Москва награди пилотите на изтребителя, прехванал дрона на САЩ

Предотвратили навлизането му в района на "специалната операция"
17 мар 2023 13:25, Елка Василева
301
Москва награди пилотите на изтребителя, прехванал дрона на САЩ
Кадър: YouTube

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу връчи награди на пилотите на руските изтребители Су-27 за това, че са предотвратили навлизането на дрон ЕмКю-9 на САЩ в района на действие на руската военна операция в Украйна, предаде РИА "Новости".

Американският безпилотен апарат падна в Черно море, след като беше прехванат от руски изтребители.

Още по темата
"Министърът на отбраната на Руската федерация, армейски генерал Сергей Шойгу представи за удостояване с държавни награди летците на самолетите Су-27, предотвратили нарушаването от страна на американския безпилотен летателен апарат ЕмКю-9 на границите на района с временен режим на използване на въздушното пространство, установен с цел провеждането на специалната военна операция", съобщи в изявление руското министерство на отбраната.

Границите на района са били доведени до знанието на всички ползватели на международното въздушно пространство и оповестени в съответствие с международните норми, се подчертава в изявлението, цитирано от ТАСС.

Безпилотният апарат ЕмКю-9 "Рийпър" на военно-въздушните сили на САЩ падна в международни води в Черно море на 14 март. Както по-рано съобщи министерството на отбраната на Русия, дронът е летял по посока на руската граница с изключени транспондери и е навлязъл в района на "временен режим на използване на въздушното пространство", въведен във връзка с провеждането на така наречената специална военна операция.

Според руското министерство на отбраната апаратът е загубил управление "в резултат на рязка маневра" и се разбил, а съпровождащите го руски изтребители не са използвали намиращото се на борда им въоръжение и не са влизали в контакт с дрона.

Според американската версия два руски Су-27 са прехванали изпълняващия разузнавателна мисия апарат ЕмКю-9 и няколко пъти са го залели с гориво. Накрая според твърденията на Вашингтон един от руските изтребители е ударил витлото на американския безпилотен апарат, което е довело до падането му, припомня ТАСС.

(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
10
 
10
 
! Отговори
компенсаторка преди 1 година
За компенсация, Украйна ще получи ракети с обсег 300км.
154
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключителен професионализъм... а за САЩ остана унижението. Факт.
153
13
 
7
 
! Отговори
До защо преди 1 година
За да покаже тъпотията на руснаците!
152
9
 
6
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Само едно не ми е ясно...защо дрона беше без оръжие ?
151
12
 
16
 
! Отговори
Изроди нещастни преди 1 година
"Ама той дронът сам си падна след рязка мневра" - каза вчера един не много умен шапкар. Днес награждават пилотите, които гледаха как дронът сам си падна! Не сте много умни, товарищи! Лъжите винаги лъсват - справка: Чернобил, 1984.
150
9
 
11
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
ВоенноКОМИЧеските сили
149
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двамата пилоти се опикаха от страх, преди да нападнат.
148
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Операция "Пикльо" на руските военновъздушни сили, е успешно проведена. Медали.
147
5
 
11
 
! Отговори
:D преди 1 година
До Гиб Мелсън, наистина не си много умен. Не видя ли, че имаше КОНТАКТ с витлото на безпилотната машина, от което 2 лопатки се деформираха? Или червеният прашец ти е вмиpисaл няколкото мозъчни клетки?
146
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Операторът на дрона получава строго мъмрене и наказание. Той трябваше, преди да падне в морето, да изстреля ракетите си въздух-въздух срещу двамата нападатели, които го опикаха с гориво.
145
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Има един Анонимен тук, най-вероятно немска поклонничка. Само търси с кой да се заяжда. Не коментира коментираното, а нарежда коментиращите кой какъв бил. Играе го западен психо аналитик с основно образование СПТУ по тухлостроене.
144
4
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Списаревски би се превъртял в гроба.
143
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива майстори на наще и ф35 да им дадеш са катапултирали голяма грешка правят че пускат видеото
142
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дядо Йоцо гледа.А теб трябва да те наградят на конкурса за тъпота.
141
8
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Това с този дрон наистина си е унижение. Все едно го преепиикаха и той падна в морето. Дори не са нужни снаряди.
140
1
 
3
 
! Отговори
Седем девети преди 1 година
Мани го тоз дрон. Не е важен. Всеки си е свършил работата. Въпросът е има ли жив българин който може да си позволи да махне найлоните от новата си Тойота Секвоя... Докато мисли за зелена енергия и съответно я съхранява с куфарчета, зелената енергия, защото е добре да си греен...
139
7
 
8
 
! Отговори
КамънитеПадатОтНебет преди 1 година
"Рийпърите"падат, от небетооо в моретооо...Опса...опсааа...
138
4
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Навремето в Луфтвафе награждаваха пилотите при петия свален вражески самолет, като свалени безпилотни планери или дирижабли не ги брояха.
137
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чичо Сам е набит. Унизен. И нищо не може да направи. Китай помири С.Арабия и Иран, америка губи влияние. Глобализма нещо не могат да го наложат. Много станаха непослушните :)
136
4
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Защо ги награждават нали нищо не бяха направили, нали само бяха следели дрона от безопасна дистанция, нали дрона беше паднал сам без никаква намеса от руските пилоти. Тия руснаци хептен почват да стават за смях с лъжите си