Данъчните приходи от нефт и газ на Русия се сринали с 46%

Дефицитът достига $25 млрд. заради спада на приходите от енергия
7 фев 2023 21:30, Анисия Иванова
432
Данъчните приходи от нефт и газ на Русия се сринали с 46%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приходите от петрол и газ на руското правителство се сринаха през януари, което допринесе за най-големия бюджетен дефицит за първия месец на годината поне от 1998 г.

Данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% през януари спрямо предходната година, докато имаше 59% увеличение на разходите поради войната в Украйна. Комбинацията от тези фактори даде на Русия публичен дефицит от 1,76 трилиона рубли (25 милиарда долара), съобщи Министерството на финансите в понеделник.

Спадът в приходите от петрол и газ следва санкциите на Запада срещу руския износ, които сега включват забраната на Европейския съюз за повечето морски внос на сурови и рафинирани горива, както и горната граница на цените на Г-7. Благодарение на тези мерки суровият петрол Urals - ключовата експортна смес на Русия - се търгува със значителни отстъпки спрямо референтните цени.

Президентът Владимир Путин, чиято военна агресия срещу Украйна предизвика международните санкции, поиска от правителството си да излезе с план как да оцени цената на руския петрол, за да компенсира отрицателния ефект от санкциите върху бюджетните приходи до 1 март. В момента Министерството на финансите облага производителите на петрол въз основа на месечна ценова оценка на Urals от Argus Media. Оценката включва разходи за транспорт и застраховка за товари, изпратени до Северозападна Европа.

Правителството на Русия работи върху нови подходи „за преминаване към алтернативни ценови индикатори за данъчни цели“, каза Министерството на финансите. Това е така, защото „представителността на котировките на Urals като обективен ценови индикатор за експортните цени на руския петрол“ е намаляла.

През януари Urals беше средно 49,48 долара за барел, най-ниското ниво от декември 2020 г., според Министерството на финансите. Това се сравнява със средната референтна цена на Brent от 77,82 долара за барел миналия месец.

Спадът в износа на руски газ също допринесе за по-ниските приходи от енергия, след като "Газпром" намали по-голямата част от доставките си за Европа, някога най-големият ѝ пазар.

Неенергийните приходи също са спаднали с 28% през януари, каза министерството, обвинявайки отчасти промяна в правилата за данъка върху добавената стойност.

"Спадът в приходите от петрол в бюджета се очакваше, но спадът от 30% на данъците, свързани с вътрешното потребление, е зловещ“, каза икономистът Алекс Исаков, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. „Очакваме приходите от петрол да продължат да се представят по-слабо през цялата година, което ще доведе дефицита до 1,5% от БВП над прогнозите на правителството.“

В отделно изявление Министерството на финансите разкри, че е продало 3,6 тона злато, както и 2,3 милиарда юана от държавния фонд през януари, за да помогне за покриване на дефицита. По-голямата част от международните резерви на Русия са замразени от международните санкции. Министерството каза, че вярва, че все още може да изпълни бюджетните си цели тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, яко ги бият укритата в Бахмут. Малеее, голяма месомелачка е там за украинската войска.
259
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе аз виждам срив на украинската войска в Донбас, но за това не се пише...
258
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Януари се сринали, като преди това цяла година бяха в пъти повече от тези преди войната... Освен това Януари беше необичайно топъл, при което е нормално потреблението на енергийни ресурси да е по-малко. Нищо странно няма.
257
6
 
4
 
! Отговори
джо преди 1 година
Пак пишем бабини деветини.... От кога се свършиха ракетите и танковете на руснаците, даже самолети нямат. Само една подробност ни убягва а именно, вече голяма част от сделките руснаците ги сключват в национални валути. Така анализа който е излъчен тук до голяма степен не е обективен...
256
3
 
