Москва награди пилотите на изтребителя, прехванал дрона на САЩ

Предотвратили навлизането му в района на "специалната операция"
17 мар 2023 13:25, Елка Василева
301
Москва награди пилотите на изтребителя, прехванал дрона на САЩ
Кадър: YouTube

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу връчи награди на пилотите на руските изтребители Су-27 за това, че са предотвратили навлизането на дрон ЕмКю-9 на САЩ в района на действие на руската военна операция в Украйна, предаде РИА "Новости".

Американският безпилотен апарат падна в Черно море, след като беше прехванат от руски изтребители.

Още по темата
"Министърът на отбраната на Руската федерация, армейски генерал Сергей Шойгу представи за удостояване с държавни награди летците на самолетите Су-27, предотвратили нарушаването от страна на американския безпилотен летателен апарат ЕмКю-9 на границите на района с временен режим на използване на въздушното пространство, установен с цел провеждането на специалната военна операция", съобщи в изявление руското министерство на отбраната.

Границите на района са били доведени до знанието на всички ползватели на международното въздушно пространство и оповестени в съответствие с международните норми, се подчертава в изявлението, цитирано от ТАСС.

Безпилотният апарат ЕмКю-9 "Рийпър" на военно-въздушните сили на САЩ падна в международни води в Черно море на 14 март. Както по-рано съобщи министерството на отбраната на Русия, дронът е летял по посока на руската граница с изключени транспондери и е навлязъл в района на "временен режим на използване на въздушното пространство", въведен във връзка с провеждането на така наречената специална военна операция.

Според руското министерство на отбраната апаратът е загубил управление "в резултат на рязка маневра" и се разбил, а съпровождащите го руски изтребители не са използвали намиращото се на борда им въоръжение и не са влизали в контакт с дрона.

Според американската версия два руски Су-27 са прехванали изпълняващия разузнавателна мисия апарат ЕмКю-9 и няколко пъти са го залели с гориво. Накрая според твърденията на Вашингтон един от руските изтребители е ударил витлото на американския безпилотен апарат, което е довело до падането му, припомня ТАСС.

(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как няма, с 20 литра нафта свали дрон за $70 милиона, и то така, че да може после да го прибарат.
214
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали му медал, че дрона сам се е разбил? А Масквята кога ще я извадят от дъното?
213
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антихристът Путин втора година пали и граби православни земи!Да гори в Гейената ВоВеки!
212
2
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Едва ли е приятно да живееш в непрекъснат страх , че ще ти светнат маслото.Украинската РАДА отдавна е издала смъртна присъда на диктатора.Чака се изпълнението.
211
3
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Боби 236 Юрисдикция няма , но голямо шубе има.Може и неговите хора да го гепнат и право в Хага с правителствения самолен ,дето пише Руссия.
210
2
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
При подобен инцидент но с кораб във войната с Виетнам американците съдят своите пилоти. Ето каква е разликата.
209
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си е изпуснал горивото, после пеша ли се е прибрал?
208
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
психодесната толерантност и демократност
207
4
 
4
 
! Отговори
до 245 преди 1 година
Всъщност е точно така, както го казваш, само без излишната ирония. И пак не каза какво ти пречи точно дрона в международното пространство?
206
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дрончето си лети в международно въздушно пространство, нещо пречи ли ти?"------------Любителско "дронче" с тон и 700 експлозиви на борда си лети над Черно море за да разгледа местните забележителности и да си направи няколко селфита, нали така?
205
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахах, дали са награда на пилота на самолета за това, че дрона сам се е разбил.
204
9
 
7
 
! Отговори
до 237 преди 1 година
Дрончето си лети в международно въздушно пространство, нещо пречи ли ти?
203
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че нали дрона сам бил изгубил управление? Какви са тези награди за НИЩО???Пак сами си признаха ***..
202
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво ко прави дрсн на сащ на черно море
201
8
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До ТОКУ ЩО Нещо не си в Час. След като за пореден път Европейския парламент направи поредната мръсотийка на РФ - Путин денонсира тридесет и няколко договора.(А не си в час защото ЕС покриха медийно случая - ЦЕНЗУРА) В момента РФ няма никаква Юрисдикция в ЕС както и ЕС няма никаква Юрисдикция в РФ. С други думи това е поредното действие от страна на европейците което само мести въздуха...
200
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Ми те московските пилоти само срещу безпилотни и невъоръжени летателни апарати могат да воюват." Сериозно не знаеш колко трудна цел е безпилотник ако ти е забранено да ползваш бордово оръжие! 10000м височина Безпилотника крета с 300-330-400км/ч Граждански самолет реактивен с по-малко от 750км/ч просто не може да лети. Почти същото важи и за класическите изстребители. Су-27 постоянно изпреварва дрона с 300-350км/ч - изпълнение на ВИСШ пилотаж е на такава височина да маневрираш
199
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен Стига с тази опорка - от 9 месеца се води ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ИГРА - докато са в такъв режим практически няма никакво значение на терен какви тактически победи или поражения правиш. Докато са в режим ГЕОПОЛИТИКА стратегически промени няма да има.
198
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги награди ами какво прави американски дрон в черно море.
197
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен В безпилотника има 4 вида технологии - двигател - за по-евтино инадеждно ползва граждански... Корпус от полимери - Това им трябваше преди 10 години за МС-21 се не им трябва направиха собствени композити. Сателитна/радио комуникация - някаква полза ще имат дори само за РЕБ системи как да ги смущават, Оптроника, радар за наземно сканиране и прочие датчици - има интерес да но производство не просто толкова напреднали технологии РФ няма.
196
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж за 3 дена щяха да са в Киев, а Бахмут не са минали все още. Та толкова за великата Рашка армия нахахахаха.