Падат цените на зърното след подновяване на сделката с Украйна

Украйна твърди, че договорът е удължен с още 120 дни
Обновена: 20 мар 2023 14:53 | 20 мар 2023 14:53, Анисия Иванова
33
Падат цените на зърното след подновяване на сделката с Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пшеницата поевтиня след подновяването на споразумението, което позволява на Украйна безопасно да изнася зърно от ключови черноморски пристанища, въпреки че продължителността на последното удължаване беше оспорвана.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви през уикенда, че договорът е удължен с още 120 дни, но Русия и неназован турски служител заявиха, че удължаването е само за 60 дни. Двете основни стоки, доставяни по споразумението, са пшеница и царевица, чийто цени спаднаха.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на фючърсите на пшеницата през първата половина на 2022 г. поради опасенията за сериозни смущения в доставките. Черноморската инициатива за зърно позволи да се осъществи износ, след като беше договорена с посредничеството на Организацията на обединените нации и Турция през юли, което допринесе за намаляване на инфлацията при храните.

Фючърсите върху пшеницата в Чикаго се понижиха с 1,7% до 6,985 долара за бушел към 13:49 ч. в Сингапур, след като в петък отбелязаха първия седмичен ръст от началото на февруари. Царевицата се понижи с 1,1% до 6,275 долара за бушел, което е първият спад от пет сесии насам.

Въпреки пониженията в понеделник, разминаването между Русия и Украйна по отношение на продължителността на удължаването вероятно ще увеличи рисковата премия в сравнение с това, ако двете страни се договорят от самото начало, каза Денис Вознесенски, селскостопански анализатор в Rabobank Group, базиран в Сидни.

"Ако срокът е само 60 дни, той ще изтече точно преди прибирането на зимната реколта в Украйна", каза Вознесенски. "В този момент Русия вероятно ще има повече възможности за договаряне, защото светът ще има по-голяма нужда от украинското зърно от сезонна гледна точка. Ако срокът е 120 дни, това ще покрие поне първоначалния период на прибиране на реколтата.", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

По данни на украинското аграрно министерство десет региона в Украйна са започнали да сеят пролетни култури пшеница и ечемик по-рано от 2022 г. Въпреки това фермерите в страната може да засеят само 8,7 млн. хектара зърнени култури тази година, което е с над 20% по-малко от предходната година, сочат предварителните оценки.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Кой ги подновява преди 2 месеца
Тези МРЪСНИ ЗДЕЛКИ??? КАКВО Е ТВА СВОЕВОЛИЕ И УБИЙСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД С ТАЗИ УТРОВА?
32
0
 
2
 
! Отговори
Не стига,че е евтино преди 2 месеца
Вредно(извън стандартите на ЕС) ами и хляба без ддс пак скъп.Кое е нормалното?Защо ядем украинския бо....лук?
31
0
 
7
 
! Отговори
Потребител преди 2 месеца
А цените на хляба - кога?
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абсолютно-малоумие! Да купуваме евтината ГМО укро пшеница , а нашата да плесенясва по складовете!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние тука в Европа ЗАМРЪЗНАХМЕ, само ледници има тука, следователно зърно не ни трябва.
28
4
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 2 месеца
Изкарал ги е чрез субсидиите от нашите данъци дето полупава а не от работа и продажба на жито
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Европеец - То, щото "европейците" все по Бентли-та сте се яхнали! И да има такава кола селският стопанин, той си е изкарал парите за нея.
26
2
 
2
 
! Отговори
God преди 2 месеца
До анонимен 24Мда, те в Украйна само зърно от Чернобил добиват. Нямат други посеви. Айде бягай с трактора на паветата да ти вдигнат още субсидията.
25
2
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 2 месеца
На някои от "селските стопани "ще му се наложи да си продаде Бентлито
24
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Да си държат радиционното зърно и други такива култури, в България и зрънце не трябва да влиза
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То хубаво всичко за Украйна , но дайте да си гледаме България , ние друга държава нямаме . Развалиха ни зеленчуците и плодовете , за да могат да ни внасят сголеми надценки и пъкни с нитрати .Развалиха ни животновъдството за да ядем вносно замръзено от 20 години . Сега унищожават зърното .Сопите са им малко
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скадовете са пълни със зърно , въпрос на време е да се развали .Тези нормални ли са ? Банките не дават пари срешу продукция , дават само срешу събсидията .Как ше се сее , как ще се тори , как ще се плащат ренти .Колко години може да се изкара с пари от предните реколти .Луди хора
21
2
 
16
 
! Отговори
Запознат преди 2 месеца
Жалки родостъпници! 90% от българсклите кооперация по селата не мога да си реализират реколтата заради тези изм3к6ри! Дали, някой с поне малко ум разбира какво означава това?Отделно, че им ядем ГМО-то на хамериканците!
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След тази новина на много малки земеделци , ще им е трудно да оцелеят
19
1
 
17
 
! Отговори
Фен преди 2 месеца
Моля няой да обясни защо доставната цена на хляба се увеличи с 15ст. от тази седмица?За един прЕател питам!
18
2
 
21
 
! Отговори
Казах преди 2 месеца
Отровихте Българският народ само и само да ближете с дългият език американските господари.Не ми говорете за Левски Ботев.Вие сте едно страхливо и крадливо долно пле.ме.
17
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
вкарайте евтино зърно за да влезат малко в час тия алчни ***, направиха хляба 3-4 лева
16
6
 
25
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Как може да имаме такива продажни политици, които да жертват цял огромен сектор на българската икономика, за да защитават чужди интереси. Зърното от Украйна, трябва да се блокира със закон. Нашите зърнопроизводители са пред фалит и никой няма да ги компенсира.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само не разбрах ние какво зърно ядем.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ура!