6
 
! Отговори
Имам преди 1 година
питанки. След като запада изолира Русия по всякакъв параграф-и икономически, и политически,и най-вече по отношение на медиите,как така единствените новини за Русия по нашите медии са САМО когато Русия "губи" нещо- приходи,пазари,битки и т.н.а в същото време запада продължава да дава оръжия на украйна,защото не достигали....Тъй като са изолирани, КОЙ дава инфо от Русия на западният свят какви приходи има???Защо се внушава,че руските медии могат да повлияят на хората,а западната НЕ?много въпроси.
255
6
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
До руска венецуелаЗа разлика от Венецуела в момента Русия храни Африка с пшеница. Не е само петрола и газа, който формира БВП. Строителството е един от моторите на икономиката и сега изцяло е насочено към възстановяването. Друг мотор е военната промишленост, която сега работи 24/7.
254
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много жалко, че не е жив Алеко Константинов! Какво ли още щеше да напише този човек...
253
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То затова спряха руската телевизия - за да вярвате на глупости, но пък има интернет. Когато нашите медии ни "информираха", че фашагите от Азовстал са евакуирани, руската телевизия ни "дезинформира", че са пленени. Какво излезе накрая? Същото за Буча, Крематорск, и т. нт. Е - Избирайте на кого да вярвате. Щом руските банки предприемат ДЕфлационни мерки - ясно. Ама цензурата остана единственото оръжие донякъде ефективно в 21 век! Това е то "демокрация" по нашенски.
252
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът чака една година руснаците да се осъзнаят, да свалят мракобесния режим на Путин, но уви, те показаха на света, че си заслужават диктатурата!Сега вече е време да бъдат натирени за веки веков!
251
4
 
9
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Държавният департамент на САЩ одобри продажба на ракети с далечен обсег на действие на Полша в сделка на стойност до 10 млрд. долара, съобщи днес Пентагонът, предаде "Ройтерс. Пакетът включва 18 пускови установки "Хаймарс", 45 ракети от армейската тактическа ракетна система (ATACMS), които са с обсег 297 км и повече от 1000 управляеми ракети за системите за залпов огън (GMLRS).
250
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците нямат на представа какво ги очаква на 20 април
249
9
 
15
 
! Отговори
Каква драма преди 1 година
Русия се разпада докато окупира Украйна
248
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е бензиностанция от която никой не ще да купува
247
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 Явно хабер нямаш от количествата газ на Русия. Вземи първо се образовай, после пиши глупости.
246
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента всичко в Русия е хазард
245
1
 
5
 
! Отговори
ХАРИ ХУДИНИ преди 1 година
СПЕЧЕЛИХТЕ ВИЕ СТЕ ПО-ГОЛЕМИ ЕСКЕЙПИСТИ ОТ МЕН -"Данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% през януари спрямо предходната година, докато имаше 59% увеличение на разходите поради войната в Украйна." ДОРИ АЗ НЕ УСПЯХ ДА НАПРАВЯ ТАКЪВ ESCAPE ДА УВЕЛИЧА ПРИХОДИТЕ ПОРАДИ ВОЙНА ЗАПОЧНАЛА НА 24.02.2022 ПРЕЗ ЯНУАРИ 2022 ГОДИНА!!...
244
3
 
3
 
! Отговори
ХАРИ ХУДИНИ преди 1 година
СПЕЧЕЛИХТЕ ВИЕ СТЕ ПО-ГОЛЕМИ ЕСКЕЙПИСТИ ОТ МЕН -"Данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% през януари спрямо предходната година, докато имаше 59% увеличение на разходите поради войната в Украйна." ДОРИ АЗ НЕ УСПЯХ ДА НАПРАВЯ ТАКЪВ ESCAPE ДА УВЕЛИЧА ПРИХОДИТЕ ПОРАДИ ВОЙНА ЗАПОЧНАЛА НА 24.02.2022 ПРЕЗ ЯНУАРИ 2023 ГОДИНА!!...
243
7
 
4
 
! Отговори
12 преди 1 година
Русия няма достатъчно газ,не разбрахте ли,но това никой няма да Ви го признае от 2021 е така,а договорените им количества бяха космически
242
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бавно но сигурно затъват, съвсем скоро и с изхранването ще имат проблеми.
241
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една загубена битка в Донбас и с Русия е приключено