Русия модернизира ядреният си бомбардировач Ту-160М

Той е известен като "Белият лебед"
Обновена: 11 юли 2023 06:18 | 11 юли 2023 06:15, Нели Христова
222
Русия модернизира ядреният си бомбардировач Ту-160М
Снимка: БГНЕС

Русия тества модернизирана версия на най-големия си свръхзвуков бомбардировач, носещ ядрени ракети, "Белия лебед", според държавни медии.

Подобрен модел на стратегическия бомбардировач Туполев Ту-160М се изпробва в Москва, съобщи държавната информационна агенция ТАСС. Самолетът ще бъде оборудван с по-модерни оръжия и системи за електронна война.

Тежкият бомбардировач е подложен на съвместни изпитания от руското министерство на отбраната и Обединената авиостроителна корпорация, руска аерокосмическа компания, до голяма степен собственост на правителството.

Ту-160 е описан като "най-големият и най-мощен свръхзвуков военен самолет в света с променлива стреловидност на крилото". Самолетът може да променя позицията на крилата си по време на полет. Това е най-тежкият съществуващ боен самолет, според производителя Tupolev.

Ту-160 - известен също с името си за докладване на НАТО "Блекджек" и прякора си "Белият лебед" - е проектиран да поразява цели на дълги разстояния в изолирани райони както с конвенционални, така и с ядрени оръжия. Наред с руските бомбардировачи Ту-95МС, те формират ключова част от възможностите на Москва за удари на далечни разстояния.

Това беше последният стратегически бомбардировач, пуснат в експлоатация от московските военни в епохата на Студената война, според военното издание The Drive. Първият полет на Ту-160 се състоя през декември 1981 г. и руските власти възобновиха производството през 2015 г. Нова версия на Ту-160 беше построена през 2017 г., като за първи път се издигна в небето в началото на 2018 г.

Ту-160 с четири екипажа може да носи до 12 крилати ракети с ядрени възможности, като Kh-55, които имат максимален обсег от 3000 км, според AirForceTechnology.com. Съобщава се, че обхватът на самия самолет е около 7800 мили.

Русия разполагаше с девет Ту-160, оборудвани с ядрени крилати ракети Kh-55SM за наземно нападение в началото на 2023 г., плюс допълнителни седем модифицирани версии на самолета, според мозъчния тръст на Международния институт за стратегически изследвания.

Моделите Ту-160 често се сравняват с тежкия стратегически бомбардировач B-2 Spirit на ВВС на САЩ или B-1 Lancer, свръхзвуков тежък бомбардировач с променливо стреловидно крило. Според някои доклади Ту-160 може да лети по-бързо от 2 Маха или два пъти повече от скоростта на звука.

Продължаващата война в Украйна доведе до нов фокус върху въздушната мощ на Русия, като нито Москва, нито Киев успяха да установят превъзходство във въздуха в месеците на ожесточени битки.

Според данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Русия е загубила 315 самолета от началото на пълномащабната война през февруари 2022 г. Украинската армия обаче не уточнява моделите на тези самолети.

Холандското разузнаване с отворен код Oryx обаче регистрира загубата на само 83 руски самолета от началото на конфликта. Това се счита за консервативна оценка, тъй като този брой включва само визуално проверени загуби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
8
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Русия последните 3-4 години напълно намери заместители на компонентите, засегнати от ембаргото. Пример-композитно крило за МС21, което преди се доставяше пт запада. Напълно руско оборудване за кабината, което пак бе западна доставка. Нови мотори ПД14 и изобщо цяла серия, които заместиха западни мотори. Всичко вече се прави в Русия от 3-4 години. Усвоени са новинпроизводства или забравени стари, примерно такива за стари сплави.
83
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съвсем скоро и Швеция ще е е в НАТО, а нашите копейкаджии изнемогват от мъка! А също така е вярно че мястото на Турция е в ЕС - така съюза ще стане още по-силен, и голям колкото някогашната Римска империя! Копейкаджии направо ще се наceрат
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 102. Съвсем си изперкясал бе кво значение има кой е на власт със създаването и модернезирането на оръжия. Те си вървят и процеса никога не е спирал. Ималог и е преди Путин че ги има и след него.
81
1
 
3
 
! Отговори
Карл Бенц преди 9 месеца
Пригожин не свали ли един-два?!
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Бай Дрън. Б-52 още се ползва въпреки че е прадедо. Така че не въриш. Зависи за кво става въпрос. Освен тва има значение дали е твой или купуваш/продаваш нали ?
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво ще му модернизират? Той е технология с 20-30 години пред другите
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много компетентни петолъчковци, бе. Бъркат мечтите с действителността. Така е когато цял живот плюскаш на държавна ясла не се се научил да работиш. Забележете - ЩЕ го модернизират. Кога? След войната, тоест след като Путин изчезне. Този филм сме го гледали. Та все пак базата на самолета е от преди половин век
77
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
По логиката на нашите момченца, представители на ПАсольството, Ф16 е една баба и колкото грим да и слагаш, си остава баба ;)
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жена съм. Модернизирането на оръжията ме плаши. Дано не се наложи да бъдат използвани такива бомбардировачи.
75
6
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Не знам Русия колко самолета е загубила, но Украйна загуби всички. Сега ползва такива от Чехия, България , Полша... но и те излитат 1-2 пъти и падат.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 96. Нямат абсолютно нищо общо ВЪ-ОБ-ЩЕ. Големи глупости плещиш.
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Базов модел -Конкорд, версия 1972 година. Гражданска версия -Ту 144. От тук нататък само модернизации. Една баба колкото и грим и лифтинг да и сложиш - все си остава баба
72
7
 
6
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 9 месеца
Все едно да модернизира Москвич. Таралясника си остава таралясник.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 88. Нема чудодейни оръжия. Има отдавна забравено старо вече въпреки фантазията, че непрекъснато сме на вълата на свръхневероятни нови фантастични технологии.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 90. Има го у Тубата бе не знаеш ли ? Кво му е ?
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 87 --- А с "Парада на Пабедата" !!! ???
68
3
 
2
 
! Отговори
Трокадеро преди 9 месеца
Тоа с фейсбука изпотрепа рибата. Явно няма хабер, че изкуственният интелект е приложен отдавна в интернета на NSA, със заглавие stunnel, който отдавна беше обнародван, тъй като NSA разполага с нещо още по-модерно и още по-съвременно, като новия овенен съветски самальот на тавагишча Путин.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хитлер също се надяваше на чудодейни оръжия, но накрая се чу изстрел в бункера. Тоя филм сме го гледали вече.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Невидим. Кво стана с "духа на Киев" ?
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Невидим. Кви ефки кво ше гонят бре образи неземни