Силите на "Вагнер" превзели още два района в Бахмут

Градът ще падне за по-малко от месец, според украински военен
Обновена: 15 апр 2023 16:51 | 15 апр 2023 16:50, Анисия Иванова
248
Силите на "Вагнер" превзели още два района в Бахмут
Снимка: БГНЕС

Силите на руската военна организация "Вагнер" са превзели още два района в северната и южната част на Бахмут, в украинската Донецка област, според руското министерство на отбраната.

По-рано британското военно разузнаване съобщи, че украинските сили са отстъпили територии в града под натиска на интензивен артилерийски обстрел, съобщава БНР.

Останалите в града части на украинските въоръжени сили отстъпват и умишлено разрушават инфраструктурата и жилищните сгради, заяви говорителят на руското отбранително министерство генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Руските войски водят битки от миналото лято за превземането на града в източна Украйна, който придоби огромно символично значение, въпреки че според анализатори има малка стратегическа стойност. Според Киев битката за града е ключова за задържането на руските сили по целия източен фронт.

Вчера Русия обяви, че напредва в западната част на Бахмут. "Щурмови групи на "Вагнер" водят високоинтензивни военни операции, за да превземат квартали в западната част на Артьомовск (съветското име на Бахмут, което Москва използва)", заяви руското министерство на отбраната.

Според украински военен, напуснал Бахмут преди седмица и свързал се с Франс прес, позиции са били изгубени в града и е невъзможно да бъдат евакуирани или изтеглени украинските сили оттам. Ситуацията е много трудна, допълва той. Дори и Украйна да изпраща в зоната все още "свежи хора", то "Бахмут ще падне за по-малко от месец", казва украинският военен, чието име не се съобщава.

Същевременно лидерът на "Вагнер" - Евгений Пригожин заяви, че Украйна е готова за настъпление, но Русия е готова да го отрази, предаде ТАСС.

Агенция Франс прес не успя да провери ситуацията на място. Смята се, че Русия и Украйна са претърпели огромни загуби в битката за Бахмут. Русия заяви в петък, че настоява да превземе западните райони на силно разрушения град за добив на сол, който някога е имал население от 70 000 души. В четвъртък Москва заяви, че е отрязала украинските сили в Бахмут. Киев отхвърли твърдението, заявявайки, че има достъп до своите войски и е в състояние да изпрати боеприпаси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
13
 
! Отговори
КОга та кога ? преди 1 година
Ами то ролята на вагнер е да ги доближи да им открие позиците и да предаде точните координати където трябва после филма е ясен ! Един украйнец казваше усетим ли че вече знаят къде сме отстъпваме и търсиме друго укритие -- Щом нямат оръжие което да подави руската артилерия при тая средновековна воина печели тоя със по-голямото оръдие и със повече хора да заместят мъртвите !
90
6
 
18
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Благодарение на Русия и Китай светът вече не е еднополюсен и това е добре за държави като нашата. Ако ги нямаше тях, САЩ щяха да имат тотален контрол навсякъде и можем само да гадаем как щяха да злоупотребяват с това.
89
3
 
4
 
! Отговори
КОга та кога ? преди 1 година
Това е война от миналия век -тоя със повчечето оръдия ,хора и танкове лека полека избива другите ! Нато не воюва така те печелят пълно въздушно господство със съответните поражения от растояние на всичко важно и след това при огромна въздушна подръжка направо се гаврят със разни допотопни ешалонирани отбрани ! Украйна какда победи Русия и те хората се надяваха на всичко което е нужно -парии да им дадеш пак не става без самолети хеликоптери томахоци и разни такива няма да бият Русия
88
6
 
20
 
! Отговори
Поуките на историята преди 1 година
Който е ходил в Берлин е виждал една катедрала, която германската армия е защитавала до последно. И как е превзета? Не с безкрайно обстрелване на пехотинци от двете страни. Просто са докарали оръдия и са сринали покрива. И така ще стане и в Бахмут. Украинците в жилищен блок и стрелят от всички прозорци. Руската армия го срива с оръдеен обстрел и дотам. Друг начин има, както в Азовстал. Да ги блокират отвсякъде и да ги чакат да се предадат. Това е бавният начин. Така или не, вижда им се краят.
87
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са думнали с Кинжал щаб на НАТО близо до Лвов.
86
1
 
21
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
До кой пакет санкции стигна Урсула вече, че им изтървах края?
85
3
 
4
 
! Отговори
КОга та кога ? преди 1 година
Ще го превземат тоя Бахмут ? На Руската артилерия и остават едно-две малки кварталчета да ги срине до ниво мазета да разбие и мазетата и идват от Вагнер със знамето ! Това било хумания за населението начин иначе със стратегическите бомбардировачи ! Добре че са НАТО че не дадоха на украйна всичко което им трябва -- не знам какво настъпление ще правят то без въздушен контрол със 200 танка и 100 брадлита ако се биеше Русия -- за мен помоща е малка колкото да подържа жарта !
84
4
 
15
 
! Отговори
А дали е ясно? преди 1 година
Ясно е едно, ако иракчаните воюваха като украинците - на мястото на Багдад щеше да има кратер с дълбочина 20 км.А краварофилите сега реват щото руснаците се бият както се полага за такива случаи.
83
2
 
16
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 93: Така ти се струва, защото не виждаш по-далеч от носа си. Заради войната и заради санкциите на ЕС (от които си патим повече ние, отколкото Русия) Европа губи евтините руски горива и суровини. Кой печели? САЩ естествено. И затова от Вашингтон нямат интерес войната да свърши скоро.
82
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми дреме за войната !!!
81
16
 
18
 
! Отговори
А ние накъде? преди 1 година
Нито като член на ЕС нито като член на НАТО не сме задължени да оказваме военна помощ на Украйна. Българските правителства полагат клетва да служат на интересите на българският народ.
80
14
 
25
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Иде му Краят на Бахмут. От САЩ и НАТО отдавна съветват Зеленски да изтегли украинските войничета от там, а той все хвърля нови в мелачката. Колкото по-дълго, толкова по-добре за Русия.
79
12
 
9
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Либераслъка... скоро. Скоро. Ще ви окачим по спирките на градския търанспорт, за да ви гледат децата, като отиват сутрин на училище :))
78
4
 
18
 
! Отговори
до гъZът 87 преди 1 година
Побеждаваме разбира се... Въzpazяваш ли?
77
14
 
17
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 година
Виждам че тук взеха да пишат хора където през живото си калашник не са виждали, че и коментират и определени войни. Ако Русия, Китай, Корея бяха могнали на Салам Америка ще ше спечели един друг път. Ако НАТО не бяха се намерени досега Украйна нямаше да я има. И въпреки че дават ъгъл украинците, дават и сумата пари и оръжие пак не могат да спрат руснаците.
76
10
 
13
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Обрат...Нищо такова не е казвал Конашенков. Виж Зеленски може да каже всичко.
75
10
 
13
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Ауууу... ама нали ПОБЕЖДАВХТЕ бе либераслъка?
74
22
 
14
 
! Отговори
Обрат... преди 1 година
В Бахмут преди 2 часа Конашенков съобщи, че украинците са си върнали тези райони и са убили около 30 вагнеровци.
73
16
 
8
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Толкова *** хора са русоробите, затова сме най- бедни!
72
5
 
18
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Укронацистите знаят, че повече няма да се върнат в Бахмут и затова взривяват след себе си каквото могат.