Силите на "Вагнер" превзели още два района в Бахмут

Градът ще падне за по-малко от месец, според украински военен
Обновена: 15 апр 2023 16:51 | 15 апр 2023 16:50, Анисия Иванова
248
Силите на "Вагнер" превзели още два района в Бахмут
Снимка: БГНЕС

Силите на руската военна организация "Вагнер" са превзели още два района в северната и южната част на Бахмут, в украинската Донецка област, според руското министерство на отбраната.

По-рано британското военно разузнаване съобщи, че украинските сили са отстъпили територии в града под натиска на интензивен артилерийски обстрел, съобщава БНР.

Останалите в града части на украинските въоръжени сили отстъпват и умишлено разрушават инфраструктурата и жилищните сгради, заяви говорителят на руското отбранително министерство генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Руските войски водят битки от миналото лято за превземането на града в източна Украйна, който придоби огромно символично значение, въпреки че според анализатори има малка стратегическа стойност. Според Киев битката за града е ключова за задържането на руските сили по целия източен фронт.

Вчера Русия обяви, че напредва в западната част на Бахмут. "Щурмови групи на "Вагнер" водят високоинтензивни военни операции, за да превземат квартали в западната част на Артьомовск (съветското име на Бахмут, което Москва използва)", заяви руското министерство на отбраната.

Според украински военен, напуснал Бахмут преди седмица и свързал се с Франс прес, позиции са били изгубени в града и е невъзможно да бъдат евакуирани или изтеглени украинските сили оттам. Ситуацията е много трудна, допълва той. Дори и Украйна да изпраща в зоната все още "свежи хора", то "Бахмут ще падне за по-малко от месец", казва украинският военен, чието име не се съобщава.

Същевременно лидерът на "Вагнер" - Евгений Пригожин заяви, че Украйна е готова за настъпление, но Русия е готова да го отрази, предаде ТАСС.

Агенция Франс прес не успя да провери ситуацията на място. Смята се, че Русия и Украйна са претърпели огромни загуби в битката за Бахмут. Русия заяви в петък, че настоява да превземе западните райони на силно разрушения град за добив на сол, който някога е имал население от 70 000 души. В четвъртък Москва заяви, че е отрязала украинските сили в Бахмут. Киев отхвърли твърдението, заявявайки, че има достъп до своите войски и е в състояние да изпрати боеприпаси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе те и Херсон превзеха, ама после се изнасят от него със скороста на уплашен заек.
110
4
 
10
 
! Отговори
До 111 преди 1 година
Ти сериозно ли си вярваш на гл у постите дето си написал? Ирак е тотална развалина и корупцията е просто смазваща! Чуй какво казват двама иракски журналисти по повод 20-та година от американската инвазия! youtube(сложи точка тук)com/watch?v=PZHaKdIa850
109
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защото американски банки фалираха а не руските?!?
108
20
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
А руски таракани се хвалят, как навлезли в съседна държава, разрушили инфраструктурата, предизвикали демографска криза, и разрушили икономиката..., и това им е голямата "гордост"? Колко трябва да си гнусен, и да си продал душичката за жълти копейки, за да се "гордееш" с това!
107
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наторяват с ***!!
106
23
 
9
 
! Отговори
115 преди 1 година
На Русия икономиката цъфти върже бухаха. Магазините и аптеките празни. Онкоболните се самоубиват поради липса на лекарства. Кило домати 40 50 лв. Иначе забранили кризата със закон бухаха.
105
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, бавно е защото се казва валяк бавно да те гази. Пълната победа трябва да бъде бавно и убедително
104
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо им бавнее някакси на уркопитеците.....
103
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна напълно разрушена, инфраструктура срината, икономиката съсипана, енергетиката срината, демографски срината, загуби територия по-голяма от Унгария но някакси уркопитеците печелят тук във форума....
102
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа Бахмут е превзет всеки ден от един месец насам.Сега пък превзели два района!! Да се не окаже две къщи в които няма никой!
101
15
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Събитията показват кой търпи повече загуби, още преди 1-2 месеца Пригожин ревна, че не може да държи фланговете и там руснаците изсипаха 2-4 бригади, за да могат Вагнер да се съсредоточат единствено във градът. Това им се наложи след като не успяха да разбият фланговете и да обкръжът 5-10 хилядна украинска групировка. През последните 2 седмици поради загубите на Вагнер в атаката бяха вкарани и 2 руски елитни бригади и въпреки всичко напредват бавно. Украинците репортуват огроми руску загуби.
100
2
 
4
 
! Отговори
КОга та кога ? преди 1 година
Не вярвам във това че Украйна е със добро ПВО -нали като им пуснат дроновете и веднага се разкриват къде са им радарите ? По скоро руските летци не летят във близка подкрепа заради ръчно преносими комплекси и във Афганистан е било така !
99
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 106В Ирак всичко е възстановено, а икономиката и стандарта на живот на иракчани е с пъти по-голям отколкото при Садам. Сирия се управлява от човек на Москва и най-големите разрушения са от руската армия.
98
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех русофили, русофили... няма толкова вдлъбнати същества като вас... Жални русофили... Дори не можете да разберете какво идва нали? Не виждате какво се задава нали? Знам, знам... Ама после да не ми циврите по форумите: "Помогите, помогите, нас биют очень плохо"? Ех русофили, русофили... Вдлъбнати и фанатични същества...
97
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 101Благодарение на Русия и Китай светът вече не е еднополюсен ))И кой е съюзник на Расия и помага във войната? Беларус и никой друг. Дори Турция която уж е приятел на Маскве помага с оръжия на Украйна.
96
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно "Солнцепека" направо ги изпича урките и техните господари и не им дава време да се опомнят ....
95
6
 
20
 
! Отговори
Кой какъв е преди 1 година
Русия възстановява разрушеното в освободените райони. А САЩ нямат нито една възстановена държава. Нито Афганистан, нито Ирак, нито Сирия, нито Либия. Откъдето са минали, са оставили само трупове и разрушения.
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война ще я спечели този който има повече артилерия и боеприпаси за нея.ПВОто и на двете страни е блокирало въздушното пространство за самолети.Руските самолети могат да пускат ракетите от 30-40км от фронта,да не говорим, че, Кинжалите " имат обсег до 2000км..
93
4
 
9
 
! Отговори
До 103 преди 1 година
Какво са умряли ? Да са умряли и ранени 600 000 -- за Путин това е нищо при 20 млн резервистии и ОМОН който да бие несъгласните на почивки ! Тая война ще е спечели както И дано да идат до ФРАНСИЯ бабите им да видят руснаци ! Защото от Макрон освен чупене на китки и финтове със талията друго не видях !
92
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво превземане на Бахмут? Бахмут вече не съществува. Също така след тази война няма да съществуват икономиката, армията и ВПК на Рашистан. Лилипутин унищожи Московията напълно. След войната ще остане само тихият вой на русофилите, циврещи по форумите. Ей, русофили, и да мрънкате, и да не мрънкате, всичко свършва. Всичко свършва... Естествено още не сте го разбрали - нали сте русофили - вдлъбнати и фанатични. Няма страшно, ще го разберете по трудния начин. Жалко, че умряха толкова хора...