ЕС не изключва удар по европейски спътници в околоземна орбита

Космосът ще се превърне в бойно поле, в място на надпревара и сблъсъци
24 яну 2023 11:22, Елка Василева
35
ЕС не изключва удар по европейски спътници в околоземна орбита
Снимка: архив, БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди днес, че не е изключено да бъде нанесен удар по европейските спътници в околоземна орбита. Борел говори пред участниците в събитие, посветено на европейските космически дейности, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Той отбеляза, че три месеца преди началото на войната в Украйна руските въздушно-космически сили са изпробвали противоспътниково оръжие.

Това беше безотговорна постъпка, която създаде не само отпадъци, а показа, че Русия е готова да застраши всеки спътник, поясни Борел.

Европейската комисия и НАТО работят заедно за защита на критичната инфраструктура, все още не знаем каква част от тези съоръжения зависят от спътниково управление, добави той. По неговите думи в околоземна орбита днес работят около 5500 спътника, от които десетина процента са собственост на военните, а част от останалите са с двойна употреба.

Без сигурност в космоса няма сигурност на земята, миналата година правителствата по света отделиха около 100 милиарда евро за космически разработки, посочи Борел. Космосът ще се превърне в бойно поле, в място на надпревара и сблъсъци, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
0
 
! Отговори
Kresi преди 1 година
И като свалят американски сателити руснаците не си ли задаваш въпроса какво ще стане с руските.Само че американските военни сателити имат специална защита за която рогозин плачеше пред путин как ще я преодолеят.Не е съвсем проста работата според червения ти мозък за руските БЕЗАНАЛОГОВИ технологии
17
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Тъкмо ще спре брюкселската пропаганда.
16
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Какво стана с желанието на ЕС да не плаща за полетите на самолетите му над Сибир?!
15
3
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Отдавна руснаците трябваше да свалят 100тина спътника!
14
2
 
17
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Засега никоя от страните не е започнала да унищожава спътници. И дано не се стига дотам. А това, че спътници на САЩ предават на украинската армия информация в реално време не е тайна. Ако руските космически сили намерят начин да попречат на тази комуникация без физически да повреждат спътниците, не би трябвало някой да ги обвинява за това.
13
0
 
17
 
! Отговори
Това, преди 1 година
цитирам: "в околоземна орбита днес работят около 5500 спътника, от които десетина процента са собственост на военните, а част от останалите са с двойна употреба." кърти. Тоест всички са на военните, пък за другите чат-пат телевизийка, нет и малко граждански разговорчета :)
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бомбардировачът Б-2 не разчита само на спътниците. Той знае наизуст цялата Земя.
11
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При шпиониране в реално време в полза на Украйна и дефакто участие във войната там, заглавието трябва да бъде изненада ли, или някак си да сме възмутени? Според мен руснаците са с железни нерви, че до сега не са запукали всичко, което лети над тяхна територия.
10
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да се прочисти околоземното пространство от евро.гейски и краварски сателити!
9
3
 
22
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Това се очаква от тези хора които следят събитията и ги анализират внимателно. Дори се чудя защо още не е направено. Над Европа Украйна и Русия (възможно и по света) спътниците ще бъдат унищожени.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жозеп много взе да дава фира напоследък. Не знам дали е от възрастта, от тревога да не го хванат с подкуп или се е сетил, че може палачинката да се обърне и той да поседи на дърти години в ареста на военен трибунал. А че сателитите могат да бъдат ослепени или дори разрушени е ясно, просто засега руснаците не го намират за необходимо.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята е за да е учи и да не се повтаря грешките, но явно мъдрите ЕУ поитци са забравили думите на Бисмарк - "знам много начини да изкарам мечката от хралупата, но нито един да я върна там". Едни учат, други тъпо и упорито повтарят грешките на предците си, забравили мъдростта - че ако повтряш едно и също действие, не може да очакваш различен резултат, ако нищо не променяш. Ако сееш вятър, ще жънеш бури...
6
3
 
26
 
! Отговори
War of the worlds преди 1 година
То и марсианско нашествие не е изключено, но е малко вероятно. Спрете белото в ЕС.
5
1
 
45
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Само до преди няколко месеца говориха ,че Пересвет е Руска измишльотина ,сега открито си признават ,че Руснаците разполагат с такава технология !
4
2
 
40
 
! Отговори
М преди 1 година
Поговорка: " Когато си дал задните части под наем не е редно да се сърдиш когато ги ползват"
3
4
 
47
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Пересвет почне ли да изгара и заслепява спътници денят на страшния съд е дошъл. Това биха го направили само с цел да не позволят на вражеските спътници да насочват междуконтиненталнитя ядрени ракети на НАТО което значи че Русия вече е натиснала червеното копче !
2
1
 
36
 
! Отговори
Сусо преди 1 година
За това по-кротко! Повече правете и се грижете за европейските народи, за техния бит и мирно съществуване!
1
7
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми нали искате война с русия... сега що ривете?