Най-добрият приятел на Путин в Германия: "Какво искаш - цяла Украйна?"

Страхът на Путин от коронавируса е невъобразимо голям
28 яну 2023 09:43, Елка Василева
198
Най-добрият приятел на Путин в Германия: "Какво искаш - цяла Украйна?"
Снимка: архив, БГНЕС

Никой друг човек на Запад не е толкова близък на Путин, колкото германецът Матиас Варниг. Пред "Ди Цайт" той разкрива подробности за разговорите си с руския президент след началото на войната в Украйна, пише Дойче веле.

Директорът на "Северен поток 2" Матиас Варниг разкри пред германския "Ди Цайт" подробности за свои разговори с Владимир Путин, проведени след началото на войната в Украйна. Шефът на дъщерното дружество на Газпром е смятан за много близък приятел на руския президент.

"Държавна тайна"

Варниг разказва, че се е видял с Путин малко преди руската инвазия в Украйна. След тази среща е останал с впечатлението, че руският президент мисли рационално. Няколко месеца след нахлуването в Украйна германецът се е срещнал отново с Путин в Москва, на четири очи. Варниг твърди, че тогава се е опитал да го убеди да спре войната.

Още по темата
Варниг разказва още, че е задал на Путин следните въпроси: "Какви са целите ти? Говориш за Донецк и Луганск, а в същото време твоите войски искат да превземат Киев. Как се връзва това с твърденията ти? Искаш Одеса, Харков или цяла Украйна? Или даже повече?". Отговорът на Путин, според него, бил просто: "Това е държавна тайна".

Матиас Варниг твърди още, че в същия разговор Путин му предложил да се премести заедно със семейството си в Москва. "Ще намерим нещо за теб тук", уверил го руският президент. Но германецът отхвърлил предложението.

"Токсичен"

Варниг твърди, че се познава с Путин от 90-те години на миналия век. По това време германецът е работил за "Дрезднер Банк" в Санкт Петербург. Други източници твърдят, че първите им контакти са от 1989 г. в Дрезден, където Варниг е бил агент на ЩАЗИ, а Путин - на КГБ. Германецът признава, че връзките му с руския президент са го направили "токсичен" за обкръжението му.

През годините Варниг е бил член на Съвета на директорите на банка "Россия", както и на Надзорния съвет на ВТБ. Той е бил и председател на Съвета на директорите на "Русал", участвал е в управителните съвети на "Транснефт" и "Роснефт". Оттегля се е оттам през май 2022 г., малко след началото на руската инвазия, но остава начело на дъщерното дружество на Газпром "Северен поток 2", което изгражда едноименния газопровод.

Варниг разказва още, че страхът на Путин от коронавируса е невъобразимо голям и заради това той се е изолирал от външния свят. Почти никой не може да го посещава, а по-голямата част от комуникацията се извършва чрез телефонни разговори и видеовръзки, обяснява Варниг. Шефът на "Северен поток 2" споделя още, че не е забелязвал признаци Путин да е болен.

"Отиваш при убиец"

От публикацията в "Ди Цайт" научаваме още, че съпругата на Варниг Елена, която е родена в Русия, доскоро е била противничка на Путин. Нейните роднини, живеещи там, са ставали многократно свидетели на корупцията и проблемите в здравния сектор. Преди едно от пътуванията на съпруга си до Москва тя му заявила следното: "Не ти пожелавам приятно пътуване. Отиваш при убиец". След началото на войната обаче Елена заела страната на Русия. "Не мога да бъда против Путин. Не бих искала да живея в свят, в който Русия е победена", казва тя.

Варниг е обект на санкции от страна на САЩ, а германските данъчни служби проверяват финансите му. По собствените му сведения Варниг притежава осем къщи и два апартамента, без да се броят имотите, които семейството му използва за собствени нужди. Част от имуществото на Варниг е на името на децата му - заради евентуалното налагане на нови мерки срещу него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
5
 
4
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Все още има заблудени овце които да ти вярват, затова моята прогноза за след изборите,обединени или не обединени е около 8-9%,трета или четвърта сила
131
12
 
16
 
! Отговори
Виктор Ерофеев преди 1 година
Руската държавна власт е последователна в намеренията си да прокуди умовете от страната - тази форма на нейното безумие е причина за хроничното ѝ изоставане от европейската цивилизация. Това е нейно истинско историческо клеймо: да унищожаваш умовете, подчинявайки се на собствения си идиотизъм. Но разрушението на страната има предели. През 21-и век унищожаването на свободния ум заплашва страната с разпад.
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва да се налагат имерки срещу имотите които са на децата му ако не могат да докажат че са ги добили без участието на баща си
129
7
 
5
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
До До Бандер феновете Скоро! И когато стигнат, вече ще се пише, "м00сква, беше там където беше р00сия"
128
11
 
