В руския ефир: Дали да не освободим Финландия?

"Финландия исторически е наша земя" е част от реакциите
Обновена: 6 апр 2023 07:13 | 6 апр 2023 07:00, Елка Василева
402
В руския ефир: Дали да не освободим Финландия?
Снимка: архив, БГНЕС

В руския ефир се чуват крайни реакции и заплахи заради приемането на Финландия в НАТО - от "Финландия исторически е наша земя" до "Трябва да освободим братския финландски народ".

Още по темата
Дали да не освободим Финландия? Такава дискусия се проведе в руската държавна телевизия по повод приемането на скандинавската страна в НАТО.

"Дайте първо да освободим останали"

В студиото гостува Дмитрий Абзалов, президент на Центъра на стратегическа комуникация, според когото в страната цари хаос и Финландия "вече се намира извън наш контрол". Водещата Олга Скабеева в отговор уточнява, че "Финландия исторически е наша земя". В диалог със зрител в публиката Скабеева добавя: "Трябва да освободим братския финландски народ", пише германският "Франкфуртер Рундшау", цитиран от Дойче веле.

В тази телевизионна дискусия Абзалов възразява на водещата и обяснява, че руските въоръжени сили трябва да се съсредоточат върху сегашните бойни действия, които нарича "специална военна операция".

"Дайте първо да освободим всички останали, пък след това ще се занимаваме с братския финландски народ", казва президентът на Центъра за стратегическа комуникация, цитиран и от руски медии. Абзалов изказва и съмнението, че освобождаването на Финландия едва ли ще се осъществи в рамките на нашия живот. "Грандиозни планове, желаем щастие", обобщава водещата Скабаева.

Кремъл заплаши с контрамерки

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира приемането на Финландия в НАТО като "посегателство срещу националните интереси на Руската федерация", съобщи руската агенция "Интерфакс". На пресконференция в Москва журналистите го попитаха дали влизането на Финландия в НАТО не е политическо поражение, след като "специалната операция" в Украйна е била насочена тъкмо срещу разширяването на НАТО. По думите на Песков влизането на Финландия в Алианса било посегателство срещу националната сигурност на Русия, което я принуждавало да вземе съответните мерки.

Говорителят на Путин все пак уточнява, че "ситуацията с Финландия е коренно различна в сравнение с тази с Украйна". "Първо, Финландия не се превърна в "Антирусия", с Финландия ние нямаме спорове", казва още Песков.

Той уточнява, че Москва внимателно ще наблюдава какво става в северната ѝ съседка и ще вземе всички необходими контрамерки - в зависимост от това дали там ще бъдат разположени оръжия и ще се изгражда инфраструктура, които биха създали опасност за руската граница. Както е известно, тази граница е дълга 1340 километра. Досега Русия граничеше с пет натовски държави - Норвегия, Латвия, Естония, Литва и Полша. Общата дължина на границата между Алианса и Русия беше 1215 километра. След приемането на Финландия в НАТО тя се удвоява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
7
 
17
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Щом Пригожин нарича Путин *** лилипут, смятайте,....
283
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Московията вече официално е държава - виц. Държава - скеч. Държава - клоун. Държава - ***. Московията още дълго ще е клоунът на световната сцена, но няма още дълго да е държава...
282
4
 
16
 
! Отговори
Zet преди 1 година
Интересно как точно Чингиз хан не е минал през Русия!? Взел е пряк полет ли? А, не, сетих се, има уловка. Тогава не е имало Русия.
281
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашистанците имат огромна нужда от безаналогова технология за присаждане на мозък.
280
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък Московията воювала срещу САЩ и НАТО. Общи загуби на САЩ и НАТО до момента: Жива сила - 0; Техника - 0.
279
4
 
25
 
! Отговори
Милена преди 1 година
Последният път, катто нахлиха във Финландия, пртез 40-те години, оитнесоха много бой и унизителноии поражение.
278
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, рашисти, абе що не освободите САЩ а?
277
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашисти - никаква връзка с главния мозък, никаква връзка с реалността - просто рашисти...
276
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, рашистчета, още си ближете раните от последното "освобождение" на Финландия...
275
4
 
22
 
! Отговори
von Newmann преди 1 година
Епа, опитайте се, ако ви държи на окафявените дирници и ще видите само финландците какво ще ви сторят. Тогава ще разберете думата "денацификация" в пълния й размах. Толкова жалки русоръководители и гласонадвикатели няма в историята на Света. Хем гладни и жалки, хем настафирчени. Смях.
274
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кривомислещи алкохолици, какво да очакваш от рашисткия ефир
273
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушевите не използват думата националсоциализъм защото е много близка със социализъм каквито се водеха толкова години и по принцип са еднакви а използват фашизъм. самият Мусолини казва че фашизъм и националсоциализъм са различни неща
272
9
 
10
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Медведев каза:"Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, дължината на сухопътните граници на алианса с Руската федерация ще се удвои. Естествено, тези граници ще трябва да бъдат укрепени. Никакъв вид неядрен статут на Балтийско море вече не може да бъде обсъден - балансът трябва да бъде възстановен"
271
28
 
13
 
! Отговори
Кой какъв е преди 1 година
До Анонимен 298: Русия възстановява разрушеното в освободените райони. А САЩ нямат нито една възстановена държава. Нито Афганистан, нито Ирак, нито Сирия, нито Либия. Откъдето са минали, са оставили само трупове и разрушения.
270
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Московия не може да разбере едно, че дето стъпне руски крак всичко се превръща в блато, а развитието се превръща в деградация!!!
269
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Московци първо се ОСВОБОДЕТЕ от лъжите си!!!
268
25
 
12
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Сега САЩ ще яхнат и Финландия, както са яхнали и нас. А членство в НАТО изобщо не им трябваше. Ще трябва да харчат милиарди за американско оръжие.
267
4
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
***.л.Н.u мозъци!!! Голяма излагация са московия...както обикновенно!!!
266
3
 
19
 
! Отговори
do 291 Нищо ново преди 1 година
Тъй ли? Я отвори една карта например от 1200 годиниа и ми посочи къде е русия.
265
25
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Да им е честито на финландците. Досега, след края на Втората световна война, Русия с нищо не ги е заплашвала. В НАТО е лесно да се влезе, но трудно се излиза. Яхнат ли ги САЩ веднъж ще ги карат да плащат за американско оръжие довека. Американците от никъде не са си тръгнали доброволно.