Русия се закани: Ако Финландия и Швеция влязат в НАТО ще станат мишени

Швеция прави "крачка в бездната", като иска да стане член на НАТО
29 мар 2023 21:00, Нели Христова
317
Русия се закани: Ако Финландия и Швеция влязат в НАТО ще станат мишени
Снимка: БГНЕС

Финландия и Швеция ще станат "мишени" за Москва, ако се присъединят към НАТО, предупреди руският посланик в Стокхолм, предаде Евро нюз.

След присъединяването им "общата дължина на границите между Русия и НАТО ще се увеличи почти двойно", заяви посланик Виктор Татаринцев.

"Ако на някого все още му се струва, че това по някакъв начин ще подобри сигурността на Европа, бъдете сигурни, че новите членове на враждебния блок ще се превърнат в легитимна мишена за руските ответни мерки, включително такива от военен характер", добави той.

Русия многократно е заплашвала скандинавската двойка, след като през май миналата година, те подадоха оферти за присъединяване към западния военен съюз.

Въпреки че са близки съюзници на НАТО от повече от две десетилетия, двете страни не са официални членове на военния съюз, а общественото мнение е категорично против присъединяването.

Всичко това се промени след нахлуването на Русия в Украйна, когато общественото мнение рязко се промени в полза на присъединяването към НАТО - в един момент надхвърли 80 % във Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, а в Швеция подкрепата достигна две трети, според социологическите проучвания.

Според правилата на НАТО една държава става пълноправен член едва когато всички 30 държави са ратифицирали кандидатурите ѝ.

Сега Финландия очаква Турция да ратифицира кандидатурата си за членство в НАТО - нещо, което президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща да направи.

Що се отнася до Швеция, нейната кандидатура все още е под въпрос. В момента Анкара блокира влизането ѝ, а Унгария отлага ратификацията.

И за двете страни се смята, че изчакват, за да получат политически отстъпки от Стокхолм, а в случая с Унгария - и от ЕС. Турция също се надява да получи изгоден достъп до военни програми от САЩ.

Въпреки това официалните лица в Швеция все още се надяват да се присъединят преди следващата среща на върха на НАТО през юли в Литва.

Но за руския посланик в Стокхолм, който е роден в Херсон в днешна Украйна, Швеция прави "крачка в бездната", като иска да стане член на НАТО.

Критикувайки "прибързаното" ѝ решение без национален референдум, той твърди, че командването на НАТО е "решило да влезе напълно в конфликта", което създава рискове за Швеция.

"В този случай шведите несъмнено ще бъдат въвлечени и изпратени на смърт в името на чужди интереси", пише Татаринцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мноо ясно. Натискат се като луди да си пробват мускулите с Русия.
170
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда на Русия пак и се яде бой от Финландия.
169
19
 
6
 
! Отговори
До 203 преди 1 година
Русия може и да поглъща съседни държави, но без Русия нямаше да има Естония, Литва, Латвия, Финландия и Украйна ;)
168
12
 
5
 
! Отговори
Мистър Кеконен преди 1 година
Финландия 70 години се открояваше с умерена и умна външна политика, обществото беше твърдо против НАТО, но има едно НО, защо изведнъж 80. % процента от стадото реши, че трябва да влезе в ОТАН? Просто защото тия с гегите решиха, че така трябва, а овчиците поеха натам , където овчарите и кучетата ги подкараха. Елита в Сев. Европа е обвързан със спекулативния финансов световен капитал, без реална силна икономика няма как да поддържаш привидно високия стандарт на стадото.
167
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия от 700 години, включително и до днес редовно по 2-3+ пъти на десетилетие напада и поглъща чужди и безсилни територии.Русия когато те влизат в съюз за да се защитават една друга ако бъдат нападнати: "Вие сте ни огромна заплаха и нямате право".
166
8
 
