Най-добрият приятел на Путин в Германия: "Какво искаш - цяла Украйна?"

Страхът на Путин от коронавируса е невъобразимо голям
28 яну 2023 09:43, Елка Василева
198
Най-добрият приятел на Путин в Германия: "Какво искаш - цяла Украйна?"
Снимка: архив, БГНЕС

Никой друг човек на Запад не е толкова близък на Путин, колкото германецът Матиас Варниг. Пред "Ди Цайт" той разкрива подробности за разговорите си с руския президент след началото на войната в Украйна, пише Дойче веле.

Директорът на "Северен поток 2" Матиас Варниг разкри пред германския "Ди Цайт" подробности за свои разговори с Владимир Путин, проведени след началото на войната в Украйна. Шефът на дъщерното дружество на Газпром е смятан за много близък приятел на руския президент.

"Държавна тайна"

Варниг разказва, че се е видял с Путин малко преди руската инвазия в Украйна. След тази среща е останал с впечатлението, че руският президент мисли рационално. Няколко месеца след нахлуването в Украйна германецът се е срещнал отново с Путин в Москва, на четири очи. Варниг твърди, че тогава се е опитал да го убеди да спре войната.

Още по темата
Варниг разказва още, че е задал на Путин следните въпроси: "Какви са целите ти? Говориш за Донецк и Луганск, а в същото време твоите войски искат да превземат Киев. Как се връзва това с твърденията ти? Искаш Одеса, Харков или цяла Украйна? Или даже повече?". Отговорът на Путин, според него, бил просто: "Това е държавна тайна".

Матиас Варниг твърди още, че в същия разговор Путин му предложил да се премести заедно със семейството си в Москва. "Ще намерим нещо за теб тук", уверил го руският президент. Но германецът отхвърлил предложението.

"Токсичен"

Варниг твърди, че се познава с Путин от 90-те години на миналия век. По това време германецът е работил за "Дрезднер Банк" в Санкт Петербург. Други източници твърдят, че първите им контакти са от 1989 г. в Дрезден, където Варниг е бил агент на ЩАЗИ, а Путин - на КГБ. Германецът признава, че връзките му с руския президент са го направили "токсичен" за обкръжението му.

През годините Варниг е бил член на Съвета на директорите на банка "Россия", както и на Надзорния съвет на ВТБ. Той е бил и председател на Съвета на директорите на "Русал", участвал е в управителните съвети на "Транснефт" и "Роснефт". Оттегля се е оттам през май 2022 г., малко след началото на руската инвазия, но остава начело на дъщерното дружество на Газпром "Северен поток 2", което изгражда едноименния газопровод.

Варниг разказва още, че страхът на Путин от коронавируса е невъобразимо голям и заради това той се е изолирал от външния свят. Почти никой не може да го посещава, а по-голямата част от комуникацията се извършва чрез телефонни разговори и видеовръзки, обяснява Варниг. Шефът на "Северен поток 2" споделя още, че не е забелязвал признаци Путин да е болен.

"Отиваш при убиец"

От публикацията в "Ди Цайт" научаваме още, че съпругата на Варниг Елена, която е родена в Русия, доскоро е била противничка на Путин. Нейните роднини, живеещи там, са ставали многократно свидетели на корупцията и проблемите в здравния сектор. Преди едно от пътуванията на съпруга си до Москва тя му заявила следното: "Не ти пожелавам приятно пътуване. Отиваш при убиец". След началото на войната обаче Елена заела страната на Русия. "Не мога да бъда против Путин. Не бих искала да живея в свят, в който Русия е победена", казва тя.

