Физик, работил по лунната мисия на Путин, влезе в болница

Това се случва след като Луна-25 се разби в повърхността на Луната
24 авг 2023 13:37, Нели Христова
84
Физик, работил по лунната мисия на Путин, влезе в болница
Снимка: БГНЕС

Водещ физик и астроном, който е бил ключов консултант в лунната мисия на Владимир Путин, беше хоспитализиран в Москва, след като първата лунна експедиция на Русия от 47 години насам се провали."

90-годишният Михаил Маров беше откаран по спешност в болница след "рязко влошаване" на здравето му, след като космическият кораб Луна-25 излезе извън контрол и се разби в Луната.

"Толкова е тъжно, че не беше възможно апаратът да се приземи", каза той след обявяването на повредата на Луна-25.

Руската държавна космическа корпорация "Роскосмо"с съобщи, че е загубила контакт с кораба в 11.57 сутринта (GMT) в събота след проблем, тъй като корабът е бил изведен в орбита преди кацане. Мекото кацане беше планирано за понеделник.

"Апаратът се премести в непредсказуема орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната", се казва в изявление на "Роскосмос".

В него се казва, че е била сформирана специална междуведомствена комисия за разследване на причините за загубата на кораба Луна-25, чиято мисия събуди надежди в Москва, че Русия се завръща в надпреварата за голяма сила на Луната.

Маров каза пред вестник "Московский комсомолец", че се надява причините за катастрофата да бъдат обсъдени и проучени строго.

"Това беше може би последната надежда за мен да видя възраждане на нашата лунна програма", каза той, според Ройтерс. "Имаше грешка в алгоритмите за изстрелване в близка до Луната орбита. Тази грешка трябва да се намери."

"За специалистите, които ще участват в работата на комисията, това няма да е голям проблем. Мисля, че отговорът ще бъде намерен в обозримо бъдеще."

Споделяйки подробности за медицинското си състояние, той каза на изданието, че в момента е "под наблюдение", тъй като сподели раздразнението си от провала на мисията.

"Как да не се тревожа? Това до голяма степен беше въпросът на живота ми. Всичко е много трудно."

Провалът на Луна-25 подчерта упадъка на космическата мощ на Русия след славните дни на състезанието през Студената война, когато Москва беше първата, която изстреля сателит в орбита около Земята – Спутник 1, през 1957 г. – и съветският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек да пътува в космоса през 1961 г.

Това също така идва, когато икономиката на Русия е изправена пред най-голямото си външно предизвикателство от десетилетия: натискът от западните санкции и воденето на най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Въпреки че мисиите до Луната са адски трудни и много американски и съветски опити са се провалили, Русия не е опитвала мисия до Луна от Луна-24 през 1976 г., когато комунистическият лидер Леонид Брежнев управлява Кремъл.

Русия се надпреварва срещу Индия,
чийто космически кораб Chandrayaan-3 трябва да кацне на южния полюс на Луната тази седмица, и по-общо срещу Китай и Съединените щати, които имат напреднали лунни амбиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Хотели лучше,получилось как всегда.Бързането да изпреварят индийците отново провали чебурашките.Същото се получи и с Ту-144 и Конкорд.Ту-144 беше първият свръхзвуков пътнически самолет,но се разби на авиоизложението в Бурже.След още катастрофа беше изваден от експлоатация.Конкорд летя 30 год.
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Болни амбиции на една разпадаща се империя на злото...
47
3
 
11
 
! Отговори
Ганди преди 8 месеца
И тоя другар си заминава като Пригожин и 38 други приятели на Путин, но поне си е поживял , на 90 е, Вовата май ще надмине колегата си Ким Чен Ун , само му остава да ги връзва за оръдията и да ги гърми,точно като омая откачалка Ким
46
12
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Зозо Преди десетина години Украйна правеше космически ракети и притежаваше уникалния комплекс "Морски Старт". Какво стана бре с Украинската ракетна програма?
45
6
 
0
 
! Отговори
Гаргарин преди 8 месеца
Юрий Гагарин къде си летял? Колко си хубав приятелю бял. Юрий Гагарин къде си летял? Краста и въшки къде си хванал? От гравитация имал ерекция, а с ерекция правел дисекция. Толкова косми, толкова нафта има в музея на космонавта. Георги Иванов-Жоре туристе паметник наш, пиедестал.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички работили за тази мисия,трябва да влезят в болница! А тези над тях - в кауша!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оффффффф
42
3
 
13
 
! Отговори
Умрех от смех преди 8 месеца
Последният гостуващ в Москва африкански министър подписа договор за съвместно развитие на космическите технологии?! От Ботсуана ли беше, от Бурунди ли???
41
2
 
11
 
! Отговори
А бе преди 8 месеца
Сигурно там ще работи по проекта Луна-26? С нашата фолкзвезда Луна..
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Майка Индия. Ти си индиец така ли ?
39
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Възторжените краволюби наистина са брутално зле в главите.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че на 90 г. мисли ли да се връща от болницата?
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къв ти физик ква ти мисия то кацането на луната е една холивудска продукция
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той хубаво е влязъл, ама дали ще излезе?
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Северна Корея на стероиди, както беше казал някой. Вместо да ги пращат в лагер, направо ги самоубиват. На кого самолетът паднал, на кого нещо друго му се случило....
34
5
 
18
 
! Отговори
До 33 преди 8 месеца
Да, голяма новина е! Що не се поболя преди старта, а след големият фал шибайки луната с грамаданска скорост, тъй като Луната не е искала да се отмести. Нормално е! Притеснил се е человекът.
33
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Джуджето не му ли омръзна да убива хорицата...ами те толкова могат. Нямат потенциал за повече. Нямат и акъл за повече. Нямат и пари за повече. Това е русия , а не оная дето 20г прави пропаганда каква е велика... лъжата свърши.
32
20
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Забраван СЕРИОЗНО ТАКАВА ЛИ ОПОРКА ИЗМИСЛИ? СТРАННО В ЪКРАЙНА БИ ТРЯВАЛО ДА ИМА 2 "ПАТРИОТА" И ЕДИН В ПРОЦЕС НА ДОСТАВКА. Със сигурност знаем за 2 мощи Взрива там където би трябвало да са патриотите. За момента данни за ползването им няма нито пък данни за паднали ракети по средата на града...
31
3
 
26
 
! Отговори
Фатмакъ преди 8 месеца
Нищо не става от северовасточните блядолики - провал след провал. Това се дължи на масовото полудяване от некачествен алкохол.
30
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голяма новина ли е, че човек на 90 години е бил приет в болница? Журналистите удариха дъното