5
 
! Отговори
да преди 1 година
тия бу-дали сами се тикат в шамарите!
165
3
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахааа, той психото не искаше повече страни в НАТО, получи още НАТО на границата си :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Щото е много "умен" :)))))))))))))))))))))))
164
9
 
3
 
! Отговори
Така , така преди 1 година
Само ,че и Русия членува във военен съюз , заедно с Казахстан, Таджикистан , Киргизстан, Армения и Беларус а Сърбия и Афганистан имат непълно членство! Разширяването на НАТО може да доведе до глобален конфликт. Още повече ако режима в Китай или С. Корея бъде застрашен. Корея , Тайван , Иран-Израел , Сърбия -Косово все горещи точки ,които могат да бъдат разбутани.
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
просто така
162
1
 
2
 
! Отговори
Прасето на лъжата преди 1 година
Римляните промивали мозъци със склуптори а храбрите юдеоевреи им трошели склупторите защото самите римляни ги назначили от Веспасиан до Адриан да им бъдат опозиция от платени от тях артисти...............................Истинската опозиция Християните като по чудо оцелели през периода от Веспасиан до Адриан но и до сега не се знае Шефа и Шефовете им през този римоюдеиски период на гонения срещу тях
161
6
 
3
 
! Отговори
"Русия се закан преди 1 година
Глупаво заглавие... НАТО е противник на Русия и много ясно всеки който е член на НАТО е потенциална военна цел.
160
0
 
1
 
! Отговори
Паметника ПРАСЕТО преди 1 година
Веспасиан и милиардера от юдейско равин семейство Йосиф Флавий си стиснали ръцете за съюз.........А римляните знаят как се угажда и се вършат дори исторически фалшификации в полза на съюзници............Юдеиста на "истината и справедливостта" Симон бар Кохба с прякор Хитър Петър А НЕ Свети Петър вдигнал въстание срещу Рим с аргумент:"От Веспасиан чак до Адриан Вие римляните лъжехте че даже исторически фалшификации в полза на нас юдеоевреите вършихте а сега:ВОЙНА".......Нема лабаво при юдеите
159
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изказване на Русия означава ли,че България е мишена,защото е член на НАТО?И как гледат на това русофилите у нас,ако сме мишена,освен,че ни обявиха за неприятелска страна,при положение,че всичко от горива през енергетика и други е на руски олигарси в България?
158
13
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 година
Искат Русия да стане - колония и - това е цялата история. Навални е престъпил някои закони - всички сме млади и буйни и сме правили нещо-си, а това е -кукла на конци. Руснаците обаче не са съгласни и - знаят какво се случи при Елцин - примитивна бедност, както при нас - при Костов, нямахме дори пари за море. Наполеон също искаше да превземе Москва и успя - в интерес на истината, а после се случи друго, в случая - Путин не е прав да напада Украйна.
157
1
 
17
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
нато е организация обединиение не много държави за подкрепа и сигурност, най-голямата заплаха за сигурността на повечето държави е путинова русия затова цел номер едно на нато трябва да бъде премахването на тази заплаха, това е просто точно и ясно
156
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландия вече е влезнала на следващата среща на НАТО през лятото. Швеция има обструкции от Ердоган, но ако Ердо изгуби изборите на 14 май, обструкциите ще паднат.
155
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Русия ще стане още по-голяма мишена.
154
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хехе, алооо детската градина много филми и игрички цъкате. Стига с прехвалената ви РФ, тази държава загива както и нашата ако не се изчистим от същите комунистически грабливи / крадливи бивши и настоящи кадри в управлението. Комунизъма води до пълен разпад и разлагане на държавите
153
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 157, тези територии които РФ открадна и се опитва да задържи ще и костват доста скъпо да не кажа цялата държава. Избитите и избягалите от РФ в дългосрочен план заради войната ще утежнят още повече демографската криза.
152
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще разположат колкото трябва. Даже няма да разполагат, само ще зададат координати в компютрите. И ако се наложи - бум, и след 2 минути няма Швеция, няма Финландия.