Силите на "Вагнер" превзели още два района в Бахмут

Градът ще падне за по-малко от месец, според украински военен
Обновена: 15 апр 2023 16:51 | 15 апр 2023 16:50, Анисия Иванова
248
Силите на "Вагнер" превзели още два района в Бахмут
Снимка: БГНЕС

Силите на руската военна организация "Вагнер" са превзели още два района в северната и южната част на Бахмут, в украинската Донецка област, според руското министерство на отбраната.

По-рано британското военно разузнаване съобщи, че украинските сили са отстъпили територии в града под натиска на интензивен артилерийски обстрел, съобщава БНР.

Останалите в града части на украинските въоръжени сили отстъпват и умишлено разрушават инфраструктурата и жилищните сгради, заяви говорителят на руското отбранително министерство генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Руските войски водят битки от миналото лято за превземането на града в източна Украйна, който придоби огромно символично значение, въпреки че според анализатори има малка стратегическа стойност. Според Киев битката за града е ключова за задържането на руските сили по целия източен фронт.

Вчера Русия обяви, че напредва в западната част на Бахмут. "Щурмови групи на "Вагнер" водят високоинтензивни военни операции, за да превземат квартали в западната част на Артьомовск (съветското име на Бахмут, което Москва използва)", заяви руското министерство на отбраната.

Според украински военен, напуснал Бахмут преди седмица и свързал се с Франс прес, позиции са били изгубени в града и е невъзможно да бъдат евакуирани или изтеглени украинските сили оттам. Ситуацията е много трудна, допълва той. Дори и Украйна да изпраща в зоната все още "свежи хора", то "Бахмут ще падне за по-малко от месец", казва украинският военен, чието име не се съобщава.

Същевременно лидерът на "Вагнер" - Евгений Пригожин заяви, че Украйна е готова за настъпление, но Русия е готова да го отрази, предаде ТАСС.

Агенция Франс прес не успя да провери ситуацията на място. Смята се, че Русия и Украйна са претърпели огромни загуби в битката за Бахмут. Русия заяви в петък, че настоява да превземе западните райони на силно разрушения град за добив на сол, който някога е имал население от 70 000 души. В четвъртък Москва заяви, че е отрязала украинските сили в Бахмут. Киев отхвърли твърдението, заявявайки, че има достъп до своите войски и е в състояние да изпрати боеприпаси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато прави военна база в Молдова ,на границата с Приднестровието .Чий го дирят там ?На Бидоня с латексовата маска ли?
130
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да дойде ред и на нашите евроатлангици!
129
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано скоро ПАК има новина за унищожен щаб с нато-вски офицери!
128
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
140, ясно е, че Украйна няма да е същата, въпросът е дали руснаците ще и разрешат отново да я има? Руски ядрени бази на границата с Полша как ли ще им се отрази на поляците, заплашвайки Русия с военна намеса на страната на Украйна, ако тя загуби.
127
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
138, не се притеснявай, ще го превземат, но нали САЩ искат да се бият до последния украинец? Така укро-бандитите им идват на крака и ги трепят като плъхове. На ден очистват 500-650 украински гада. Чети военни новини с Павел Иванов. Така не знам до коя година ще има да трепят укробандити, но щом жабокъркела е взел да мообилизира и жени, работата е ясна. Та, нека да праща нова жива сила, нека. Руснаците имат снаряди и куршуми за всички, нищо че уж бяха ги свършили още през май 2022!
126
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължение на коментара ми 136! Та след разпада на СССР,Украйна избра точно този "път"! На дивият капитализъм! Та Украинският граждани ,тогава го нямаше за човек властта в Киев! Самият Порошенко е за съд! Размина му се и Еврейчето пое " щафетата" на задачата Украйна,да прокара Американската " политика" в Европа! Там Украйна сбърка! Та да попитам Еврейчето Зеленски,защо сега търси " подкрепа" точно от Обикновеният Украинец,да му запази господството и " властта "? Украйна няма да бъде същата!!!
125
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, пияндурите от Раша нали щяха да превземат Украйна? Какво се занимават с Бахмут от цяла една година? Бахмут цяла Украйна ли е? Те с това темпо ще са превзели Украйна 2098 година...
124
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да се хабят да превземат, а да спрат тотално всякаква възможност на протестантскокатолическите натовци да се изнесат. И да ги ликвидират!
123
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако съм " младеж" на около 34 г,точно толкова изминаха след 1989 г ,до днес.Ще " подкрепя" " Украйна" и " оплюя" Русия! И ще ми климат " плюсове" децата бродещи из ". нета"!-:) Но понеже помня целият процес,падането на СССР,не мога да подкрепя Украйна! Украйна връщайки ядрените ракети на Русия,имаше Личен избор! Или да тръгне по пътя на демокрацията,или да властва див капитализъм,такъв,какъвто и в България нямаше след 1989 г до днес! Капиталистите и фашистите там,не бръснеха украинеца за човек!
122
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда руснаците да превземат Артьомовск. Най-добре е да избиват укро-свинете тук, в Артьомовск, а когато по принуда го превземат, нека да дойдот басмачите и да колят да колят докато заколят и последната украинска ***. За тези зверове избили за осем години без причина над 14 000 невинни руски мирни жители ей така, просто за удоволствие не заслужават да живеят. Смърт за тях, щом не се предадоха, когато руснаците им дадоха възможност. Без пленници, да ги колят, заслужават си го!
121
18
 
10
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Ами превзели районите от които са се изтеглили украинците. Те така и украинците си върнаха Херсон, когато руснаците се изтеглиха от града.
120
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички *** са тройно бустнати!!!
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 133: именно! Не им давай повод че си заминахме всичките!!!
118
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що се злобите бе ***?!? Бая гнилоча сте
117
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 129Русофобите избиха стотици милиони хора от 18 век насам!!! А рипайте още срещу мечката......)))Повече от руснаците не са избили.Революции, чистки, Гладомор, бекадърно водене на война през ВСВ, милиони избити в Източна Европа за налагането на комунизма, та общо надвишава 100млн.
116
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се надявайте на Америка.... Те още не са виждали война там.... И бактерия няма да оцелее в САЩ
115
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руска банка не може да фалира. Те са фалит по принцип.
114
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чернозема на Украйна е добре наторен с руски трупове. Тъкмо ще дава повече жито за Украйна.
113
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите избиха стотици милиони хора от 18 век насам!!! А рипайте още срещу мечката......
112
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 124По - голями глупости от тези на русофилите и платените им иракски дружки никой не казва.