13
 
! Отговори
До Бандер феновете преди 1 година
Какво става със Леопардите ? Стигнахте ли до Москва ?
127
7
 
4
 
! Отговори
Ravel преди 1 година
"First we take Manhattan, then we take Berlin"
126
30
 
36
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ТЪЛПИ РУСКИ ФАШИСТИ, ЧЕЧЕНСКИ ИСЛЯМИСТИ И ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ КРЪВОЖАДНИ ПАНДИЗЧИИ ЗАЛЯХА МНОГОСТРАДАЛНА УКРАЙНА! ДОБРОТО ЩЕ ПОБЕДИ И ОРДИТЕ НА ПУТИН ЩЕ БЪДАТ ПРОГОНЕНИ ОБРАТНО В МОСКОВСКИТЕ БЛАТА!
125
22
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това е държавна тайна " - е отговорът на Путин на въпроса 'Какво искаш". Звучи страшно, защото в думите му прозира желание да завладее цяла Украйна. Едно говори, съвсем друго върши. С тази война той пробва докъде ще му позволят да стигне.. Непредсказуем и жесток човек.
124
21
 
20
 
! Отговори
...! преди 1 година
До рускиятаракан! Щатите не са тръгнали да нападат Мексико! А Канзас и Калифорния имат такъв статут, за който руските "республики" не могат и да мечтаят! И защо си мислят някои, че с помия по Щатите ще оправдаят варварската агресия в независима държава?
123
19
 
17
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 1 година
Много от Пишещите под мен трябва да целуват Ръцете на Руската Армия - пичове и пички , ако не беше Изгонен сина на Байдън от Харков , щяхте да сте записани в Дневната Статистика за Загинали от Ковид 19 . Кажете Амин .
122
14
 
25
 
! Отговори
До 129 преди 1 година
А ти като си толкова остър кажи какви руски бази има по границата на САЩ ? И как щеше да реагират американците ако в момента се трупат руски танкове самолети и части на Мексиканската граница ? Или Русия да подклажда Лилава революция в Тексас и Калифорния за тяхната независимост от САЩ, защото правото на самоопределение на всяка страна трябва да се уважи. Както вие обичате да правите, Русия ще наложи демокрацията в Америка. Вие така я наложихте във Виетнам Гренада Салвадор Югославия Ирак Либия Си
121
10
 
8
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
обяснявам ти кривогледий : - НАРЕД Е ОДЕСКА ОБЛАСТ + ПРИДНЕСТРОВСКАТА Р ; ЗА УКРАЙНА КИЕВ И ЛВОВ И ПО МИЛОСТ ТИРАСПОЛ !
120
17
 
26
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Този Германец има Амнезия - явно вече е Дърт . Русия , а не Путин искаха Прости Неща - Да няма Ядрени Ракети на Границата с Русия , Да няма Ковид Заразата която се произвеждаше в Харков Украйна - собственост на Харис Байдън .В България има една Приказка , тя е подходяща за Войната - Късно е Либе за Китка .
119
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 117 Финландия здравата я е драла - Финдландия губи войната 1939-40 г. Това което не се знае е, че на 22 юни 1941 г. Финдландия отново обявява война на Съветския съю. През 1944 г. съветската арммия разгромява Финландия, която губи 200 000 души. Това потвърждава вината на Финландия. Да ти дават 4 пъти по-голыма територия и да откажеш е пълна глупост. След капитулацията на Финландия, Съветският съюз постъпва великодушно с нея
118
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типичен руски слуга. И в България е пълно с такива екземпляри продаващи се като пpocтитутки на Русия. По ми е интересно поведението но жена му яростен носител на руския шовинистичен вирус. Против Путин е но иначе не може да допусне че Русия може да загуби войната. С такъв народ се постъпва само по един начин, пълно унижение както на Германия през 1945.
117
1
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
....Нищо ново под Слънцето
116
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До тоя на снимката Ти природно ли си неостър или ходиш на курсове?Какви парчета къса НАТО от Русия,че не се сещам...Отделят се суверени държави присъединени на сила към СССР
115
18
 
33
 
! Отговори
До тоя на снимката преди 1 година
А ти какво искаш ? Цяла Русия ли ? От 1990г. насам НАТО непрекъснато се приближава към Русия и същевременно къса парчета от нея. Тогава най близките американски бази бяха в Западна Германия. Русия напусна Източна след обещание че НАТО няма да се пренесе и сантиметър на изток. Последвалото е факт, НАТО се нанесе в страните от Източна Европа и предизвика Оранжеви жълти и кафяви революции в Украйна Грузия опита се в Беларус, Казахстан и Чечения. Сега си правите сметка до разчлените Русия. Има карти
114
9
 
20
 
! Отговори
Страхът от Путин преди 1 година
е невъобразимо голям за запада защото ако го предизвикат заспалите европейци ще се разбунтуват от последствията
113
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И половината Полша иска!