Физик, работил по лунната мисия на Путин, влезе в болница

Това се случва след като Луна-25 се разби в повърхността на Луната
24 авг 2023 13:37, Нели Христова
84
Физик, работил по лунната мисия на Путин, влезе в болница
Снимка: БГНЕС

Водещ физик и астроном, който е бил ключов консултант в лунната мисия на Владимир Путин, беше хоспитализиран в Москва, след като първата лунна експедиция на Русия от 47 години насам се провали."

90-годишният Михаил Маров беше откаран по спешност в болница след "рязко влошаване" на здравето му, след като космическият кораб Луна-25 излезе извън контрол и се разби в Луната.

"Толкова е тъжно, че не беше възможно апаратът да се приземи", каза той след обявяването на повредата на Луна-25.

Руската държавна космическа корпорация "Роскосмо"с съобщи, че е загубила контакт с кораба в 11.57 сутринта (GMT) в събота след проблем, тъй като корабът е бил изведен в орбита преди кацане. Мекото кацане беше планирано за понеделник.

"Апаратът се премести в непредсказуема орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната", се казва в изявление на "Роскосмос".

В него се казва, че е била сформирана специална междуведомствена комисия за разследване на причините за загубата на кораба Луна-25, чиято мисия събуди надежди в Москва, че Русия се завръща в надпреварата за голяма сила на Луната.

Маров каза пред вестник "Московский комсомолец", че се надява причините за катастрофата да бъдат обсъдени и проучени строго.

"Това беше може би последната надежда за мен да видя възраждане на нашата лунна програма", каза той, според Ройтерс. "Имаше грешка в алгоритмите за изстрелване в близка до Луната орбита. Тази грешка трябва да се намери."

"За специалистите, които ще участват в работата на комисията, това няма да е голям проблем. Мисля, че отговорът ще бъде намерен в обозримо бъдеще."

Споделяйки подробности за медицинското си състояние, той каза на изданието, че в момента е "под наблюдение", тъй като сподели раздразнението си от провала на мисията.

"Как да не се тревожа? Това до голяма степен беше въпросът на живота ми. Всичко е много трудно."

Провалът на Луна-25 подчерта упадъка на космическата мощ на Русия след славните дни на състезанието през Студената война, когато Москва беше първата, която изстреля сателит в орбита около Земята – Спутник 1, през 1957 г. – и съветският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек да пътува в космоса през 1961 г.

Това също така идва, когато икономиката на Русия е изправена пред най-голямото си външно предизвикателство от десетилетия: натискът от западните санкции и воденето на най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Въпреки че мисиите до Луната са адски трудни и много американски и съветски опити са се провалили, Русия не е опитвала мисия до Луна от Луна-24 през 1976 г., когато комунистическият лидер Леонид Брежнев управлява Кремъл.

Русия се надпреварва срещу Индия,
чийто космически кораб Chandrayaan-3 трябва да кацне на южния полюс на Луната тази седмица, и по-общо срещу Китай и Съединените щати, които имат напреднали лунни амбиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
17
 
! Отговори
Забраван преди 8 месеца
Ми той и оня балистик сделал ония супер-дупер несваляеми ракети го турнаха у тюрмата и се говори, че ял некачествена храна и предал Богу дух, щото се доказало, че старите "Патриоти" нямат проблеми с прихващането и свалянето им. Така и с този мушморок на 90 лазарника.
28
5
 
27
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 8 месеца
Русия се оттече в канализацията на Историята. Няма да липсва на Човечеството.
27
3
 
27
 
! Отговори
Индира Ганди преди 8 месеца
Индийците може и да акат в двора но поне кацнаха на луната
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще излезе от болницата от някой горен етаж и няма да полва нито стълбите, нито асансьора.
25
13
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
Какво трябва да се направи - Китай, РФ и Индия да финансират на ЛУННО СТАЦИОНАРНА ОРБИТА 3+ комуникационни спътника които да препредават най-малкото телеметрията до земята. Това ще позволи най-малкото по-добър контрол или ако не предаване в реално време на логовете аналза на които ще е безценен за учените. След това пращай мисии колкото искаш.
24
6
 
19
 
! Отговори
пияна ракета преди 8 месеца
Тез пияни кратуни още 200 год няма да могат да кацнат на луната
23
2
 
19
 
! Отговори
До 22 преди 8 месеца
Що да са нагли? Новичоци ли не бяха, радиоактивни полонии, чадъри, самоубийства с два въйстрела у глъвъта, копринени шалчета около гушата, падания по стълби, сгромолясвания на самальоти и скачания от високи етажи на сгради и болници. И този ще скача май. Турнали са го на 8-ми етаж, за да е по-сигурно.
22
3
 
17
 
! Отговори
? преди 8 месеца
90 годишния учен е цвета на нацията.19 годишните пък умират на фронта за славата на КГБ агента Путин.
21
3
 
15
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 месеца
До утре, ще е скочил от високо с вик Путин акбар
20
13
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
Хайде стига с тези обвинения не могли една мисия до луната да направят... 1. Предишните мисии на Индийците провалиха ли се? 2. Илон Мъск колко ракети потроши преди да си оправи системите на ракетите Фалкон? 3. Илон Мъск колко контролирани катастрофи направи на новия СПЕЙСШИП за да натрупа критични данни за своите учени?
19
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Англетата бавно и методично се опитват да втълпяват на хората тяхната версия, невероятно нагли са.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да припишат някой стар алгоритъм?
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хора с бизнеси с полупроводници, които изнесоха бизнес към БГ след войната са ми споделяли, че в космическите им програми често се използват industrial вместо aerospace grade компоненти. Не знам и не ме интересува дали е вярно. Жалко за мисията и тн.
16
6
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 8 месеца
Затова Роскосмос трябва да се военизира и учените и конструкторите да работят в шаражки под строгия контрол на ФСБ за да има ред, дисциплина и успехи.
15
11
 
5
 
! Отговори
Ръждив Ганди преди 8 месеца
А мустакатите кафяви индийски ромове гледам вчера кечеци играеха че били пратили ракета на луната!Ама дали снимките са от луната или от пустинята брамапутра не се знае
14
7
 
8
 
! Отговори
от кремъл преди 8 месеца
ами няма нужда да пада от прозорец , възрастните по лесно се разболяват
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно е как преди 60 години казаха Лайки, Гагариновци, Амстроновци на Луната, а сега им е трудно един апарат да приземят там!
12
5
 
13
 
! Отговори
ЧРД Украйна преди 8 месеца
Другарят Ким Пу Тин в действие. Да се готвят Песков и Суровикин.
11
2
 
10
 
! Отговори
Айнщайн преди 8 месеца
Все пак има научна полза...доказа се че луната е твърда и каквото падне на нея се разбива!
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
90 годишен ... ключов консултант ... тия да не са пратили някоя сонда от музея? Иначе е ясно, Путин не търпи провали :)