В руския ефир: Дали да не освободим Финландия?

"Финландия исторически е наша земя" е част от реакциите
Обновена: 6 апр 2023 07:13 | 6 апр 2023 07:00, Елка Василева
402
В руския ефир: Дали да не освободим Финландия?
Снимка: архив, БГНЕС

В руския ефир се чуват крайни реакции и заплахи заради приемането на Финландия в НАТО - от "Финландия исторически е наша земя" до "Трябва да освободим братския финландски народ".

Още по темата
Дали да не освободим Финландия? Такава дискусия се проведе в руската държавна телевизия по повод приемането на скандинавската страна в НАТО.

"Дайте първо да освободим останали"

В студиото гостува Дмитрий Абзалов, президент на Центъра на стратегическа комуникация, според когото в страната цари хаос и Финландия "вече се намира извън наш контрол". Водещата Олга Скабеева в отговор уточнява, че "Финландия исторически е наша земя". В диалог със зрител в публиката Скабеева добавя: "Трябва да освободим братския финландски народ", пише германският "Франкфуртер Рундшау", цитиран от Дойче веле.

В тази телевизионна дискусия Абзалов възразява на водещата и обяснява, че руските въоръжени сили трябва да се съсредоточат върху сегашните бойни действия, които нарича "специална военна операция".

"Дайте първо да освободим всички останали, пък след това ще се занимаваме с братския финландски народ", казва президентът на Центъра за стратегическа комуникация, цитиран и от руски медии. Абзалов изказва и съмнението, че освобождаването на Финландия едва ли ще се осъществи в рамките на нашия живот. "Грандиозни планове, желаем щастие", обобщава водещата Скабаева.

Кремъл заплаши с контрамерки

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира приемането на Финландия в НАТО като "посегателство срещу националните интереси на Руската федерация", съобщи руската агенция "Интерфакс". На пресконференция в Москва журналистите го попитаха дали влизането на Финландия в НАТО не е политическо поражение, след като "специалната операция" в Украйна е била насочена тъкмо срещу разширяването на НАТО. По думите на Песков влизането на Финландия в Алианса било посегателство срещу националната сигурност на Русия, което я принуждавало да вземе съответните мерки.

Говорителят на Путин все пак уточнява, че "ситуацията с Финландия е коренно различна в сравнение с тази с Украйна". "Първо, Финландия не се превърна в "Антирусия", с Финландия ние нямаме спорове", казва още Песков.

Той уточнява, че Москва внимателно ще наблюдава какво става в северната ѝ съседка и ще вземе всички необходими контрамерки - в зависимост от това дали там ще бъдат разположени оръжия и ще се изгражда инфраструктура, които биха създали опасност за руската граница. Както е известно, тази граница е дълга 1340 километра. Досега Русия граничеше с пет натовски държави - Норвегия, Латвия, Естония, Литва и Полша. Общата дължина на границата между Алианса и Русия беше 1215 километра. След приемането на Финландия в НАТО тя се удвоява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
8
 
18
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 1 година
Този лилиПутин, който има не само лилипутски ръст, но и акъл със същия размер, е вече пътник... Необратимо е! Колкото по-бързо, толкова по-добре за целия свят, а и за Русия. По-младите руснаци вече отлично разбират това...
303
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финландия им 60 самолети Ф-35, а "втората" армия в света 5 броя Су-57 които стават само за авиошоу! Големи мъки ще бъдат за Расия, ако се опитат да нападат
302
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами пробвайте :)) ама не ви стиска
301
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недай си боже русия да те освобождава .. ще ти излезе през ...
300
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както ги освободихте, докато бяхте в съюз с Хитлер ли, пак да ви нашокат пияните кухи ***.
299
6
 
28
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ето затова ме е яд, че спряха руската трлевизия! Такова шоу на оли го френи като постоянните гости на Скабеева и Соловьов, никъде не може да се гледа. Направо съм се затъжил за клоунаа Яков Кедми.
298
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слушайте и четете внимателно - и обърнете внимание на името "Горни Дъбник": Ютуб/watch?v=8KjS_VOBpIo
297
5
 
31
 
! Отговори
Факт преди 1 година
московия е бензиностанция...но кремъл е психодиспансер!!!
296
4
 
34
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Финландия е държавата с най-голям процент щастливи хора в света, обаче мужиците искат да ги "освободят"...да ги направят още по-щастливи.
295
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както ги освободихте по време на знаменитата Зимна война ли (1 убит финландец срещу 7 убити cвинe)
294
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямате Фаберже, за да пробвате, само вятър с уста.
293
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля за конкретика . Молим Ний канарчетата и консуматорите на зелен хайвер.
292
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спряхте руските телевизии,за да си измисляте пропаганди и да плащате за коментари под фалшиви новини.Може да са се шегували или хич да не е вярно.
291
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахаххаха, Финландия била исторически тяхна земя???? Когати е имало хора там още руската к0___чи____на не е съществувала.
290
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа има си ред ние бяхме по напред
289
26
 
5
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ! преди 1 година
СЛАВА!
288
12
 
3
 
! Отговори
И правилно преди 1 година
щом се налага мироналагаща операция.
287
5
 
33
 
! Отговори
K.Коцев преди 1 година
Ей,мужици,от кого ще освобождавате Финландия,бре ?! Финландия е суверенна държава и сама определя с кого да бъде за в бъдеще ! Според повечето ви брътвежи по-голямата част от света ви е принадлежал ?! Ама вие вече се самозабравяте ! Не разбрахте ли,че народите повече не желаят да ги гази руски ботуш ?! Или може би трябва да разбираме ,че заробването във всяко едно отношение във вашите очи е ... освобождаване ?!
286
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко! Съдейки по Сана Маргарин, определено една спасителна операция би била добре дошла за хората във Финландия!
285
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със войната в Украйна започна и освобождението на Русия. За да може поручик Галицин да се върне в Русия след 100години изгнание. И Ала Пугачова ще се върне .