ ЧУЖДЕНЦИ!
114
3
 
14
 
! Отговори
Уфьььь... преди 1 година
Пак ли оплакваме тоя ДОНОСНИК ??!!!Аман от неолиберален рев и сополи...!
113
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинидите се надпреварват един през друг да очернят един Българин, който разобличава машинациите на Русия. Нищо ново под слънцето, само че путинидите допускат една фундаментална грешка. Въобразяват си, че ще им се размине както през 89-а година им се размина на другарите. Надявайте се, ***, мечтите са безплатни!
112
4
 
8
 
! Отговори
5 преди 1 година
Той знае защо го търсят!Да му връчат медал за служба на укрите!И нашите баламурници веднага се хванаха на въдицата!Логичен край на един шпионин и диверсант под маската на журналист!Няма прошка!
111
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 139:На 19.02. укрите изтрелват 1000 ракети към Донбас и всъщност тогава започва войната.Не руснаците са я започнали.
110
9
 
6
 
! Отговори
д преди 1 година
Само който не е говорил с нормални хора от нормални държави не може да проумее, колко болна е руската нация
109
8
 
6
 
! Отговори
ahhahaah преди 1 година
Както русия нямаше да напада Украйна, то били само обучения, трябва да си психично болен, за да вярваш на най-долната нация в света - комунистите от рашлия, блатото на света
108
6
 
12
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Западът умира. Поне във вида, в който го познаваме. Сега де опитва в последните си спазми да отложи края. Вова няма никакво отношение, те отвътре си умират западняците. В отбора на Мароко имаше повече бели отколкото в отбора на Франция. В Лондон и Париж има райони в които полицията не влиза. В САЩ никога омразата, разделениео и недоверието между хората не е било по силно , напрежението се усеща там във въздуха. Краят на Запада е близо и аз ще седя с бира и пуканки на първия ред да го изгледам.