Варниг е обект на санкции от страна на САЩ, а германските данъчни служби проверяват финансите му. По собствените му сведения Варниг притежава осем къщи и два апартамента, без да се броят имотите, които семейството му използва за собствени нужди. Част от имуществото на Варниг е на името на децата му - заради евентуалното налагане на нови мерки срещу него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
8
 
8
 
! Отговори
Аз чета преди 1 година
и вярвам само на Московска правда!
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Като - Влязох пред 3 минути. Ако е киснене и "постоянно", то да те съветвам, да намалиш сериозно редбула и адерала.
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Prеебан - Лошото на такива е, че няма никаква отговорност. Някой казва нещо, манипулира публичното меннеи, посел минава и заминава. Ей за Ковид кво беше - едната страна викаше, че ваксините едва ли не лекуват и рака ... другата страна твърдеше, че половната дето се ваксинирали, я шизофрения, я имизбувало сърцето и не знам си какво ... Ама и двете страни само разбулавха духовете и познавам хора, дето стигаха до юмруци, заради цялата паника ... Медийна отговорност, обаче, нулева!
109
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Джуджето в Кремъл - 160 000 украйнски войници засега.
108
4
 
15
 
! Отговори
Prеебан преди 1 година
Mного zaбутан народ сме с плитко мислене... как си представяте тоя да поставя такива въпроси на Владимир Владимирович, на мен ми мирише на една поредна пропагандна безполова Партенка. Но това ни е нивото което са ни отредили .. чакаме нов играч да ни го..
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Германец - "Демократичен данък за свободни медии", който не можеш да откажеш и ако публично заяваиш, че тая телевизия, радио, сайт и повечето им програми са пълна мизерия, те гонят от работа.
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всички ли руснаци имат биполярно разстройство, не мога да разбера?" - Не можеш, да разбереш. Вероятн не са харесва ли и Иван Шишман, като лидер, но не са искали, да загубт държвата си ...
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Когато - Същите като тебе, след Освобождението останаха т.нар. прoстa сeлскa класа ...
104
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената нарича Путин убиец, обаче не можела да живее в свят, в който Русия е победена. Всички ли руснаци имат биполярно разстройство, не мога да разбера? Русия с някакъв особен статут ли е на планетата? Излиза, че трябва да я третираме като разглезено малко дете, което, понеже не можело да губи, и всеки трябва да му се дава, защото почва да се тръшка и пищи. И стига с тия митове за непобедимата Русия, щото Финландия здравата я е драла, а нашият ген. Колев с българската конници е попилял казаците.
103
14
 
16
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Разбира се, Украйна и Молдова, са най-малкото с което Путин, ще се съгласи да спре операцията по прочистване на фашизма в Европа! Ако Американците, искат да спре операцията, да сядат на масата и да се разделя Европа на две, Американски европейски щатове, и руски Республики. Лесно и полезно!
102
7
 
12
 
! Отговори
Най-добрия преди 1 година
приятел, Варниг? По-добър ли е от Нинова и Копейкин?
101
10
 
4
 
! Отговори
Когато преди 1 година
живееш в една държава и си против нея, или я напускал, или си предател!
100
6
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"за тази помия плащам 17 евро на месец" -- DW не се финансира от Rundfunkgebuehr, пич :)
99
6
 
12
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Като си помисля, че за тази помия плащам 17 евро на месец данък за независими медии! Поне в БГ ви превеждат тази помия безплатно!
98
11
 
8
 
! Отговори
Луканов преди 1 година
накрая всички советски граждани падат от терасата .
97
6
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Руснаците са ги клали като *** - през Втората световна война, при това - съвсем садистично, при това - Обединени - Унгария, Румъния, както и незначителни войски от други държави. Съвсем е разбираемо да не се прехласват пред Запада.
96
6
 
12
 
! Отговори
Германец преди 1 година
И този скоро ще литне от някой висок етаж ми се струва.
95
7
 
9
 
! Отговори
И у нас преди 1 година
трябва да приложим указа на Путин! Който пише против България и Европа-15 години затвор!
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вече за всяко частно лице санкционирано от САЩ ли ще пишете?? Щото списъкът и дълъг от тек до луната хаха!
93
8
 
10
 
! Отговори
Колко практично преди 1 година
С една статия подклаждате и антируската и анти германска пропаганда! Точно както искат САЩ! Европа само за САЩ! Русия извън, а Германия послушен роб!